Pontus och Dave vid Ronnies grav.

I sydstatsrockens huvudstad - Pontus besökte Jacksonville, Florida

RESOR. I onsdags träffade Pontus sin gamla musikerkompis, Dave Hlubek som idag fortfarande spelar med sitt gamla band Molly Hatchet. Dave och hans vän Matt tog med sig Pontus på en rundtur i sydstatsrockens huvudstad, Jacksonville i Florida. 

Pontus träffade Dave och Matt utanför Jacksonville Terminal, en nerlagt tågstation i hjärtat av staden Jacksonville som är något av en huvudstad för sydstatsrocken. Härifrån började allt med banden Lynyrd Skynyrd och Molly Hatchet, det första, ett band som nått legend status efter att sångaren Ronnie Van Zant, gitarristen Steve Gaines, bakgrundssångerskan Cassie Gaines och bandets manager Dean Kilpatrick omkom i en flygolycka. Resten av bandet skadades allvarligt. Flygplanet havererade och störtade utanför McComb i Mississippi. Bandet lades ner men återuppstod 1987, då med Ronnies lillebror Johnny som sångare. Bandet turnerar fortfarande idag men endast med en originalmedlem, gitarristen Gary Rossington.
Hur kom Pontus i kontakt med sydstatsrocken?
- Det var 1999 då jag gjorde en turne med bandet APB som jag träffade trummisen Artimus Pyle som överlevde flygolyckan samt gitarristen Mike Estes som spelade i Lynyrd Skynyrd från 1993 till 1996 som jag lärde mig känna dessa killar. Efter detta spelade jag och mitt band Rubbish Brothers tillsammans med Mike i Europa vilket ledde till att jag och Mike i början av 2000 talet bildade bandet Skinny Molly. Då var det jag, Mike, Kurt Pietro och Dave Hlubek som i mitten av sjuttiotalet bildade bandet Molly Hatchet. Därav namnet, Skinny från Skynyrd och Molly från Molly Hatchet.
Skinny Molly turnerade några år och var mer Molly Hatchet än det riktiga Molly Hatchet som inte längre hade någon originalmedlem. Dave fick ett fett erbjudande att ansluta sig till sitt gamla band och Pontus bytte basen mot gitarren och Cinderella och Tangier basisten Garry Nutt blev medlem i Skinny Molly. De turnerade tillsammans ända till den 5 september 2005 då Pontus lämnade bandet. Garry var fortfarande med en tid men även han lämnade skeppet för att börja spela i Chubby Checkers band. Idag spelar Mike och Kurt i bandet Blackfoot som för inte så länge sedan besökte Finland.
- Jag har många goda minnen från dessa tider. Det var tider jag inte drack och jag mådde relativt bra, säger Pontus. Jag har alltid älskat Dave, en man med ett stort hjärta och vem vet, kanske Gud har något på gång då vi springer på varandra varje gång jag besöker USA, skrattar Pontus.
Under Daytona Bike Week spelade Molly Hatchet i Holly Hill och Pontus träffade Dave igen, andra gången på fyra månader. Dave hade precis flyttat tillbaka till sin hemstad Jacksonville efter att ha bott i Port St. Lucie i 17 år. Dave's fru gick bort för ett par år sedan och Dave tyckte att han ville flytta dit där han har sin familj.
Onsdagen den 20 mars 2012 tog Dave och hans vän Matt med Pontus på en rundtur i sydstatsrockens huvudstad, Jacksonville.
- Jag har alltid drömt om att få se Jacksonville och jag tyckte det passade utmärkt att åka upp dit ett par dagar under denna resa då jag ändå hade några dagar ledigt, berättar Pontus.
Pontus fick se platsen där en gammal butik fanns. På butikstrappan brukade en svart man med vitt, lockigt hår sitta och spela på sin dobro gitarr och kvarterets ungdomar sprang dit och pantade flaskor. Mannen kom att kallas "Curtis Loew" och därifrån kommer den gamla Lynyrd Skynyrd låten "The Ballad of Curtis Loew".
Bröderna Van Zant's pappa var något av en fader för sydstatsrocken och bröderna växte upp i den västra delen av Jacksonville. Dave och Matt visade huset som pappan Lacey Van Zant själv hade byggt och där bröderna Van Zant växte upp. Efter detta åkte de till gravgården och besökte Ronnie Van Zant's grav. Ronnie har dock blivit omplacerad för några år sedan efter att någon brutit sig in i graven och försökt stjäla kistan och de gitarrer och vapen som begravdes med Ronnie. Bredvid Ronnies grav vilar Steve och Cassie Gaines.
Efter att Dave och Matt åkt vidare åkte Pontus till Ronnie Van Zant memorial park utanför Orange Park, utanför Jacksonville. Ronnie ville bygga en park här där barnen skulle få leka och där man också kunde fiska. Parken finns fortfarande kvar och det är ett idylliskt ställe med en liten konstgjord sjö, tennisbanor, grillplatser och en lekpark.
- Detta var en fantastisk dag. Fascinerande att se alla dessa platser man endast hört om, säger Pontus som för tillfället befinner sig tillsammans med sin gamla bandkamrat och broder i Kristus, Garry Nutt. Tillsammans med Garry har de en vision om ett nytt "southern rock" band, dock med ett helt annat budskap. Dock kan man konstatera att medlemmarna i Lynyrd Skynyrd är varmt troende och inte skäms för att skriva om detta i sina sånger.

Moln över Jacksonville.
Trafikljus i Jacksonville.
Huset som Lacey Van Zant byggde.
Huset som Lacey Van Zant byggde.
Jacksonville Memory Gardens
Ronnies grav.
Ronnies grav.
Ronnies grav.
Vid Ronnies grav.
Steve Gaines grav.
Cassie Gaines grav.
Pontus vid Ronnie Van Zant Memorial Park.
Ronnie Van Zant Memorial Park.
Ronnie Van Zant Memorial Park.
Ronnie Van Zant Memorial Park.
På eftermiddagen körde Pontus söderut till Port St. Lucie