Publiken beundrar Marie när hon demonstrerar sin fingerfärdighet

Marie har kvar sina elektronikspel

FRITID. Marie gick i förskolan när hennes mamma köpte första elektronikspelet åt henne. Nu, över 30 år senare, har Marie fortfarande kvar spelen.

Marie har en fin samling med elektronikspel och håller dem avskilt och oåtkomligt för barn och med batterierna urplockade. Det ser ut som om de kan hålla uppskattningsvis 30-60 år till.

Ett visst spår av tidens knastrande tänder kan man dock beskåda i ett av spelen. Donkey Kong har några fastbrända bilder så att det är svårt att avgöra hur tunnorna rör sig på vissa ställen, men Marie hanterar spelet bra ändå.

- Man kan ju fråga sig om någon kommer att använda dagens moderna spelutrustning om 30 år, kunde mannen på gatan ha frågat sig i en retorisk frågeställning.

Marie har en egen salong i Helsingfors där hon jobbar bland annat som frisör för damer och herrar, samt som makeup-artist. Var det så att fingerfärdighetens frö såddes i Marie av hennes mamma när de tillsammans gick till Stockmann för elektronikuppköp den där dagen för över 30 år sedan?

Elektronikspelen, även kallade pip-pip-spel, var dessvärre något av lyxvaror och många av barnen på 80-talet fick leva utan eller låna av kompisar.

Publiken har övergivit, men Marie fortsätter
Donkey Kong är en spelklassiker på Game & Watch Multiscreen-konsolen av Nintendo från år 1983.