Gröna Ängar - Romarbrevet del 27 - Döden - den enda befrielsen från synden

ALLMÄNT. Vi vill ofta göra gott men det finns någonting inom oss som får oss att inte förmå det. Detta är synden inom oss! Varför är människor så olyckliga, så fulla av sorg och död? Det har att göra med synden. Alla människor har synden i sig (Rom 3:23). Även om någon skulle bete sig perfekt så kan jag säga utifrån Bibeln att denne också har synden i sig. Människor försöker försköna sitt beteende, men synden går inte att dölja!

Talare: Sungun Young        Datum: 2003-11-12
Titel: ROMARBREVET 7, "Döden - den enda befrielsen från synden" (sammandrag av talat budskap)
Bibelverser: Rom. 7:1-6; Gal. 2:19-20
Paulus talar här i kapitel 7 om två män som var för sig betecknar lagen och nåden. Vi är inte längre under lagen utan under nåden. Men många tolkar detta som om vi nu inte längre behöver följa lagen och att vi nu kan leva lite som vi vill.
Adam och Eva är ju en förebild av Kristus och sin brud Församlingen. Andligt sett är vi människor inte skapade att vara män, utan kvinnor. Men problemet är att vi försöker vara en man. I Bibeln symboliserar mannen ett oberoende liv och kvinnan ett beroende liv. En man vill klara sig själv utan hjälp från någon annan eller Gud. När Adam och Eva bestämde sig för att göra någonting emot det som Gud hade sagt, ansåg de att de behövde bli klokare än Gud. De ville också äta någonting godare än vad Gud kunde ge (1 Mos. 3:1-13). Det var så ormen (Satan) fick dem på fall.
Satans karaktär och natur är att vara oberoende av Gud. Han vill själv vara Gud och bestämma själv. Om vi planerar vår tid själv, oberoende av Gud, så är det ett bevis på att vi lever i synd. Man skulle kunna säga att samhället blir bara sämre och sämre på grund av synden i världen. Människor är i allmänhet olyckligare idag men de vill ändå inte tro på Gud. Grundproblemet i samhället är synden.
Första botemedlet som Gud ger mot synden, är lagen. Lagen finns för att avslöja människans syndiga natur (Rom. 7:7). Men människan missförstod lagen och försökte uppfylla den. De gör det på grund av att de har lämnat sin ställning som kvinna och blivit man. De tänker alltid: Det där vill jag göra eller det där ska jag klara av själv.
Innebörden av första budet är att Gud ska ha största och första platsen i våra liv (2 Mos. 20:1-4). Meningen är att vi ska vara gift med Gud, men genom syndafallet blev vi gifta med Satan. Hela mänskligheten är som de är, på grund av att de är gifta med Satan. För att förtydliga vad det betyder att människor är gift med synden skulle jag vilja berätta om vad straffet kunde bli för en mördare i Romarriket. Mördaren fick som straff bära den person han mördat på sin rygg till dess hela kroppen hade ruttnat bort. Vilket fruktansvärt straff. Att vara gift med synden (Satan) är som att hela tiden gå runt med "ett ruttnande lik på ryggen".
Bara döden kan skilja oss från synden! (Rom. 7:4,6) Om vi dör så blir vi fria från synden (liket). Gud har alltså en lösning för oss. Halleluja vi har Kristus. Kristus dog i vårt ställe, för att också vi skulle dö. Nu är vi nya skapelser och har blivit gifta med Kristus. Kristus är mannen som uppfyller lagen genom oss nu. Vi borde säga till Herren: Herre du får uppfylla lagen genom mig. Vi är fri från vår gamla man (synden). Vi behöver inte synda mer. Vi behöver inte leva i döden längre.
Vi är tyvärr så vana att leva vårt gamla liv, så att vi har svårt att leva det nya. Vi har en ny person i oss och den längtar efter att söka Gud och vara med andra kristna osv. Därför behöver Herren träna oss att leva det nya livet vilket är ett liv i och av Anden!
Hur ska vi leva vår vardag? Vi borde ta Kristus som vårt huvud. Om vi tänker enligt vårt gamla jag så tänker vi bara på vad vi själva vill göra. Men om vi tar Kristus som vårt huvud så kommer vi att kunna bära frukt till Gud (Rom. 7:4). När vi lever i en förnyad ande så kan vi ta Kristus som vårt huvud.
Självständighet är egentligen en väldigt vidrig sak. Alla vill vara självständiga idag. Folk vill t.ex. inte längre binda sig i äktenskap. Vi borde påminna oss själva att vi är nya skapelser i Kristus (2 Kor. 5:17). Oavsett vår situation så kan vi uppleva och leva i det nya livet. Amen.
www.amanabooks.se