Resande

Ryanair hektiskt, bra och billigt

RESOR. Lågprisflygbolaget Ryanair får godkänt i Mickelsson.nets provflygning från Tammerfors till Riga tur-retur. Lite extra stressigt blev det men priset det förblev lågt det.

För 50 euro tur-retur per person till Riga är biljettpriset rent skrattretande jämfört med t ex tågbiljetten tur-retur till Bennäs som kostar 114 euro. Nackdelen för sydlänningar är att Ryanairs flygfält finns i Tammerfors och inte i Vanda.  Har man egen bil kommer man dock på två timmar längs motorvägen.
Parkeringsavgiften vid flygfältet är ganska hög ca 32 euro för tre påbörjade dagar, men om man är skärpt ser man att det finns en privat parkeringsplats som bara tar 14 euro för tre påbörjade dagar strax intill (lite efter) de officiella parkeringarna.
Flygterminalen är en liten trång rackare som snabbt fylls med budgetresenärer. Tyckte man det är trångt i terminalen blir det lite trångare i flygplanet ändå. Sittordningen är fri i flygplanen och vill man komma ut fort kan man placera sig vid utgångarna fram och bak på planet.
Handbagaget är ett eget kapitel. Det skall rymmas i boxarna ovanför huvudet i flygplanet och boxarna fylls direkt. Rusar man inte lite längre fram i kön blir det att stoppa väskan under framförvarande stol med reducerat fotutrymme som följd. Ryggstödet kan man inte luta bakåt, men då får man ingen annans ryggstöd i famnen heller.
Stressen och effektiviteten sätter sina spår i form av att personalen inte är så trevlig, men man åker inte flyg för att umgås med personalen heller.
Tur flyget var försenat ungefär 40 minuter och returflyget ungefär 10 minuter.
Slutsatsen är att flygupplevlsen inte är den bästa, men inte mycket värre än att åka med en lokalbuss i Helsingfors rusningstrafik. Spara pengar och välj Ryanair!

Så här ser billiga parkeringen ut i Tammerfors
Flygfältet i Tammerfors, lugnet före trängseln
Med mobilen får man väntetiden att gå
Man går själv till flyget
Tre stolar på vardera sida om gången
Rigas flygfält är lite finare
Framme Riga