En av de fyra sötpotatisar som ihandlades på K-Supermarket i Vasa igår.

Juletid - Bataten en inspiration från USA

MAT. Har inte haft så mycket tid att skriva här på mickelsson.net den senaste tiden och nu har det hunnit bli jul.

Senast jag skrev här var efter att jag besökt Kalifornien, under Mission America 2012. Resten av resan, tre veckor i Florida, Michigan och Ohio gick över förväntningarna och det enda jag kan säga är att Gud är god! Det var skönt att komma hem efter att ha varit borta hemifrån i över fem veckor.

Jag har skrivit lite mera på min reseblogg för den som vill läsa, samt på min hemsida. Det gjordes även en videoblog under hela USA resan så ifall det blir tråkigt över jul och nyår så kan du genom din dator följa med på äventyret. Länkarna finns ju i texten ifall någon undrar så det är bara att klicka :)

Under min USA resa stod jag inför ett stort val. Det var under thanksgiving firandet hemma hos min broder och vän Garry Nutt som jag för första gången hörde talas om en "söt potatis".  Normalt äter jag inte sådant jag aldrig smakat och jag är kinkig med maten. Hans mor som är en snäll äldre dam serverade potatisen och jag kände att jag var tvungen att äta den. Till min stora förvåning var den mycket läcker och jag upptäckte något nytt i mitt liv, något som Gud skapat, sötpotatisen.

Jag ringde hem och berättade för min fru att de har söta potatisar i Amerika och sade att vi bör nog flytta dit. Hon svarade mig på finska och sade:

- Kyllä niitä on täälläkin!

Jag svarade: 

- En ole ikinä nähnyt

Hon svarade:

- Nehän on bataatteja

Alltså heter de batater här. Livet är en resa och vi lär så länge vi lever. Igår var jag och min fru och julhandlade och jag köpte fyra stora söta potatisar som jag skall koka på julafton. Sedan blandar jag lite smör, kanel och socker som en lite extra stänk av det söta så här i juletid.

Låt oss komma ihåg varför vi firar julen i år och vara i bön för de som är ensamma. En välsignad jul och ett gott nytt år önskar jag och min familj alla läsare på mickelsson.net.

Pontus

P.S I början av januari är det sex år sedan jag för första gången gick in genom dörren till Kvevlax Missionskyrka som kom att bli mitt andliga hem och min församling. Jag bjuder in till fest dit ALLA är välkomna, lördagen den 5.1 kl. 18.00 och det bjuds inte bara på sång, musik och Guds ord utan också riktig mat. Knappast några söta potatisar men det brukar bli gott i alla fall :) Kom som du är!

En amerikansk sötpotatis i Florida.
Garry och jag samma dag som jag lämnade Florida.
Sex år i Kvevlax Missionskyrka 5.1.2013