En bild ger inblick i ett svunnet nu (Sofia och Juni 2010)

Om att leva i nuet

ALLMÄNT. Det är trendigt att ta vara på livet och vara närvarande i ögonblicket, dvs leva i nuet. Men ibland är det faktiskt bättre att ha tankarna någon annan stans än vad man själv känner.

Att leva i nuet ger utrymme för jaget att registrera sinnesimpulserna och stänga ute tankar om jobb och stress. Det finns risk att livet i nuet blir allt för njutningsfixerat och självupptaget.

Den som gav upphov till världen är större än det vi kan se, känna och mäta. Att tro att så mycket materia och energi och struktur som finns i universum bara blivit till utan skapare känns naivt. Om man funderar på sina känslor i nuet kan det hända att man missar att söka efter det stora perspektivet, det med evighetens himmelrike som mål.

När det går riktigt dåligt och de negativa känslorna hopar sig är det också bra att leva i det förflutna: Allt brukar gå bra till slut och det gör det nog här också. Erfarenheten säger också att för lite mat och sömn kan ställa till känslolivet.

Men det lönar sig också att blicka framåt. Lunchträffar med vänner, fotograferingstillfällen, resor, konferenser och möten blir sällan till utan planering. Det hjälper inte att sitta i nuet och tycka att det hade varit trevligt med besök om man inte är förutseende.

Det är inte bara det sociala som mår bra av planering. En god ekonomi bycker också på disciplin och en förmåga att kunna väga utgifter med inkomster. Det är ofta dyrare att köpa något i all hast i sista minuten (förutom resor då, hehe) än att följa med prisutveckling och försäljningsställe.