Bland fjäll och rika svenskar

ALLMÄNT. I år firar jag och Benni nyår i Östersund hos hans storasyster med familj, Jämtland är verkligen en upplevelse. Därför kommer här en mycket seriös och genomtänkt reseskildring... håll till godo.

Vi tar E4an ut från Stockholm. Det är tidig söndag morgon och vi är lika trötta som staden själv. Vi har inte riktigt kunnat sova på båten tack vare ett gäng fulla österbottningar som omtänksamt nog skränat på i korridoren under nattens timmar.

Det visar sig dock, till vår tröst, bli en underbar vinterdag med gnistrande snö och vida vidder. Vi viker in mot Bollnäs och Ljusdal och snart får vi syn på resans första fjäll. Som de Pampasbor i är blir vi helt otroligt fascinerade. Efter många timmar i bilen når vi Östersund.

Sverige har många smultronställen. Sådana där platser där det finns massor med vackert att upptäcka, och man har inte haft en aning om det. Jämtland är en sådan plats tycker jag. Åre i all ära, men det finns också många andra, mindre exploaterade ställen att njuta av.

Åre, förresten. Den staden är nog ett fenomen. Som Sveriges Aspen ungefär. Dyra sportbutiker, rika knösar med perfekt skidutrustning som pimplar öl på Holiday Club. Ja, knösen alltså, inte utrustningen. Tyskinspirerade stugor. Branta pister. Modiga ungar. Det ryktas att Petter (ja, rapparen) bor här någonstanns. Man ska ha snygg mössa i Åre förresten. Ta med det absolut coolaste du har.

I staden Östersund som ligger ungefär en timmes bilfärd från Åre kan man shoppa betydligt billigare. Det finns en lång, härlig gågata med alla butiker man kan behöva. När man tröttnar kan man alltid spana efter Storsjöodjuret. Eller gå på Frösö Zoo om det är sommar. Eller shoppa lite till.

Jag skulle definitivt uppmana dig att nångång upptäcka Jämtland. Det är Sveriges Colorado. Väldigt varierande och väldigt spännande.

Kom bara ihåg din snyggaste mössa.

Gud välsigne ditt nya år.

Mer om resan på bloggen --> http://totta.blogg.se

P.S. Ursäkta bilderna från Åre. Min "riktiga" kamera ville inte vara med längre så det blev mobilen. D.S.