Nokia vågade inte satsa fullt ut på Linux

ALLMÄNT. Nokia meddelade idag att Symbian operativsystemet begravas och att man ersätter det med Microsoft Windows istället. Meego får en mera experimentell roll. Värdet på företaget sjönk som en sten på börsen med nästan tio procent under förmiddagen.

Någon analytiker hävdade att VD:n Elops fördel är att han inte är platformbunden och att han därför kan se nyktert på vilken riktning företaget skall gå. Men Elops förflutna som chef för Microsoft Office verkar vara orsaken för den nya inriktningen.

I pressmeddelandet skriver Nokia att Linuxplatformen Meego som Nokia gör tillsammans med Intel ändå kommer att fortsätta. Meego kommer att fortsätta som ett open source operativsystemprojekt. I framtiden används Meego mera för att experimentera med kommande generations mobila platformer, apparater och marknadsmöjligheter.

Ännu för en liten tid sedan var syftet med Meego att fungera som platform för grädden av smarttelefonerna. Nu sades första Meego-produkten komma ut "senare under året".

Microsoft har gått från att vara "ondskefull monopolmaskin" till att få slåss om sina andelar. Deras Windows 7 är det bästa de gjort någonsin och operativsystemet man är troligen äntligen framme, där man försökte vara med Windows 95. Deras Windows mobile 7 har fått bra respons av analytiker, men de har saknat stöd från telefontillverkare.

Problemet med Windowsalliansen blir stort för tusentals Symbianutvecklare i Finland och för Nokia som kommer att betala dyrt i licenspengar.

Nokia är den överlägset största mobiltelefontillverkaren och i dagens pressmeddelande står det att företaget kommer att bidra till att miljarder människor kommer att kunna ansluta sig till internet. (Deras "U-lands"-telefonmodell Nokia 1100 har exempelvis sålt i 250 miljoner exeplar, dvs 17 gånger så många som Iphone 3G såldes.)

Som parentes kan nämnas att Nokia har länge varit ett teknikorienterat företag, alltså där de tekniska specifikationerna långt står för riktningen. Men under de senaste åren har det inte räckt med bra nät, bra kamera och mångsidiga egenskaper. Förr tävlade telefontillverkarna i att tillverka små telefoner och lång batteritid och nu är det formgivning och känsla som gäller, åtminståne om man får tro journalisternas omdömen. Lite mer rättvisa blir det om man jämför med vad en modern smarttelefon kan klara av, isåfall är den mycket mindre än datorn man tidigare behövde för samma sak.


Här är pressmeddelandet i sin helhet på finska:
http://www.nokia.fi/nokia/lehdisto/tiedotteet/tiedotteet?newsid=1488003

There is no table contact - check the structure_arr in structure