Några tankar i dagens lilla värld - Jesu egna ord

KOLUMN.

Vi skall hjälpa och inte stjälpa. Då vi hjälper, stöttar och uppmuntrar har vi ingen orsak att berätta för andra om våra gärningar, det blir liksom så fel då. Om jag som kristen har hjälpt någon i en svår situation, under en period eller gett en gåva och sedan berättar om det till min fördel så vilket är då motivet för mina gärningar? Jesus själv är MYCKET tydlig i sin undervisning om detta:

"Akta er för att utföra goda gärningar för att människor skall se er. Då får ni ingen lön hos er Fader i himlen. När du ger en gåva, blås då inte i trumpet för dig, som hycklarna gör i synagogorna och på gatorna för att människor skall berömma dem. Amen säger jag er: De har fått ut sin lön. Nej, när du ger en gåva, låt inte din vänstra hand veta vad den högra gör, så att din gåva ges i det fördolda. Då skall din Fader, som ser i det fördolda, belöna dig." Matteus 6:1-4

Samma sak gäller vårt böneliv, inte behöver jag berätta för någon hur mycket eller när jag ber. Det blir liksom fel då och jag kan lätt uppfattas som en "över andlig" individ som anser mig "mer andlig" eller "mer värd" än någon annan OCH det kan bli svårt för en "nyfrälst" att orka med den kristna vandringen. Jesus fortsätter i samma stil:

"När ni ber skall ni inte vara som hycklarna. De älskar att stå och be i synagogorna och i gathörnen för att synas av människor. Amen säger jag er: De har fått ut sin lön. Nej, när du ber, gå in i din kammare och stäng din dörr och be till din Fader i det fördolda. Då skall din Fader, som ser i det fördolda, belöna dig. Och när ni ber skall ni inte rabbla långa böner som hedningarna. De menar att de skall bli bönhörda för sina många ords skull. Var inte som de. Er Fader vet vad ni behöver, innan ni ber honom om det." Matteus 6:5-8

För att kunna hjälpa och inte stjälpa måste våra motiv vara rätta. Vi kan inte hjälpa, stötta och uppmuntra för att vi skall få beröm eller för att vi skall kunna berömma oss själva för det. Likadant då vi ber. Det är ett samtal mellan dig/mig och Gud. Ett personligt samtal. Tänk att självaste Gud vill tala till oss personligen. Detta är stort! Jag tror att många av de som har felaktiga motiv kanske är osäkra på om de går rätt med Gud, därför vill de visa upp sig som hycklarna. Då det är Jesus som verkar på insidan av oss, i vårt hjärta och genom oss, ja då har det ingenting med oss att göra och vi behöver inte berömma oss själva. Tänk vad lätt vår Herre har gjort det för oss. Vi får ha en helt personlig relation med Gud genom Jesus och då handlar allt om Honom. Vår tros upphovsman och fullkomnare.

Alltså behöver vi inte skriva om vad vi gjort, hur mycket vi gett till olika missionsorganisationer eller hur mycket vi ber på våra Facebook sidor, inte heller sitta och berätta detta, för då går vi emot Jesu egen undervisning.

Älska din nästa såsom du älskar dig själv. Låter du inte Gud älska dig så kan du heller inte älska dig själv och då blir det omöjligt att dela med sig av den äkta Guds kärleken, den som ger äran åt Gud och vi får stå i det fördolda. Amen!