Välkommen till Etiopien

Vägen till Afrika - Mickelsson.net granskar flygbolag

RESOR. Det finns många olika flygbolag, en del sämre och en del bättre. Mickelsson.net testade Turkish och Ethiopian Airlines och bekantade sig med flygplatserna i Istanbul och Addis Ababa.

Efter att ha suttit fyra timmar på flygplatsen i Helsingfors igår flög jag till Istanbul i Turkiet. Detta var första gången jag flög med Turkish Airlines och jag som lider av någon form av flygskräck drar mig för att åka med flygbolag jag inte är "säker på". Turkish Airlines låter ju aningen skrämmande, varför vet jag inte. Flyget från Helsingfors till Istanbul var helt okej, planet av typen Boeing 737-800 var inte så fräscht och toaletten var en plats jag ogärna besökte. Maten ombord var utsökt och man fick välja mellan kyckling och kött, jag valde kyckling. Fick dock som jag ville en helt egen rad helt för mig själv längst bak i planet.

Väl framme i Istanbul måste man gå igenom pass- och säkerhetskontroll fast man bara var på genomresa. Inga längre köer just då men jag kan tänka mig hur det kan vara. Jag är ingen vän av stora flygplatser. Flygplatsen var bra och fräsch, många olika affärer och restauranger och det var lätt att hitta i terminalen.

Följande flyg från Istanbul till Addis Adeba i Etiopien var betydligt bättre. Igen fick jag en helt egen rad längst bak i planet. En del undrar varför jag alltid vid sitta längst bak i planet? Jo, det är så att oftast vill ingen annan sitta där och då är chansen större att man får en hel rad för sig själv. En annan mycket viktig orsak är ju den att ifall planet skulle störta så brukar stjärten oftast klara sig bäst vilket betyder att det är lättast att överleva en flygolycka längst bak i planet. Detta plan var av samma typ som det tidigare planet men i mycket bättre skick, det var som nytt. Även maten ombord på detta flyg var utmärkt och för mig blev det kyckling igen. Personalen ombord får fulla poäng för bra betjäning och deras vänlighet. Turkish Airlines kan man mycket väl åka med.

Landade i Addis Adeba straxt efter midnatt och nu var jag i Afrika. Kändes skumt. Lukten i terminalen var en helt ny lukt för mig och jag kunde genast konstatera att nu har jag kommit någonstans där det råder en helt annan kultur än den jag är van med. En stor del av affärerna i den lilla, gamla och slitna terminalen var stängda och utan någon form av guld kort fick man inte komma in i de fina loungerna som finns på flygplatsen. Jag blev dock tipsad om en liten restauran som hade en billigare version av dessa vip lounger och jag fick köpa en biljett över natten för 30 US dollar, i priset ingick två flaskor Coca Cola och en kopp kaffe på morgonen. Efter att jag betalt så öppnade man dörren till mig och visade var toaletterna fanns och jag konstaterade att jag var ensam i rummet och jag valde en soffa i ett hörn där jag lade mig ner för att sova. Dock var det svårt att sova på grund av det ljud som fördes i en av de närliggande restaurangerna. Man spelade på trummor dansade och sjöng och det var inte precis sådan musik som man är van att höra i Europa. Jag fick dock somna och vaknade av att en liten svart pojke med lockigt hår stod och tittade på mig med stora ögon. Jag vet inte vad det var han var fascinerad av, det ljusa håret eller tatueringarna.

Tog min gratis kopp kaffe och beställde en till men där sade det stopp. För andra koppen fick man betala 3 US dollar. Kaffet var så gott så jag tycker dock att det var värt sitt pris, speciellt efter att ha sovit dåligt så behövde jag två koppar kaffe för att komma igång. Innan jag åkte hemifrån hittade jag inte mitt bälte till mina kostymbyxor så jag tittade in i en av affärerna och hittade ett Hugo Boss bälte för 6 US dollar, en bra deal, det är säkert äkta. Jag hade ännu inte fått mitt boardingkort och det skulle jag få vid porten. Damen tittade på mitt pass och tog ett tomt boardingkort och fyllde i namn, flight- och platsnummer. Jag hade ju ett önskemål på var jag ville sitta.

Väl ombord på planet, idag större än igår och första gången med Ethiopian Airlines. Planet verkade fint på utsidan men på insidan är det faktiskt rätt slitet. Däremot var det en supervänlig personal och jag fick men egna rad längst bak i planet igen. Somnade innan planet lyfte och blev väckt av en av flygvärdinnorna som kom med lite snacks. Efter en stund blev det matservering och nu fick man välja mellan fisk och kyckling och för mig blev det kyckling. Maten var utsökt och efteråt serverades kaffet, etiopiskt kaffe som verkligen är bra.

Flyget mellanlandade i Harare, Zimbabve och de som skulle vidare till Lusaka fick sitta kvar och se på medan de städade flygplanet. Folk steg på och det enda minuset jag ger till Ethiopian Airlines var att jag blev av med min plats. Det kom en liten asiatisk flicka med ett boardingkort med samma platsnummer som mitt boardingkort. De var ett sällskap som reste tillsammans och jag tänkte att jag klarar nog av att sitta någon annanstans den 30 minuter långa flighten från Harare till Lusaka.

Tre olika flygbolag på 30 timmar. Finnair får ju självklart godkänt för att det är vårt eget finska bolag. Jag måste även ge godkänt åt BlueOne trots att det planet jag ursprungligen skulle ha flugit med i går morse var inställt. Personalen på Vasa flygfält var snabb och samarbetsvillig och fick in mig på Finnairs flight som precis skulle åka iväg. Bättre att komma iväg än att sitta på flygfältet i Vasa två timmar i onödan. Turkish Airlines får nog också godkänt och bra poäng, likaså Ethiopian Airlines.

Maten på Turkish Airlines
Maten på Turkish Airlines smakade bra
Turkish Airlines ovanför Istanbul
Handskrivet boardingkort
Maten på Ethiopian Airlines smakade bra.
Hela portionen på Ethiopian Airlines gick ner.
Kabinen i Turkish Airlines nyare Boeing var stämningsfull
Planet städas under stoppet i Harare