Chicago imponerade

RESOR. Efter några års funderande fram och tillbaka blev flygbiljetterna till Chicago äntligen bokade i februari. Det skulle bli en gåva till mig själv efter en lång och tung praktikperiod denna termin. Tidigt på morgonen fredagen den 15 april satt jag mig på planet. Det var dags att se min brors nuvarande hemstad!

Jag tillbringade ungefär en vecka i storstaden som, om man räknar med förorterna, har en befolkning på ca 9 miljoner människor. Det som väldigt snabbt slog mig var hur mångfaldig och internationell staden kändes - och hur mycket jag gillade det. I Chicago trängs många människor av olika etniskt ursprung.

Det faktum att jag hade egna guider tillgängliga gjorde min vistelse mycket trivsam, trots att jag hade rest ensam. Min bror Mathias och hans fästmö Jackie har redan bott fem år i Chicago. De visade mig de viktigaste sevärdheterna och tog mig till de bästa restaurangerna utan att det kändes för turistigt. Det är verkligen en avsevärd fördel att ha kontakter i de städer man reser till.

Det mest minnesvärda jag gjorde under veckan var att åka upp till 96:e våningen i John Hancock Center där jag fick en fin utsikt över stan. Som den före detta matbutikskassatant jag är tycker jag även om att besöka olika livsmedelsaffärer när jag är utomlands. Av dem jag såg gillade jag Whole Foods Market bäst, som har nischat sig på att sälja naturliga och organiska varor.

På långfredagen besökte vi en presbyteriansk kyrka mitt i stan för att höra på Johannespassionen. Vi var alla tre enormt imponerade av kvalitén hos kyrkokören som mycket professionellt framförde Bachs cirka två timmar långa verk. Dessutom hade nog varken jag eller min bror förväntat oss att höra passionen framföras på så pass god tyska som vi gjorde.

Under veckan hann jag dessutom med en kort resa till Milwaukee (Wisconsin) för att hälsa på min amerikanska kompis Tera som jag lärde känna under min au pair-sommar i Italien för snart två år sedan. Hon och hennes man visade mig runt i deras hemstad och tog mig till ett mycket amerikanskt burger place. Och, jag fick konstatera - jag tycker om hamburgare lika lite i USA som hemma i Finland. Inte heller gillar jag öl. Ändå uppskattade jag rundturen vi gjorde på en av Milwaukees största sevärdheter, ölbryggeriet Miller, som är USA:s näststörsta ölmärke.

Även om vädret under veckan inte var det bästa (för det mesta regnigt, blåsigt och kallt) och trots att jag inte fick se Oprah tycker jag att resan som helhet var mycket lyckad. Jag rekommenderar Chicago som resmål till er som är sugna på att åka till USA. New York är ju faktiskt inte den enda sevärda staden i Nordamerika! :)

Chicagos deep-dish pizza var tyvärr ingen höjdare
Jag med blivande svägerskan
Jackie och Mathias
Cloud Gate