Jari Sarasvuo predikar för fullsatt kyrka

Sarasvuo som predikant drog kyrkan full till höjden - Jari Sarasvuo predikade om den förlorade sonens far

ALLMÄNT. Berghälls kyrka blev föremål för en overklig föreställning ikväll. Redan en halvtimme före mötet skulle börja blev läktarna fulla.

När kyrkans 1100 sittplatser var använda fyllde folk gångar och trappsteg.

- Helt som Fila förr, konstaterade Pertti.

- Om det här hade varit ett vanligt evenemang hade säkert folk inte släppts in av säkerhetsskäl, konstaterade Fredi.

Gospelkören Higher Ground sjöng gospel mycket vackert och så fräsigt att kyrkoherden Teemu Laajasalo konstaterade efteråt att det är svårt att tro att det är finländare som sjunger i kören.

Förutom Higher Ground medverkade också Juha Tapio med musik och kantorn i allsången på slutet.

Kvällens huvudtalare Jari Sarasvuo var den som allra flest kom för att lyssna på. Jari talade om sin barndom, hur han älskade att läsa i en äldre dams ocensuerade familjebibel med de råa illustrationerna med bla Simson. Sedan fortsatte han att berätta hur han fick problem med Gamla Testamentets berättelse om Noas fylle-fadäs och följden att Hams barn förbannades. Jari hade svårt att förlåta Gud.

Jari gick igenom gamlatestamentliga de problematiska brorsrelationerna Kain och Abel, Josef och hans bröder och Esau och Jakob. Sen kom han till kvällens huvudtema, den förlorade sonen. Jari påpekade att före berättelsen om den förlorade sonen berättade Jesus om skatten i åkern och det borttappade myntet. Jari berättade hur pappan sprang emot sonen som inte bara varit fräck nog att ta ut arvet innan pappan ens dött och dessutom vilja vara oberoende och sen ännu slösa bort allting. Den här berättelsen fick Jari att få nys på det Nya förbundet som Jesus kom med.

- Vi är alltid välkomna hem. Vi får inte vad vi förtjänar, vi får mycket mer, predikade Jari.

Jari var väldigt intressant att lyssna på. Han talade utan stödlappar och mindes bibelställen, namn och siffror utantill. Han är helt klart en intellektuellt slipad person som hittat hem till över tusen människors stora glädje en annars mörk novemberkväll.

Efter predikan blev det trosbekännelse, nattvard och gospel och sedan allsång, bön och välsignelse.

Stenkyrkan är över 100 år gammal
Jaris mamma fick vara med och svara på nån fråga
Linus, Fredi och Pertti
Pertti