Goda nyheter sedan 2002     Torsdag 1 december 2022 kl 12:02Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Från kaos till ordning?
 1 19625 170 2
2B
Online 21:33 25/09 2010  Modifierad 22:01 27/09 2010
Linus
Linus
Ordning ur kaos
{"width":"236","height":"500","type":"file","thumbnail":"thumb"}

Vetenskap  Lördagen den 18.9 höll Tapio Puolimatka ett intressant seminarium angående Gud, vetenskapen, tro och evolution i Majakka–Seurakunta i Mattby. Temat var ”syntynyt räjähdyksestä?” med anspelning på Big Bang och hela frågeställningen kring ”ex nihilo nihil fit” ur intet skapas ingenting.

Tapio Puolimatka är härligt frälst och fungerar som professor i tillämpad filosofi vid Jyväskylä universitet samt som docent inom filosofi vid HU. I sitt föredrag hade han bland annat studerat en del av den litteratur som utkom under förra årets ”Darwins bok-150 år”. Ni vet, det där som alla pratade om (åtminstone alla biologer). Slutsatserna han drog efter att ha läst vilka argument för evolution (då man menar slumpmässig process som gett upphov till allt vi ser), toppmän inom biologin kommit med, var ganska förvånansvärda.

I en vetenskaplig värld där Gud inte får förekomma sysslar man bl.a. med att först bygga upp en felaktig bild av vem Gud är för att sedan konstatera: ”en sådan Gud hade aldrig kunnat skapa världen”. Vidare förekommer fortfarande rena vetenskapliga fuskprojekt (Haeckels embryon) samt argument som lika bra kunde peka på en intelligent skapare.

Efteråt fanns det tid för diskussion. På frågan hur man kan hålla fast vid sin tro men ändå undgå att förstöra sina karriärmöjligheter genom att gå mot strömmen gav Tapio Puolimatka ett ganska intressant svar. Puolimatka har bott flera år i Israel och menade att judarna som alltid varit förföljda hade en bra lösning på problemet. Skriv din text i två lager så att det på ytan verkar som om du höll med men för den som bryr sig om att läsa vad du egentligen skrivit visar det sig att du inte alls håller med. Jag tar inte ställning till hur fuskigt det är men för att nå upp till toppen där dina möjligheter att påverka är som störst måste man vara smart.

Det här var en kort återgivning eftersom professorn hade väldigt mycket att säga. Blev du lika intresserad som jag av att forska vidare i ämnet så har Puolimatka gett ut en bok i ämnet ”usko, tiede ja evoluutio” och några till tangerande samma ämnen.

2B
11:09 27.9.2010


Jag hade en fin bild både på Puolimatka och boken men antagligen var det fel på min webbläsare eller dylikt för man kunde inte alls ladda upp bilder igår...
Linus Mickelsson
21:52 26.9.2010
Linus

Det här är ett spännande ämne. Den förste som läser boken måste skriva recension! :D

På tal om Judarnas inställning ... T ex när Jerusalem Post nyligen skrev om Hawkings nya bok som handlade om att Gud inte behövs för en spontan skapelse, "Spontaneous creation", så var kommentarerna i stil med att "Oj, vilken nyhet, en ateist som tror att Gud inte har skapat jorden" och att "om han bara visste att Gud kunde hela honom".
Sök

Skriv sökordet i rutan
Arkiv
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén