Goda nyheter sedan 2002     Onsdag 1 februari 2023 kl 15:15Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Det förvirrande norskan
Förvirrade norrmän
 1 13012 113 3
elin christensson
Online 18:55 16/10 2004  Modifierad 08:17 17/07 2010

Old articles  Overraskelse, åpenbaring, inflytelse...vad är det norrmännen driver med? Att norskan ibland är ytterst förvirrande – det kan ni stole på!

En av de största utmaningarna vi fejsar här i Norge är den märkliga språkförvirringen. Detta märks tydligast i undervisningen, genom att det ibland blir svårt att skriva notater. Man kan t.ex. begynna på ett ord med fel genus och skriver en i stället för ett (ex. ett miljö, ett människa) och slutresultatet ser ut som ytterst dålig svenska. Ibland hittar man inte ens rätt ord, och då blir det ännu mer rart (ex. den helige Ande vill bryta den västerländska tänkningen i oss).

De största skillnaderna mellan norska och svenska tycks vara olika ord och ändelserna på olika ord. I norskan brukar de oftare låneord från engelskan (ex. felleskap – fellowship, gemenskap).

Andra finlandare kunde nås för kommentarerna ”Jag syns det är lite rart” (Caro), ”Ingen är kulare än dej, nej, nej” (Lotta, sjungandes till Jesus) och ”Måkke nåre” (Fredi, vilket i och för sig inte betyder någonting).


linus
08:52 18.10.2004


Fredman och Elin bare tuller ... :D Måkke nåre! Amen :)
Christoffer
14:40 17.10.2004


Notater...det var ett nytt ord. Jag märker att norskan har börjat påverka också Elins ordval o skrivsätt.

Heter inte Den Helige Ande "Den Hellig Ånd" på norska? Det uttrycket låter nästan lika konstigt som "den heliga anden" som ju prästerna numera har börjat säga.
Caro
00:59 17.10.2004


Jeg syns det er sinnsykt morsomt med de forskellige norske dialekterna åsså. Det er akkurat som hjemme i Pampas og Hesa! Kempepegøj :)
Sök

Skriv sökordet i rutan
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén