Canada gäss

Gröna Ängar - Romarbrevet del 35 - "Judarnas stolthet och hedningarnas beroende av Gud"

UNDERVISNING. I kapitel 10 säger Paulus att Judarna verkligen är nitälskande för Gud men de saknade rätt insikt. De ville uppfylla Guds rättfärdighet av sin egen kraft istället för att ta emot Guds rättfärdighet genom tro. När Gud kom genom Jesus, så ville de inte ta emot honom som Guds rättfärdighet. Men vi hedningar tog emot honom som Guds rättfärdighet. Därför har vi blivit det nya förbundets folk!

Talare: Sungun Young;  Datum 2004-03-03
Titel: ROMARBREVET kapitel 9 "Judarnas stolthet och hedningarnas beroende av Gud" (sammandrag av talat budskap)
Bibelverser: Rom. kap. 9-10

Den individuell frälsningen är för den korporativ frälsningen. Men det krävs en bro för att komma från det individuella kristna livet till det korporativa. I Romarbrevet kapitel 9-11 beskrivs denna bro. I kapitel 12 börjar den korporativa sektionen av Guds fullständiga frälsning. I kapitel 9 talas om Guds rättfärdighet. Vi har mottagit Guds barmhärtighet. Gud vill ha oss trots att kanske ingen annan vill ha oss. Gud "utvalde" Israel för att ingen annan ville ha dem. Men när Israel blev ett stort folk så trodde de att de kunde matcha Gud. De trodde att de kunde uppfylla lagen själva. De borde istället ha inställningen att de inte klarar uppfylla lagen själva och lita på att Gud gör det. När Judendom blev stort blev de en "sköka". Man kan säga så att Herren älskade Israel, men på grund av deras högmod så blev de satta åt sidan. Gud vände sig till andra (hedningarna) som ingen brydde sig om. I kapitel 10 säger Paulus att Judarna verkligen är nitälskande för Gud men de saknade rätt insikt. De ville uppfylla Guds rättfärdighet av sin egen kraft istället för att ta emot Guds rättfärdighet genom tro. När Gud kom genom Jesus, så ville de inte ta emot honom som Guds rättfärdighet. Men vi hedningar tog emot honom som Guds rättfärdighet. Därför har vi blivit det nya förbundets folk!

Paulus försöker förklara principen av rättfärdighet. " Jag kan vittna om att de hängivet tjänar Gud, men de saknar den rätta insikten. 3 De känner inte rättfärdigheten från Gud utan strävar efter att upprätta sin egen rättfärdighet och har inte underordnat sig rättfärdigheten från Gud. Kristus är lagens slut till rättfärdighet till alla som tror." (Rom 10:2-4) Jämför Matt. 5:17-18, 22, 24, 28, 32, 34, 39, 44 och 48 med Rom. 10:4. Dessa verser i Matteus verkar motsäga de i Romarbrevet. Kristus kom för att uppfylla lagen, för ingen människa kunde uppfylla den. Herren har valt just oss på grund av att vi inte är kapabla att uppfylla lagen i oss själva. Vi borde inte försöka vara fina människor i oss själva. Det finns många fina människor, men hur många av de är beroende av Gud?

Varför gillar inte världens människor kyrkorna nu för tiden? För att många kyrkor har blivit bara en tradition med döda och meningslösa ritualer. Varför växer inte kristendomen här i västvärlden? Det har att göra med att vi försöker uppfylla lagen och vi försöker till och med uppfylla det Nya testamentets upphöjda lag (Matt. kap. 5-7) av oss själva.

Om vi upplever Kristus erfarenhetsmässigt så kommer vi inte ha problem med frestelser. Ingen människa kan klara av alla frestelser. Bara Gud kan. Under tusenårsriket kommer lagen att representeras genom Kristus, men när den nya himmelen och jorden kommer behövs inte lagen mer (Upp. 21:1).

Lagen i Gamla testamentet är en skuggbild av Kristus i Nya testamentet. Kristus vill komma in i oss för att uppfylla lagen genom oss. Hur kan Kristus uppfylla lagen i oss? Det är när ordet är nära i oss. Kristus är nära oss i vårt hjärta (Rom. 10:8). Vi borde vara nära Herren även med vår mun och säga: "Å Herre Jesus" ofta. "Fyll mitt hjärta med dig". Han är mycket närmare än vi tror. Om någon bekänner med sin mun att Jesus är Herre så blir han frälst (Rom. 10:10). Och så ska vi tro med vårt hjärta. Hjärtats tro leder till rättfärdighet. Vi tror på Jesus som är Guds rättfärdighet. Vi måste upptäcka Kristus. Vi borde be dagligen: Jesus fyll mig så att du kan leva genom mig. Vi behöver egentligen "inte kunna läsa"!! Vi behöver bara säga: Jesus du är Herre över den här situationen. Amen.