Goda nyheter sedan 2002     Onsdag 1 februari 2023 kl 15:27Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Varma hälsningar från Israel
"Välkommen till Israel"
 1 26582 133 14
Veronica Nordman
Online 21:10 10/10 2004  Modifierad 08:17 17/07 2010

Old articles  För några dagar sedan kom jag hem från en resa som kom att sätta spår i mitt liv. Tillsammans med en grupp på 17 finlandssvenskar var jag till Israel.

Den internationella kristna ambassaden i Jerusalem ordnade för andra året ett reseprogram riktat till unga vuxna. Som samarbetsorgan i Svenskfinland var Örnvingen i Karis med Hanna Nylund i spetsen. Som reseledare fungerade Fredrik Åbacka.

Reseprojektet kallas "grafted". Det betyder "inympad" på svenska. Här syftas på Paulus ord att vi hednatroende tack vare Kristus fått nåd att få del av samma arv och löftesförbund som Guds egendomsfolk, Israel. Läs gärna Ef.2:11-15 och Ef. 3:6.

Vi hade ett fullspäckat program från morgon till kväll varje dag. De första dagarna var det över 40 grader varmt! Sedan förbarmades vi med lite mänskligare temperaturer, där kring 30 grader. He!

Vi deltog i kristnas firande av Feast of Tabernacles, Lövhyddohögtiden. Det var underbart att lova Gud med vackra flaggor och dans! Det roliga var också att varje land som var representerat välkomnades och att finländarna verkligen var en stor grupp! Vi var den största gruppen på Grafted-resan. Visst blev man lite stolt.

I fotspåren av Jesu tjänst gick vi. Vad sägs om sådana platser som Karmelberget (Saligprisningarnas berg), berget Tabor (Jesu förhäligande), Jordanfloden (där Jesus blev döpt) och Getsemane trädgård (där Jesus förråddes)?

Annat underbart vi gjorde var att rida på åsna och kamel, sova i beduintält, flyta i Döda havet, kleta in oss i mineralrik lera.

Berörande upplevelser var att lyssna till sådana som överlevt terrordåd och att besöka Förintelsemuséet. Ack ja, och Jerusalemmarschen! Där gick vi och viftade med finska flaggan och sjöng "We will, we will bless you!" Melodi från låten "We will, we will rock you". Människor var tårögda och ropade "Thank you!" och "Welcome!"

Jag rekommenderar av hela mitt hjärta dig, som är ung och vuxen att resa nästa år! Det är en upplevelse i sig att se alla vackra bibliska platser. Men resan innebär så mycket mer än det.

Under resan har jag fått en större kärlek till Guds egendomsfolk och fått veta saker som inte massmedia direkt låter oss få veta. Visste du t ex om att Yassir Arafat är en av världens rikaste män medan hans folk lider något otroligt? Han betalar familjer pengar för att männen ska göra självmordsattacker och uppmuntrar i TV små pojkar att bli "martyrer". Denne man har fått Nobels fredspris och sitter och dricker kaffe i gemytlig kamratlig stämning tillsammans med presidenter.

Genom historien har Israel fått kämpa för sin existens som både är historiskt och politiskt berättigad. Det är bara att sätta sig ned och läsa om landets historia för att förstå det.

Kristna har genom korståg och hat mot judar p g a de korsfäste Jesus bidragit med sin beskärda del av förföljelse.

Nu är det dags för oss kristna att visa att vi älskar och välsignar Israel! Vår frälsning har kommit från judarna. Herren har sagt att den som välsignar Israel skall vara välsignad. Det kommer tider då Finlands hjärta för judarna kommer att prövas. Var är ditt hjärta?


Veronica
23:03 26.10.2004


Nåväl, äntligen ro att slå mig ner och skriva lite. Ja, det är minsann en komplicerad konflikt det här.

Lite funderingar. Grunden för fredsprocessen var att tvister skulle lösas genom förhandlingar. PLO skulle inte utföra terrorism. Men organisationen, andra palestinska grupper och individer har konstant tagit till våld sedan Oslo processen började 1993.

Skulle vilja diskutera lite betydelsen av ordet "ockupera". Har förstått att med ockupation menas att ett land kontrollerar ett annat land som haft suveränitet innan. Nu hade inte Västbanken suveränitet. Området var ockuperat av Jordan från 1948 till 1967. Palestinierna krävde alrig ett slut på ockupationen eller att en palestinsk stat skulle skapas.

Det är också värt att veta att Israel genom att försvara sig mot de invaderande jordanierna erövrade Västbanken. Det är en skillnad mellan att erövra områden under självförsvar och att ockupera ett område och få det.

Nu är det dock så att Israels premiärminister Barak erbjöd Arafat 95% av västbanken och 100% av Gaza och Östra Jerusalem som huvudstad. Jag har många gånger undrat varför detta inte dög för Arafat.

Judarna grundar sin rätt till Israel på följande premisser: 1) judarna etablerade och utveckalde landet 2) det internationella samfundet garanterade judarna politisk suveränitet i Palestina 3) territoriet vanns under självförsvar och 4) Gud lovade Abraham landet.

En vanlig missuppfattning är att judarna blev tvingade till diasporan av romarna efter förstörandet av det andra templet år 70 e.Kr. och sedan 1800 år senare återvänder till Palestina och kräver sitt land tillbaka.

I själva verket har judarna behållit sina band till sitt historiska hemland i över 3700 år.
T o m efter förstörandet av det andra templet och exilen blomstrade judiskt liv i Israel.

Århundradena före korstågen på 1100-talet återuppbyggdes stora judiska samhällen. De två århundradena efter korstågen immigrerade stora skalor av judar och rabbiner till landet. På det tidiga 1800-talet, åren före sioniströrelsen uppstod, bodde mer än 10 000 judar i det som idag är Israel.
Oskar
15:26 14.10.2004


Trots min föregående kommentar så verkar mitt ogenomtänkta förslag oroa Jordanierna:
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?p...
Oskar
09:25 14.10.2004


Jag skulle vilja ta lite tillbaka den politiska delen av mitt inlägg. Min huvudpoäng är att personligt kristna har en andlig koppling till Israels folk. Detta innebär inte att man alltid behöver ta Israels sida politiskt, utan mest att man älskar israeler som människor. Givetvis bör man som kristen älska alla människor, men med tanke på hur mycket illa kristna genom tiderna gjort israeler, borde de vara särskilda för oss. Enligt bibeln är de trots allt "Guds egendomsfolk".
linus
13:55 13.10.2004


Okej, här är två ställen, t ex. Jag rekommenderar hela undervisningen, för Bibeln är kryptisk i början, precis som programmering eller biologi som ämnen.

Profeten Sakarja:
Sak 12:1-3:
”En profetia, HERRENS ord om Israel. Så säger HERREN, han som har utspänt himlen och lagt jordens grund och som har format människans ande i henne: Se, jag skall göra Jerusalem till en berusningens kalk för alla folk runt omkring. Också Juda skall drabbas, när Jerusalem blir belägrat. Det skall ske på den dagen att jag skall göra Jerusalem till en tung sten för alla folk. Var och en som lyfter den skall göra sig illa på den. Och alla jordens folk skall församla sig mot henne.”


Uppenbarelseboken 16:12-16:
”Den sjätte tömde sin skål över den stora floden Eufrat, och dess vatten torkade ut så att vägen bereddes för kungarna från Östern. Och jag såg att det ur drakens gap och ur vilddjurets gap och ur den falske profetens mun kom ut tre orena andar som liknade paddor. De är ondskefulla andar som gör tecken, och de beger sig ut till kungarna i hela världen för att samla dem till striden på Guds, den Allsmäktiges, stora dag. – ’Se, jag kommer som en tjuv. Salig är den som vakar och bevarar sina kläder, så att han inte går naken och man ser hans kön.’ - Och de samlade dem på den plats som på hebreiska heter Harmagedon.”


Läs hela undervisningen:
http://www.golgata.nu/manadenspredikan/v...
Valter
13:18 13.10.2004


Mitt syfte är inte att agitera eller att sprida någon sorts propaganda, Linus. Allt i stycke 1 i mitt förra inlägg stämmer, jag skrev det då för att svara till Oskar. Stycke 2 likaså, även om det kanske som sådant gör orätt mot israelerna i.o.m. att bakgrunder inte presenteras. Men jag skrev det alltså för att rätta till den version Oskar presenterade. Stycke 3 är rena fakta. Stycke 4 närmast mina egna reflektioner. Att det blivit ensidig bevisning åt ena hållet beror ju på att jag ända från början gick in för att protestera och ta upp även en annan syn på saken. Men jag tycker att jag har gjort det med "god smak", om du förstår vad jag menar.
Naturligtvis har jag grubblat över USA's närmast vilkorslösa stöd för Israel. Att USA från början tog Israel under sitt beskydd hade nog främst med kalla krigets uppställningar att göra. Man behövde ett geopolitiskt fotfäste i Mellanöstern. Det är också därför Israel idag har kärnvapen. Varför man sedan, efter järnridåns fall,har fortsatt med detta stöd är en lite svårare fråga. Vissa menar att judarna i USA har ett starkt inflytande och sitter på höga poster (stämmer, men klingar också lite som en av dessa eviga teorier om en judisk konspiration). En annan teori är att man vill hålla den oljerika regionen i sitt grepp med att ha en stark allierad där, något som säkert till viss del stämmer. Men jag tror hur som helst på ett realpolitiskt motiv, det vore hyckleri att tala om en kristen-judisk allians i det här fallet.
Men: USA har inte satsat på att hålla Israel tryggt från självmordsbombare. Officiellt ingriper ju USA inte heller i Israels inrikespolitik. Och även USA har krävt att murbygget stoppas.
Gällande Bibeln drar vi nog åt olika håll... Jag har en sekulär världsbild, vilket också innebär att jag inte tror på bibelprofetior. Men skriv gärna ner ett citat (eller fler) som behandlar det du skrev. Antagligen talar väl Biben om Israels folk i det nämnda fallet? Världssamfundet (eventuellt exklusive vissa arabstater) fördömmer ju inte Israels folk, utan den politik landets regering för. Det handlar om att skilja mellan anti-semitism och anti-sionism. Vad jag här tidigare menade var snarast att jag inte förtsår mig på att det skulle finnas ett överordnat mål som skulle berättiga ohyggliga kvantiteter av mänskligt lidande, om nu sådant går att mäta.
linus
12:24 13.10.2004


Patte skickade en länk om våra resenärer:http://www.jnewswire.com/library/article...
linus
11:35 13.10.2004


Det finns en hel del propaganda i luften. Har Valter någonsin funderat på varför USA gillar Israel och är redo att satsa popularitet och pengar på att försöka hålla landet tryggt från Palestinska självmordsbombare?

Hela mellanöstern kokar ju mot Israel och resten av världen, som du sade, likaså. Det här motståndet är förutsagt i den Bibeln som är skriven flera decennier före dessa händelser och som enligt Valter inte därför kan vara aktuell.
Valter
00:56 13.10.2004


Ojsan, det var en grym och realpolitisk strategi =) Karelen/Petsamo -exemplet fungerar tyvärr inte riktigt, då man aldrig slutit något fredsavtal som skulle ändra de palestinska territoriernas status. Man måste alltså göra en distinktion mellan erövringar och ockupationer. Det har inte heller funnits intresse för ett sådant avtal från nåndera parten, då Israel skulle tvingas ge medborgerliga rättigheter åt de palestinier som bor där. Att köra bort dem, som man gjort dels på de annekterade och dels på de områden som idag utgör Israel, skulle skapa för stor politisk uppståndelse. Att man vunnit ett krig berättigar inte heller till ett långvarigt förtryck av en människogrupp.
För övrigt var sexdagarskriget ett offensivt blixtkrig från Israels sida, naturligtvis i en situation där man kände sig hårt pressad av de omgivande arabstaterna. Kriget vanns helt med amerikanska vapen och fördes endast på främmande territorium. Att ta Sinai var mest en styrkeuppvisning, landområdet blev en spelbricka som man senare utnyttjade då man slöt fred med Egypten. Och en snygg uppvisning var det ju, det sovjetbyggda egyptiska flygvapnet slogs ut på under ett dygn.
Om den "israeliska" bilden av situationen idag vore den enda sanna, varför skulle då hela världssamfundet exklusive USA protestera? Den så omtalade muren går innanför ockupationsgränserna, t.ex. förminskas den arabiska västbanken med nästan 20%(!). Bosättningarna är ett offensivt projekt, det kan man inte förneka. Jag förstår att man vill trygga sitt folks säkerhet, men på det här sättet förintar man alla eventuella fredsförhandlingar. De senaste fredsförhandlingarna har fallerat uttryckligen p.g.a. Israels ovilja att samarbeta med andra parter än USA. Man kan inte heller bortse ifrån att det sedan Intifadans utbrott dödats 3-4 palestinier per israeliskt dödsoffer.
Man behöver inte vara pro-palestinsk för att stöda en fredlig lösning. Att backa upp Israels politiska och militära handlande är inte heller det samma som att stöda det israeliska folkets rätt till en judisk stat. Om man vill använda sig av trosbundna argument kan jag inte heller förstå hur varken Koranen eller Bibeln skulle legitimera denna typ av våld, speciellt inte inte i en politisk konflikt som utspelar sig otaliga decennier efter nedtecknandet av dessa skrifter. Synen på hur kristna skall förhålla sig till judar har också växlat kraftigt genom tiderna, och mer än en gång har förtryck av judar motiverats just med den kristna tron (som Veronica här ovan redan nämnde).
Oskar
23:24 11.10.2004


Såvida jag som också var på resan förstod rätt så trodde man förr att Tabor var förklaringsberget, men har senare kommit till att det inte alls behöver vara så. Karmel däremot är platsen för Elias konfronterande av Baals profeter (1 Kung 19). Den plats som för oss presenterades som saligprisningarnas berg är inte någon av dessa bergstoppar utan en kulle vid Gennesaret. Det skulle ju varit konstigt om Jesus klättrat upp ända på Karmels topp för att predika :)

Angående mellanösternkrisen medger jag att jag inte är en stor expert på området, men anser också att man inte ska vara alltför blåögd åt nåndera hållet. Men som kristna bör vi ha en djup kärlek och respekt för israelerna. De är trots allt förbundsfolket som vi har blivit delaktiga i. Om vi förkastar det moderna Israel förkastar vi också det förbund som Jesus slöt med Israel och då är vår tro utan grund och vi kan lika gärna gå och spela kubb istället. Detta betyder inte att allt de gör är rätt, men vi bör älska dem som människor, kanske t.o.m. mer än andra människor.

Angående nuläget ter det sig som om den "israeliska" bilden verkar stämma ganska bra med verkligheten. Tänk att man måste bygga en mur runt sig för att ingen ska gå över gränsen och spränga en i luften, eller att man skjuter raketer över gränsen in på israeliskt område (vilket tumultet på Gaza-remsan gällde). Men det är bara min åsikt. I rättvisans namn bör sägas att Israel inte kan vara ett sådant monster som beskrivs med tanke på att de accepterar de palestinska territorierna. Skulle jag vara Israel skulle jag inte göra fred med PLO (som' class='embedurls embed-link' target='_blank'>http://www.palestinefacts.org/pf_1967to1... grundats för att förstöra Israel) utan jaga bort palestinierna till de omgivande arabstaterna om de inte vill bli israeliska medborgare.

Angående de ockuperade territorierna är det enligt min förståelse så att arabstaterna angrep Israel alla på en gång och förlorade sexdagarskriget 1967 på alla fronter. Sedan gavs t.ex. Sinai tillbaka till Egypten i fredsavtalen. Om man angriper och får på moppen så har man inte rätt att leka martyr tycker jag.

Inte kallar vi ju heller Karelen eller Petsamo för "ockuperat territorium", de nya gränserna har accepterats i fredsavtalet.
Valter
22:36 11.10.2004


