Träd på gräset...

Gröna Ängar: Romabrevet, del 13

UNDERVISNING.

Titel: ROMARBREVET 3:21-31 ”Att uppleva Guds rättfärdighet genom tro” (sammandrag av talat budskap) Bibelverser: Rom. 3:21-31; 4:1-25, 1 Mos. 12:1-3; 15:1-7 

Talare: Sungun Young Datum: 2003-03-05

www.amanabooks.se

För det första vill vi i detta budskap se Guds rättfärdighet kontra lagen. Guds rättfärdighet är egentligen Jesus Kristus som förkroppsligande av Gud (Kol 2:9). Alla människor har en känsla av att vilja göra rätt för sig. Detta är en skuggbild av Guds rättfärdighet. Människor blir korrupta på grund av att de inte följer sitt samvete. Att tala om Guds rättfärdighet för korrupta människor är inte så relevant för dem. Men ju mer människor tar hänsyn till sitt samvete, desto mer vill de göra rätt för sig. För att kunna uppskatta Guds rättfärdighet måste vi åtminstone ha en inställning att vilja göra det som är rätt.

Vad är då lagen? Lagen finns för att människor inte följer sitt samvete (Rom 3:20). I samhället räknas någon som kriminell när denne avviker från lagen. Om någon uppfyller samhällets lagar så räknas denne som en rättfärdig person. Men det viktigaste för oss kristna är vara rättfärdiga inför Gud. Finns det någon rättfärdig människa enligt Gud? Nej, ingen (Rom 3:10-12). Det finns däremot människor som känner sig rättfärdiga på grund av sin fina kultur och det finns också religiösa människor som tycker att de är rättfärdiga.

Hur vet vi om det vi gör är av mänsklig rättfärdighet eller om det är av Guds rättfärdighet? Mänsklig rättfärdighet har sin referens till jaget. De religiösa baserar sitt rättfärdiga agerande på sin kodex av rätt eller fel. Men detta behöver inte vara Guds rättfärdighet. Självrättfärdiga människor fördömer andras gärningar. De som har Guds rättfärdighet dömer inte andra. Om du har svårt med någon som lever på ett sätt som du inte tolererar, är du en självrättfärdig person. Låt oss säga att du är en väldigt etisk person och du är också en laglydig person. Om du då träffar en person som inte lever upp till din standard, blir du irriterad och fördömer denne i ditt hjärta. Imånga frikyrkor försöker man vara väldigt rättvis. Detta är bra, men om någon utifrån kommer in i deras kyrka och inte beter sig som alla andra, blir de inte riktigt accepterade. Det beror på att den nya personen avviker från frikyrkans kodex om rätt och fel. En del förbjuder kristna att dricka öl men tycker att det helt okej att se på TV. Dessa regler har ingenting med Guds rättfärdighet att göra. Döm aldrig människor på grund av deras beteende. Beteende säger inte allt om människor. Jesus drev ut köpmännen i templet med en piska (Joh 2:15).Vi kanske tycker att hans beteende var argsint. Men han agerade verkligen i Guds rättfärdighet.

Vi borde inte döma varandra. Det är bara Gud som vet hur människor verkligen är. Om Gud accepterar någon så bör vi också göra det. Vi borde inte vara småsinta, utan istället vara storhjärtade. De som visar barmhärtighet mot andra har större "chans" att uttrycka Guds rättfärdighet. Guds rättfärdighet är full av barmhärtighet och förståelse. För att kunna leva och vandra i Guds församling behöver vi förstå vad Guds rättfärdighet är. Herren vill ha enkla människor. Herren tycker inte om när vi ser ner på människor som kanske beter sig sämre än vi. Vi borde absolut inte tillrättavisa någon om vi inte först har bett för och ägnat tid åt honom.

Vad är nåd? Enligt typologin kan vi se att Jesus Kristus är nådastolen i Gamla Testamentet (2 Mos 25:21-22). Han har uppfyllt allting som vi inte kan uppfylla. Under locket i Arken så finns lagen. Lagen dömer oss och våra gärningar. Men ovanpå locket finns blodet som renar oss från vår synd. På grund av vad Jesus gjorde på korset så har vi blivit rättfärdiggjorda. Hur kan vi fördöma andra människor som har blivit rättfärdiggjorda av Gud? Rättfärdiggörelse leder oss också till försoningen. Vi är försonade med Gud. I kapitel tre ser vi rent objektivt att vi har blivit rättfärdiggjorda och försonade.

I Romabrevet kapitel fyra ser vi hur vi genom tron kan uppleva detta subjektivt. Abraham var en vanlig person som du och jag och han bodde i Ur i Kaldéen. Gud kom till Abraham och kallade honom. På den tiden verkade det som om hela mänskligheten var emot Gud. Alla människor tillhörde den så kallade skapade släkten, medan Abraham tillhörde en ny släkt; den utkallade släkten. Utan kallelsen kan vi inte ha tro. Herren kallar oss varje dag. Varje gång när vi hör Herrens kallelse så borde vi säga Amen inom oss. Abrahams kallelse gjorde att han kunde tro på Gud på ett levande och subjektivt sätt. Varje gång när Gud kallar oss så kommer han Anden till vår ande. Vi kanske är på väg att göra någonting och plötsligt så känner vi att Anden manar oss att göra någonting annat. Detta är en liten upplevelse av Guds kallelse. Ju mer vi upplever Guds kallelse genom Anden, ju mer upplever vi härligheten. Därför är det bra att även åkalla Herren högljutt. I oss själva har vi ingen tro, men varje gång vi kommer i kontakt med Kristus genom vår ande så kommer tron.

En del människor tror att en bra predikan bara är att lägga orden rätt. Det har istället mer att göra med att Gud behöver komma ut genom vår predikan och komma till oss så att vår tro och uppskattning av honom ökar. När Herren kommer till oss första gången så kanske vi inte

lyder. Men Herren kommer till oss flera gånger och kallar på oss. Vi borde älska Herrens kommande till oss. Vi borde alla längta efter att uppleva Gud. Detta var Abrahams hemlighet. I början var inte hans tro så stark. Första gången Gud kallade honom så var han inte beredd (1 Mos 15:7,12:1; Apg 7:2-4). Men han växte i tron och kunde lämna Kaldéens land till sist. Ibland kan det verka som om allt blir sämre när vi börjar be till Gud. Men det är för att vi ska sluta bygga upp vår egen rättfärdighet. När Abraham hade upplevt att han inte klarade så mycket i egen kraft så omskar han sig (1 Mos 17:23). Omskärelsen var ett tecken på att han inte längre förtröstade på sin egen kraft. Ju mer vi går till Herren och upplever Herren så kommer vår tro att växa. Det allra viktigaste för oss varje dag är hur ofta vi kontaktar Herren och blir fylld med honom. När vi är i en svår situation så vill Herren pröva oss om vi kommer att söka hjälp hos honom eller inte...

Hela artikelserien "Gröna Ängar" finns publicerad på mickelsson.net.

Använd sökordet "Gröna Ängar" för att hitta tidigare budskap.