Priserna för coronavirusets vaccin läckte

ALLMÄNT. Oxford/AstraZeneca verkar ha hållit sitt löfte om att inte profitera på sitt vaccin mot koronaviruset, enligt uppgifter som släpptes i misstag av Eva De Bleeker, en belgisk minister.

En av argumenten mot vaccin brukar vara att det är det sätt för "big pharma" att utnyttja en pandemi för att göra endel ruskigt rika. Alla förvärvsarbetare hoppas förstås på ersättning för sitt arbete, men för big pharma framställs vinststrävan som något girigt som till och med motiverar vaccinföretagen att ta oskäliga risker för sin vinst.

På fredagen fick alltså världen reda på prisen trots att de skulle vara konfidentiella affärshemligheter.

- Offentlig upphandling borde vara offentlig och varför EU som köpare går med på att hålla prisen hemliga är märkligt, konstaterade en anonym tyckare, som sade sig värna om demokratins grunder.

Tabellen visar prisen per dos (två doser per patient) som EU betalar.

TillverkareEU inköpspris

AstraZeneca / Oxford Universitet 1.78 EUR

Johnson&Johnson 8.50 USD

Sanofi/GSK 7.56 EUR

BioNTech/Pfizer 12.00 USD

Curevac10.00 EUR

Moderna18.00 USD

Som jämförelse kan nämnas att influensavaccinet kostar motsvarande 17-20 € per dos i inköpspris. Utvecklingen av coronavaccinet har delvits finansierats av offentliga medel.

AstraZenecas / Oxfords vaccin är mycket förmånligt. Tidigare har också Johnson&Johnson sagt att de inte kommer att göra vinst på sin vaccin.

Källor:

https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_vaccine

https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/24f02847-25ad-466e-a160-709e51be80e7