Frusen äng

Romabrevet del 14 - Gröna Ängar

UNDERVISNING. I Gröna Ängar nummer 14 berättar Sungun Young om Romarbrevet verserna 3:26 och 4:1-3 som handlar om Abrahams rättfärdighet.

Titel: ROMARBREVET 3:26; 4:1-3 ”Abrahams rättfärdighet” (sammandrag av talat budskap).

Talare: Sungun Young, Datum: 2003-03-12, http://www.amanabooks.se

Bibelverser: Rom. 3:26; 4:1-3, 10-13, 17-20; Gal. 4:6-7, 19, 28-31; 3:1-3, 6-9, 16;1 Mos. 15:1-6; 16:2, 16; 17:1-5, 10.

I Romabrevet kapitel tre har vi sett att hela mänskligheten är under Guds dom. Kapitel fyra handlar om Abrahams tro. Innan vi går vidare till kapitel fyra skulle jag vilja ta upp rättfärdiggörelsen igen. Varför måste vi bli rättfärdiggjorda? Det är inte på grund av vår synd. Rättfärdiggörelsen är en process och inte målet i sig. Guds rättfärdighet är Jesus Kristus. Om vi har Jesus Kristus, har vi rättfärdighet. När vi hör talas om rättfärdighet, tänker vi spontant på goda gärningar. Vi anstränger oss för att göra rätt. Men alla kristna vet att de misslyckas. Rättfärdiggörelse har istället att göra med om vi har Kristus eller inte. Inget tillstånd utanför Kristus är egentligen rätt. Endast i Kristus är vi rättfärdiga!

Adam och Eva var syndfria innan de åt av kunskapens träd på gott och ont men de hade inte Guds natur i sig. Om de hade haft Guds natur skulle de inte ha fallit. Kan Gud själv falla för en frestelse (Jak 1:13)? Men vi vet att Adam och Eva blev frestade och föll och det bevisar att de inte hade Guds natur. Guds natur är rättfärdighet! Adam och Eva hade inte Guds rättfärdighet, för de hade inte Jesus Kristus. Guds mål är inte att människan ska bli rättfärdig genom sina egna gärningar utan att vi ska uppleva Kristus som vår rättfärdighet.

Gud vill föra in sitt rike till jorden och fylla hela jorden med Kristus. Ingenting glädjer Fadern mer än hans Son Jesus Kristus (Mark 9:7; Matt 3:17, Luk 9:35). Gud älskar dig och mig på grund av att vi är födda på nytt av Jesus Kristus. Gud vill att vi ska ärva Jesus Kristus som hans rättfärdighet. Han vill att vi ska ärva den här jorden tillsammans med Kristus. Det här kan vi se i löftet till Abraham. De rättfärdiga ska ärva jorden. Jorden är en slags regering eller ett slags rike. Men ett rike måste vara rättfärdigt. Rättfärdigheten har alltså inte att göra med synden utan den har att göra med att vi ska ärva jorden. En del som blir kristna blir tillsagda att de ska bete sig på ett fint sätt, att de ska sluta röka, dricka,ljuga o.s.v. Men detta är inte Guds rättfärdighet. Rättfärdigheten har bara att göra med Kristus. Om vi inte har Kristus, har vi ingen rättfärdighet i Guds ögon.

Abraham är väldigt nära förknippad med tro. Abraham fick löftet att Gud skulle ge honom en son. Och hans sons avkomma skulle sedan bli Guds rike. Gud sa till Abraham att han är den som ger liv till de döda. När Abraham fick detta löfte så var han redan gammal och han insåg att han behövde Guds hjälp för att detta skulle kunna ske. Han trodde på Gud å ena sidan, men han godtog å andra sidan också sin hustrus förslag att gå in till Hagar och skaffa en son. Hur kunde Abraham som var rättfärdig göra detta?

Många gånger försöker vi leva rättfärdigt av egen kraft. Vi försöker leva upp till de värderingar vi vuxit upp med. Men detta uppträdande är inte detsamma som att ha Guds rättfärdighet. Abraham trodde att Gud är den som kan ge liv till de döda. Abraham hade Guds rättfärdighet, men han försökte hjälpa Gud att få en son genom honom. Resultatet blev att han fick Ismael. Många kristna producerar Ismael genom att själva försöka leva rättfärdigt. Vi tänker ofta att vi ska skärpa oss och bli bättre människor nästa dag. Det fungerar dock aldrig!

Innan Isak föddes, hade inte Abraham Guds rättfärdighet fullt ut. Gud var tyst i tretton år på grund av Abrahams olydnad. Många av oss försöker producera Ismael. Men när vi har gett upp själva så kan vi uppleva Isak (som är en förebild av Kristus), alltså Guds rättfärdighet.

Om vårt liv känns hopplöst, kan vi vara tacksamma! För Gud är den som ger liv till de döda. Allting som vi själva har byggt upp måste brytas ner. Vår förmåga att läsa Bibeln och att göra gott måste brytas ner så att vi kan börja tro och förtrösta på Herren. I vårt liv borde vi inte försöka lösa saker och ting själv. Vi behöver ha Kristus i vår erfarenhet som vår rättfärdighet. När Isak har fötts i ditt liv, är det Jesus Kristus som lever ut Guds rättfärdighet genom dig. Paulus säger att han önskar att Kristus skall bli formad i oss. Kristus måste växa mera i oss.

Gud vill att vi ska komma tillsammans och offra Isak, det vill säga, vi ska offra Kristus för andras skull.

Gud ville också att Abraham skulle omskära sig. Omskärelsen har att göra med att all vår egen begåvning och självrättfärdighet m.m. måste avskäras. Även vår naturliga godhet måste skäras av. Detta måste ersättas av Isak, som är Kristus. De människor som är föraktade är kanske de som kommer längst. Vi måste tro på Guds löfte. Han vill föda Isak i oss. Men det tar sin tid. Jag hoppas att ni begränsar Ismael i er. Låt Kristus växa och bli formad i er. Amen.