Finnish Pentecostal Church of Lake Worth

Fin stämning i finsk församling i Florida - Kotikirkko - Finnish Pentecostal Church of Lake Worth

ALLMÄNT. I söndags hade jag äran att för andra gången besöka Finska pingstkyrkan Kotikirkko i Lake Worth, Florida. En levande församling med många järn i elden. 

Första gången jag besökte Kotikirkko i Lake Worth, Florida var ungefär för ett år sedan. Då hade jag med mig min son Sebastian. Då hade man precis utökat verksamheten med möten på engelska. Nu, ett år senare hade jag äran att besöka församlingen igen och det var men glädje jag återvände till Kotikirkko.

Pastor Petri Kosonen är en man med många engagemang. Förutom att han är känd lovsångsledare i Finland och Sverige så är han också pastor i den finska pingstförsamlingen i Lake Worth, Florida. Pastorns söndag ser inte precis ut som någon vilodag men vi antar att han tar sig en ledig dag mitt i veckan. Hans program i söndags var digert, möte på finska klockan 9.00, möte på engelska klockan 11.00 och ännu ett möte på finska klockan 18.00. Trots det digra programmet var pastorn på gott humör även efter det sista mötet på söndagskvällen vid halv nio tiden då vi skiljdes åt.

Denna gång hade jag äran att medverka på två av mötena. Det första var på engelska och en salig skara hade sökt sig till församlingen för att ta del av Guds ord. Pastor Petri hade ett ord om tacksamhet och inledde mötet med samma ämne. Detta utan att han visste om att jag för en tid sedan gav ut en singel med titeln "Thankful". Jag hade inga som helst problem att fortsätta mötet och vittna om varför jag är så tacksam idag. Mötet avslutades med personlig förbön och så gott som alla besökare kom fram och pastor Kosonen lade händerna på dem och bad. Det var en mäktig stämning under hela mötet. Gud var närvarande.

Senare på kvällen var det dags för ett kvällsmöte på finska. Det känns aningen lustigt att som finlandssvensk tala på finska i en församling i Amerika. Ännu lustigare måste det kännas för pastor Petri som är född i Sverige och arbetar som pastor i en finsk församling i Amerika. Ibland förstår vi oss inte på vår Herre. Mötet var nästan fullsatt och kyrkans kör inledde med några sånger till Guds ära. Det var med stor glädje jag lyssnade  till kören som främst bestod av den äldre generationen kristna. De sjöng med glädje och det rådde ingen tvekan om att Jesus bor varje sångares hjärta. Personligen tycker jag att det är bra att man kan kombinera så pass många olika stilar i en och samma församling. Körsång har ju funnits länge och jag skulle nog inte ha något emot att medverka i en kör då jag blir äldre. Kören representerade nog den äldre generationen och jag har stor respekt för denna. Dessa människor har ju gått före oss yngre och byggt upp de församlingar vi har idag. Dessutom är de starka och trogna i bön och ber för oss yngre då vi är ute och springer Herrens uppdrag och annars också. Jag hoppas jag får leva länge och vara frisk så att jag också kan bli en av dessa "äldre" kristna en vacker dag.

Jag vittnade på finska och sjöng på engelska. Kvällsmötet var helt annorlunda än det tidigare mötet och det kändes roligt. Folk skrattade åt mina tabbar jag gjort, inte bara i mitt förra liv utan jag gör även misstag som är värda ett skratt i mitt nya härliga liv som kristen. Humor är en gåva från Gud och jag har insett att även Gud har humor. I min tjänst ingår att få människor att skratta. Det sägs ju att ett gott skratt förlänger livet och om man då skrattar som kristen måste ju evigheten bli ännu längre :)

Kotikirkko har program under veckorna med olika teman, bönen och ordet är en viktig del. Församlingen besöks inte bara av ortsbor, de flesta finländare som flytt undan kölden och slasket hemma i Finland utan även av turister som kommer på besök. Lake Worth har även en butik som säljer finska produkter så det är nog som ett litet Finland i soliga Florida.

Det var med stort intresse jag lyssnade till olika personligheter som flyttat hit och de var inte blyga med att berätta om hur de själva har kommit till tro. En man hade bott här i 38 år, alltså lika länge som jag är gammal och byggt upp ett eget företag de senaste trettio åren. Ett märkligt sammanträffande var väl att han kom till tro samma år som han grundade sitt företag. De flesta jag pratade med hade inga planer på att flytta tillbaka till Finland men var måna om att besöka hemlandet regelbundet. Man kan väl nog säga en gång finne alltid finne, det finns knappast några amerikanska finnar.

Jag skulle inte ha något emot att göra som dessa syskon och bosätta mig här. Allt är upp till Herren och självklart bör min fru också vara av samma åsikt. Dock skulle jag inte vilja byta ut den finska sommaren men man kan ju alltid bli en "flyttfågel" som flyttar till värmen då det blir kallt och komma tillbaka då vägarna är torra och gräset är grönt.

Jag kan verkligen rekommendera ett besök hos Kotikirkko till alla Er som planerar att besöka soliga Florida. En fin och levande församling där både gammal som ung trivs under samma tak.


Petri Kosonen
Petri Kosonen
Morgonmötet
Pontus & Petri
Kotikirkko
Skylt
Since 1990
Petri Kosonen
Kören
Kören
Kvällsmötet