Från att leva på skogen till kock - Kenya 2011

RESOR. Richard Nixon jobbar som privatkock i ett hus vid Kenyas kust. Namnet till trots påminner han mer till humorn och skrattet om Xzibit. På armen har han ett attitydband med texten "keep believing" som syftar på hans tro på Jesus.

Richard föddes för 36 år sedan i skogen 400 kilometer utanför huvudstaden Nairobi. Hans släkt har bott i skogen i generationer. De lever på att dela allt och leva direkt på vad skogen bjuder: Frukter, material och apor. Richard berättar att apköttet smakar gott och är mycket sött.

- Vi brukar bege oss ut för att jaga apor med pil och båge. Någon av de äldre blandar ihop gift att sätta på pilspetsen. Sedan grillar vi aporna precis så här, säger Richard och pekar på ox-köttet som han grillar över kolen.

Richard har nu jobbat 13 år som kock, men han åker fortfarande då och då och hälsar på sina släktingar, men till vardags jobbar han som kock i ett semesterhus. Linus och gänget fick njuta fyra goda dagar av hans  delikatesser som inkluderade krabbor, bläckfisk, fisk och kött.

Richard följde med på shoppingturerna till slakteriet och marknaderna för att välja goda råvaror. Bläckfisken, krabborna, räkorna och fisken levereras av fiskarna direkt till dörren. I supermarketen var det flera från den lokala församlingen som glatt hälsade på honom. Richard är en aktiv kristen och det strålar om honom.

I Kenya är det inte ovanligt att västlänningarna har råd att ha egna kockar på grund av de stora löneskillnaderna.

Richard i köket med Gertrud
Dagligt bröd
Richard med församlingsbroder
Richards arbetsplats
Grillning
"Keep believing"
Kolhandlaren