Gröna berg

Gröna Ängar - Romarbrevet del 32 - Vad är Gud efter med denna generation?

UNDERVISNING. Vad är Gud efter med denna generation? De första 300 åren möttes de kristna på ett enkelt sätt i hemmen. Efter Paulus tid började den kristna församlingen dock avfalla och den började lämna sin ställning i Kristus. Församlingen var också ofta förföljd av andra. När Konstantin den Store tog makten ändrades mycket. Kristendomen bildades och blev någonting stort. De kristna förföljdes inte längre lika mycket.

Talare: Sungun Young Datum: 2004-02-11
Titel: ROMARBREVET - Vad är Gud efter med denna generation? (sammandrag av talat budskap)
Bibelverser: Rom. 8:4-13; Gal. 5:16-26; Ef. 4:22-24, 25-32; 5:1-7, 24-27.

Vad är Gud efter med denna generation? De första 300 åren möttes de kristna på ett enkelt sätt i hemmen. Efter Paulus tid började den kristna församlingen dock avfalla och den började lämna sin ställning i Kristus. Församlingen var också ofta förföljd av andra. När Konstantin den Store tog makten ändrades mycket. Kristendomen bildades och blev någonting stort. De kristna förföljdes inte längre lika mycket.

Församlingen bör vara som ett senapskorn (Matt. 13:31-32) . Alltså inte så stort. Senapskornet i liknelsen muterade från att bli en buske till ett stort träd. Runt 500 e.kr. var den Romersk Katolska kyrkan fullt utvecklad. Utåt sätt ser det ut som om Gud hade gjort någonting stort, men invändigt var kyrkan full av orenhet och villoläror. Gud använde Romarrikets framgång att bygga upp nationerna i Europa. Detta var en förberedelse för att evangelium kunde spridas till många länder. Men efter det att kristendomen blev etablerad började många sanningar gå förlorade. Det gick en gradvis nedåtgående process. Det gick så lågt att man under medeltiden kunde köpa sig förlåtelse innan man skulle utföra någonting ont.

I och med Martin Luther så började Gud återupprätta sanningen. Sanningen om rättfärdiggörelse av tro blev återupprättad och Bibeln blev öppen i och med att den översattes till ett språk som vanligt folk kunde läsa. Och USA blev också upptäckt under denna tidsepok. Så småningom kom Lutheranismen till, även om Luther inte hade någon avsikt att starta något samfund.

Under 1800 talet reste Gud upp de så kallade bröderna i England. De började se betydelserna av många saker i det Gamla Testamentet. De började också se hur kristna ska samlas enligt det Nya testamentets uppenbarelse.

Det jag vill tala om ikväll är vad vi kristna borde göra; sprida evangelium, läsa Bibeln och få sund bibelundervisning, och hur kristna ska mötas.

Pingströrelsen problem är att de betonade andliga upplevelse för mycket och försakade sanningen. Vad är Herren ute efter idag? Förkunnelsen av evangelium går ut över hela världen. Sanningen sprider sig också. Och sättet hur vi möts börjar också bli återupprättat. Men även om vi har allting detta, så har vi inte allt. Det finns en fjärde steg som Herren väntar på. Det är en Jesu Kristi levnad bland sitt folk. Många lägger vikt på vad vi ska göra för Gud. Men för Gud är det viktigare vilka vi är än vad vi gör. Sets (Adams son) linje är Gudfruktiga människor. Det står bara om Sets släkt att de levde och födde barn och dog. Det stod inte vad de hade gjort. Däremot för Kains avkomma så står det att de byggde städer, uppfann saker o.s.v. Att kunna leva i Kristus kräver ett större mirakel än att bota någon sjuk t.ex. Det finns många kristna idag. Men varför finns det så mycket korrumperat liv bland Guds folk? Jag tror att det beror på att vi är för mycket fokuserade på att göra saker och ting för Gud, istället för att leva av och för honom.

I kapitel 7 så analyserar Paulus hur människan kan vara så motsägelsefulla. Att det samtidigt som det finns godhet i människan finns ondska. Paulus betonar att synden i oss är en levande person. Synden har inte med moraliskt tänkande att göra. Synden är laglöshet. Själen försöker uppfylla Guds lag som är utanför oss. Lagen kräver uppfyllelse. Men vi märker snart att vi inte klarar av att göra det i oss själva.

Rom 8:1 säger att för de som är i Jesus Kristus finns ingen fördömelse. Livets Andes lag har frigjort oss från syndens och dödens lag. Vad är synden och vad är döden? Det är mycket farligare än vi tror. Synden kan jämföras med sjukdomen cancer i kroppen.
Vad är döden? Det är ett slutresultat av en stegvis upplevelse av död varje dag. Ängslighet och bekymmer påskyndar döendet. Paulus säger att det nu finns en väg ut ur allt detta. Och denna väg är genom Anden. Vi borde uppskatta detta ännu mer.

Lagens krav kan uppfyllas i oss som inte längre vandrar efter köttet utan efter anden (Rom. 8:4). Alla vill säkerligen ha liv och frid. De som inte vandrar efter köttet utan efter anden kan få detta. Att vandra har att göra med vår levnad. Vi blir inte tvingade av Anden att leva på ett visst sätt. Det är vi själva som väljer. Vi väljer om vi vill följa Andens förmaning eller följa vårt kött. Ofta upplever vi inte Andens lag för att vi inte har vårt liv inriktat mot Gud. Vi behöver inte följa syndens och dödens lag. Vi kan välja att inte följa den lagen genom att vandra i anden. Vårt tankeliv behöver bli förvandlat och förnyat.

Vi vill sätta vårt sinne på Livets Andes Lag (Rom. 8:2). Det vi dagdrömmer om avspeglar det vi egentligen är. Vi behöver verkligen vandra efter Livets Andes Lag och inte efter köttet. Vad är egentligen köttet? Hur vet vi vad som är köttigt? Paulus säger att det finns tre slags köttsliga manifestationer. Den första har att göra med kroppen, den andra har att göra med själen och den sista har att göra med anden. Om någon är köttsligt i ett kroppsligt avseende så syns det i kroppen. Tex. sexuell orenhet och otukt. Synden gör vad den tycker är bäst, men det är tvärtemot det som Gud tycker är bäst. Själsliga upplevelser som "serveras" idag i vissa kyrkor gör att människor får ett ökat behov av njutning av själsliga och köttsliga saker. Köttet ger fiendskap, strid, avundsjuka, argsinthet, villoläror och splittring. Vad är köttslig manifestation av den mänskliga anden? Det är trolldom och liknande (2 Kor. 7:1).

Men vad är Andens frukt? Det är först och främst kärleken. Ödmjukhet och självbehärskning. Hur kan vi bli förnyade i Anden? Tala sanning (tala Kristus) till varandra för vi är varandras lemmar. Syndiga saker som är emot Herren borde också vi hata. Vi borde inte stjäla utan jobba så att vi kan ge till de som behöver. Låt inget korrumperat ord komma ut från er mun. Det bygger inte upp någon. Och bedröva inte Anden. All bitterhet och ont talande borde vi inte ens nämna. Ha mjuka hjärtan och förlåt varandra.

Det saknas riktig Bibelundervisning idag i Sverige. Därför lever också människor som de gör. De som lever efter köttet kommer inte att ärva Guds rike.