Här hämtades båten

Pontus och Sebastian fick bönesvar - Bad till Gud om en båt och de fick en båt

TEKNIK. Den 23 juni rapporterade Mickelsson.net om Pontus och Sebastians fiskeäventyr. Sedan dess har mycket skett och nu har det fått bönesvar; en båt. Mickelsson.net träffade Pontus och Sebastian efter en fisketur i den nya båten.

Det var en kväll efter att de hade stått på land och fiskat. De fick ingen fisk och de träffade några män som hade varit ute i en båt. De hade fått 16 gäddor. Pontus och Sebastian kunde konstatera att de behöver en båt för att goda fångster och samma kväll bad de till Gud att de skulle få en båt. Följande morgon vaknade Pontus upp och Gud hade talat till honom.

- Då jag vaknade påminde Gud mig om att jag i mina tonår arbetade på en båtfirma i Vasa under somrarna. Först tänkte jag att jag inte kan bege mig dit och fråga om de vill ge mig en båt gratis men tilltalet var ändå så pass starkt att jag åkte dit och frågade om de har någon liten båt de kunde skänka mig, berättar Pontus. Jag behövde bara fråga så sade de att jag får ta båten som ligger upp och ner, och pekade bort emot stranden, fortsätter Pontus.

Båten var inte i bästa skick. Den hade legat där i flera år och innan dess hade den legat och skräpat vid båthamnen i Petsmo. Pontus såg direkt att man nog kunde få en roddbåt av denna och tackade och tog emot.

- Jag såg direkt att det inte var något dumhuvud som hade byggt båten och att man nog med lite arbete kunde få en funktions duglig båt av den, säger Pontus.

Att restaurera en gammal båt verkar vara svårt men det tog inte mer än fyra dagar så sjösatte Pontus och Sebastian båten vid deras sommarstuga i Köklot. Mickelsson.net frågade Sebastian vad han tycker att är roligast med båten?

- Nå, att den flyter tycker jag är bra, skrattar Sebastian

Pontus och Sebastian slipade bort gammal färg från båten, förstärkte den i kanterna och i aktern samt målade den med ny färg. Mickelsson.net frågade Pontus om det blev dyrt att göra i skick båten?

- Man tar vad man har. Vi använde brädor som hade lämnat över från renoveringen och köpte bultar och skruvar på Motonet där det är billigt, berättar Pontus. Dyrast var färgen och årorna, men vi har en roddbåt nu som fungerar bra, är lätt att ro och som duger mer än väl till oss och den blev inte att kosta mer än ca. 120 euro, avslutar han.

Redan på första fisketuren fick de napp. De drog upp varsin gädda och det var första gången Sebastian fick upp en fisk.

- Det var nog häftigt, den sprattlade mycket och det var svårt att få bort kroken men pappa hjälpte mig. Sedan så förstörde fisken min limsaflaska för den hoppade på den så det kom slem på den, säger Sebastian.

Vad gör Pontus och Sebastian med fiskarna?

- Oftast släpper vi dem tillbaka men ibland tar vi ett par och rensar dem och äter dem. Jag brukar föra en till mina föräldrar och så tar vi en med oss hem, säger Pontus. Det är många som inte tycker om gädda men jag måste säga att det är en riktigt god fisk om man vet hur man skall tillreda den. Grillad med salt och citronpeppar eller stekt i mycket smör med citronpeppar fungerar alltid, fortsätter Pontus övertygat.

Enligt Mickelsson.net:s källor har man även sett familjen Back grilla korv hemma i Vikinga i Vasa. Vi trodde att Ni bara åt fisk?

- Nej, korven är något som är heligt i vårt land. Korven är vår nationalgrönsak och det blir ingen riktig finsk sommar utan korv och stark senap, säger Pontus med en mycket allvarlig ton.

Vad kommer att ske härnäst?

- Jag tänkte skaffa mig en skepparmössa och ett par seglarskor, säger Pontus. Sedan tänkte vi be Gud om en liten aktersnurra och efter det kan jag väl nog kalla mig skeppare. Det blir väl att kolla på medlemskap vid Vasa Segelförening eller Vasa Motorbåtsklubb, där är ju alla båtägarna, fortsätter Pontus.

Enligt säkra källor har Pontus även funderat på att teckna prenumeration på tidningen "Vi båtägare" då han nu själv blivit båtägare.

- Tro inte på alla rykten Ni hör, säger Pontus. Båten är en välsignelse från Gud och vi har redan haft fina stunder ute på sjön. Otroligt vackert och avkopplande att bara sitta och höra på vattnet och sjöfåglarna. Att dra upp en gädda nu och då är bara lite bonus och spänning. Vi är tacksamma för att vi har en liten båt vi kan ro ut med och vi fortsätter be om snurran. Jag märkte att då jag sitter ensam i båten så står aktern rakt upp i luften så den blir nog lite framtung utan Sebastian, vi är ett bra fiskarpar, avslutar Pontus.

Mickelsson.net önskar dem god fiskelycka!

Båten hemma i Vikinga
Gammalt trä och gamla skruvar tas bort
Gammalt trä och gamla skruvar tas bort
Gammal färg slipas bort
Sebastian slipar
Pontus under slipdamm
Projektet framskrider
Sebastian målar båten grön
Sebastian målar båten grön
Pontus målar insidan
Dags för sjösättning
Den flyter men är aningen framtung
Sebastian fiskar
Pontus har napp
Gäddorna studsar i vattnet
Sebastian med en gädda
Gädda med citronpeppar och salt, redo att grillas
Pontus ser på detta med korven på fullt allvar
Ingen sommar utan korv
En sådan här funderar Pontus på
Sådana här skor skall man ha på sjön
Ett fotomontage om hur Pontus kunde tänkas se ut i framtiden som båtägare