Don Rosa i Helsingfors 2011, arkivbilder

Don Rosas hjärtskärande avskedsbrev

ALLMÄNT. Att Don Rosa klarade av att skapa de mest fantastiska Kalle Anka-serierna ledde till slut till att han inte orkade mer. Avskedsbrevet, som inte Disney-företaget lät honom publicera i sin sista seriesamling, publicerade han på nätet istället.

Don Rosa är ett exempel på en man som inte jagade pengar och som ett stort företag utnyttjade till max. Trots att han lade ner mycket mera arbete på forskning, storyn och teckningar för sina serier än kollegorna fick han lika lite per sida av Disney som de andra tecknarna - en engångsavgift per sida, inte licensbaserad.

Don Rosas uppfinningsrikedom och kärlek för detaljer har skapat en popularitet bland fans som inte kan överträffas av andra serietecknare. Det här är ett bra exempel på när lika arbete inte är lika arbete och lönen borde inte heller vara lika då.

Andra orsaker till att Don Rosa slutade var hans allvarliga ögonsjukdom men också depressionen som hör ihop med de andra orsakerna.

I Europa ger Egmont nuförtiden till Don Rosa en ersättning när de använder hans i marknadsföringssyfte.

Vad lär vi oss av det här? Ge en skälig ersättning, även om ingen frågar efter det! (Bind inte ihop munnen på oxen när den tröskar säden, låt den äta medan den arbetar. Och på ett annat ställe står det: Arbetaren är värd sin lön.)

Läs hela brevet från 2013 här:
http://career-end.donrosa.de/epilog-i-svenska/

Köbildning
Kärlek