Juni tittar på några Totte-avsnitt

Hur man reser med ettåringar - Kenya 2011

RESOR. För barn under två år kostar flygresan till Kenya tur-retur ungefär 35 euro *. Men hur gör man om man skall resa 13 timmar med en liten flicka? Juni var provkanin när hon, Christa och Linus åkte till Kenya i början av månaden.

Junis resande förbereddes genom historier om resemålet, lektioner om fysiken bakom flygplanen, om lejon och kusiner. När hon väl steg ombord på Finnair-flygplanet till Paris var hon utrustad med en Mumin-väska som hennes moster Sofia och man Jeremy gett.

Att flyga är ofta lika bekvämt som att sitta i en trång buss för länge. Har man tur eller extra stålar kan man dock få två eller tre säten att lägga barnet tvärs över bänkarna för att sova. För 35 euro ingår alltså inte en egen plats för barnet, men i 3/3 fall har flygbolaget bokat in en ledig plats.

Christa hade förberett mjölk och burkmat. Air Kenya bjöd generöst på ett 10-tal påsar med cashew-nötter av vilka Juni åt en ansenlig del av påsarnas innehåll. Finnair bjöd på mysigt pussel, klistermärkepyssel och pennor och ritblock. Andra tidsfördriv är att leka med visumansökningarna, springa i gångarna och att titta på film från datorn eller flygplanets videon.

Att resa och upptäcka världen går alltså bra att göra med småttingar, även om det finns enklare saker man kan hitta på.

* Förutom barnet ingår transport av ca 12 kg bagage och transport av en

barnkärra. Den här policyn gäller åtminståne via Air Frances partners. Maten ingår inte för barnet.

Ombordstigning med Lilla My-väska
Löpning i gångarna
Vid mellanlandningar är det behändigt att åka kärra
Christa läser en bok
Mjölkpåfyllning
Det är inte lätt att bära allt handbagage
Linus och Juni klistrar
Juni med cashewnötspåse
Medhavd burkmat smakar bra på hög höjd