Eftersom artikeln fick politisk färg mot slutet är jag tvungen att kommentera. Jag ber er snälla att inte skapa er en alltför hastig åsikt om en komplicerad konflikt, baserat på snäva källor och ensidig rapportering.
Att det finns folk och organisationer som är färdiga att finansiera självmordsbombningar är ju inget nytt. Jag har inga uppgifter om Arafats förmögenhet, men det kan väl stämma att han sitter på en hel del pengar. Det är helt klart att den palestinska ledningen är korrumperad. Man kan dock inte blindt skylla endast på den palestinska ledningen för dess ineffektivitet och oförmåga att främja freden.
För några år sedan rev Israel ner alla palestinska ministerier och övriga administrativa byggnader i Ramallah. Därefter började en husarest för Arafat som varade långt över ett år (minns inte exakt hur länge) och avbröts först efter att internationella fredsaktivister tagit sig in i det palestinska högkvarteret. Detta då efter att terroristledarna shejk Yassin och Abdel Aziz al-Rantissi först likviderats och Israel på ministernivå offentligt medgett att ett likadant undanröjande av den palestinke presidenten kan komma på tal.
Att Yassir Arafat (och den sedermera av en judisk nationalist mördade Yitzhak Rabin för den delen) fick Nobels fredspris är ju ganska speciellt, men går att försvara. Osloavtalet och förhandingarna i Camp David är definitivt det närmaste man kommit en stabil fred i Mellanöstern. Det påföljdes av en relativt lugn era i den konfliktdrabbade regionen, från turistsynvinkel brukar man ju tala om "en tid då det var lugnare där för ett antal år sedan". Sedan bröt, efter Israeliska provokationer (landet höll sig inte till planen för en slutgiltig lösning), den palestinska folkresningen, Intifadan, ut. Demonstrationer, strejker, bojkotter, stenkastande. Men inget väpnat motstånd, till en början. Israel svarade med militära insatser. Här började pånytt den våldscirkel vi ännu också, fyra år efter Intifadans utbrott, tvingas skåda.
Om Israels existens är politiskt berättigad kan jag inte ta ställning till. Historiskt är det däremot väldigt svårt att argumentera för några territoriella besittningsrätter. Borde kanske samerna få rätt till en egen stat på sina ursprungliga boningsområden söder om Lappland, eller skulle det kanske vara skäligt att ge Skåne tillbaka åt danskarna? Vad som däremot är svårt att motivera är Israels expansion och ockupation av de palestinska områdena. Om man jämför det judiska Israel FN ritade in på kartan 1948 är dagens Israel ungefär dubbelt större. Visst, Västbanken, Gazaremsan och Golanhöjderna har status av (permanent?) ockuperade områden, men stora områden har också annekterats till staten Israel.
Vad jag vill ha sagt är att man bör vara ytterst källkritisk i denna fråga. Ju mer man läser, desto bättre. Och framför allt måste man ha ett brett spektra, kristna tidningar brukar onekligen backa upp Israel, medan vänstersinnade skribenter ofta tar palestiniernas parti. Tro inte heller att de stora tidningarna och medierna förbiser endast den ena sidans förbrytelser och förseelser. Om man rotar lite djupare går det oftast att hitta skandalösa uppgifter.
Det gäller också att komma ihåg att den ena parten i denna konflikt är en konstitutionell stat med sina fungerande organ och fasta strukturer. Som motpart har vi ett folk utan stat, med endast en (för alltför länge sedan) folkvald ledare och av tjänstemän utnämnda myndigheter som inte har fulla befogenheter för att inte tala om resurser. Dessutom spelar stormaktsrelationerna in. Det är inte en slump att Israel vågat sig på allt djärvare tag efter att kalla krigets ständiga balansgång blivit överflödig.
Gissa vem ;)
22:15 11.10.2004


Fint, Kokos! :)
HannaN
10:26 11.10.2004


Tack Oka för en fin artikel!

Det var sannerligen en livsförvandlande resa. Rekommenderas åt alla Bibelläsare! Borde vara obligatoriskt att alla kristna besöker Israel, det är ju Bibelns land!

Varför ska t.ex. muslimerna vara så hängivna att fara till Mecka, Medina, Jerusalem och andra "heliga platser", när inte ens Jerusalem nämns en gång i Koranen? Bibeln däremot e full av ställen om Israel, judarna och Jerusalem! Gå dit och se! That will change your life.

Som vår guide sa: "Läs Bibeln! Om du inte läser gamla testamentet, vet du ingenting om Bibeln. Det är som att läsa bara slutet på en bok. Du vet kanske hur det slutar, men du vet ingenting annat."

Vill du lära känna Gud och Guds planer mera, be att han uppenbarar sitt ord på ett djupare sätt för dig.

Bless you all!
Christoffer
09:21 11.10.2004


Intressant artikel, Veronica! Några kommentarer:

- Jag var i Israel 1973 (jovisst, innan du föddes) i juni. I oktober blev det krig där, men det berodde inte på mig, sa ambassaden när jag ringde o frågade. Vid besöket sa man att saligprisningarnas berg (vilket jag länge trodde var saluppvisningarnas berg) var Tabor o inte Karmel. Dessutom hette det att förklaringarnas berg var Hermon o inte Tabor. Jesus o lärjungarna var ju ensamma, så det torde väl ha behövts ett ganska stort berg för att de skulle få vara ifred o se Jesus förklarad.

- Stämmer det där om jassen Arafat verkligen?! Grrrr isåfall. Hur kunde han få fredspriset?
Veronica
22:30 10.10.2004


Jag vill förtydliga det jag skrev med att säga att Israels rätt till landet är både historiskt och politiskt berättigad.
Sök

Skriv sökordet i rutan
Arkiv
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén