Segway på ängen

Gröna Ängar - Romarbrevet del 30 - Barn, söner och arvingar

UNDERVISNING. Många förstår inte att frälsningen har fler delar. Upplevelsen av den livgivande Anden är den andra delen av Guds frälsning. Det bästa sättet att förändra oss är inifrån. Vi kan bara bli förvandlade inifrån. Därför blev Kristus den livgivande Anden som kan komma in i oss.

Talare: Sungun Young Datum: 2003-12-10
Titel: ROMARBREVET "Barn, söner och arvingar" (sammandrag av talat budskap)
Bibelverser: Rom. 8:14, 17, 23, 27, 28, 29; 1:4, 17; 5:10, 17; 6:4-5, 11, 19, 22; 8:2, 6, 10, 13

Gud fördömer synden i människan och inte människan själv. Gud hatar synden som dödar människan. Synden är inte vi utan Satans liv och natur. Synden är någonting levande. När Gud sände Jesus i syndens gestalt så ville Gud fördöma synden som finns i människan. Om Jesus inte kommit som människa så skulle Gud inte kunna döma synden i människan. När Jesus dog på korset så representerade han hela mänskligheten. Vi behöver inte längre känna någon fördömelse (Rom. 8:2). När vi  är i anden så känner vi inte någon fördömelse.

I kapitel 8 börjar Paulus tala om att vi kan uppleva livets Ande. Vi som troende har nu tre liv i oss. Det starkaste livet i oss är Andens liv som är Kristus i oss. När vi väljer livets Andes lag så upplever vi liv och frid. Varför behöver vi livets Ande? För att förstå detta måste vi först förstå Guds frälsningsplan. Guds frälsning har tre delar.  Genom Jesu vandring på jorden blev Gud synlig på jorden. Han representerade hela mänskligheten i sitt kött på grund av att han också var en människa. Han bar alla världens synder på korset. Satan är i människans kött så när Jesus dog så blev Satan fångad i honom. Korset blev faktiskt en råttfälla för Satan. Satan bestämde sig för att gå in i människan (1 Mos. 3:1-13). När han väl gått in så kunde han inte komma ut igen. Och när Jesus dog så dömdes Satan. Satan ville hindra att Jesus dog när han förstod vad som var på väg att hända, men då var det redan för sent (Mark. 15:30-32, Matt. 27:42-43). Korsfästelsen är den första delen av Guds frälsning. Den gör att våra synder kan bli förlåtna. Första delen av frälsningen är för att göra av med allt skräp i oss. Om vi tror på Jesus och har tagit emot honom så är vi rättfärdiggjorda.

Många förstår inte att frälsningen har fler delar. Upplevelsen av den livgivande Anden är den andra delen av Guds frälsning. Det bästa sättet att förändra oss är inifrån. Vi kan bara bli förvandlade inifrån. Därför blev Kristus den livgivande Anden som kan komma in i oss. Vad har kommit in i oss? Anden är egentligen hela den treenige Guden, Fadern, Sonen och Anden. I kapitel 8 använder Paulus tre ord för att beskriva de kristna: barn, söner och arvingar. Om vi är barn så tycker vi tex. om att spela fotboll.

Om vi är söner så har vi kommit till ett andra stadium då vi är ledda av Herren. Vi behöver inte söka Herren någonstans. Han finns i oss redan. Det enda vi behöver göra är att sätta vårt förstånd på anden. Vad innebär sann Guds ledning? Att veta Guds vilja innebär först att äga Kristus. Guds söner leds inte av "ja eller nej". De leds(drivs) av Anden. Vi tror ofta att vi måste veta tydligt vad vi ska göra. Men har vi Anden så har vi faktiskt en lösning. Vi kommer att veta vad vi ska göra när vi har Anden. Livets Ande gör oss verkligen till söner. Det primära i det andra stadium av frälsningen är att göra oss till söner.

Det tredje stadium av Guds frälsning har med vår kropp att göra. Gud vill ge oss en ny typ av kropp. En så kallad förhärligad kropp. Vi kan inte få en sån kropp om vi inte först är förvandlad i vår själ. Efter vi har blivit förhärligade så finns bara Kristus i oss. Ingenting av Satan kommer då finnas då kvar i oss.

En dag är det vi kristna som kommer att regera över nationerna/hedningarna. Alltså kommer vi ärva denna jord tillsammans med Jesus Kristus. Men för att kunna regera så måste vi bli helgade. Det sätt vi tänker måste bli annorlunda. Rom. 1:4 visar vad helgelse är och 5:10 visar att vi kan bli frälsta genom Kristi liv. Denna vers visar att trots att vi redan är pånyttfödda så behöver vår själ bli frälst eller förvandlad genom Kristi liv. 6:4 visar att vi ska vandra i det nya livets färskhet. Om vi vandrar i det gamla livet så upplever vi döden och ingen färskhet. 6:11 säger att vi ska räkna oss själva som döda för synden. För att kunna räkna oss som döda så krävs att vi erfar Kristi liv. Vi kan också presentera vår kropp till rättfärdighet genom att tex. läsa Bibeln o.s.v.
Kap. 8 :2 visar att Livets Andes lag har frigjort oss. Detta har han gjort för att han ska kunna helga oss. 8:6 säger att sinnet som är satt på anden är liv och frid. Vi borde be att Herren bevarar våra tankar. Vers 13 säger att vi kan döda kroppens gärningar genom anden.

Vi har sett att Anden finns för att helga oss. Om vi samarbetar med Herren nu så behöver inte vårt liv bli så svårt. Vi behöver hålla fast till Kristus. Amen.