Här kanske gömmer sig en skatt (LM)

Skattjakt med GPS

OLD ARTICLES. Jag har träffat två skojiga personer, Gunilla och Patrik, som alltid då de har tid drar sig ut i skogen eller till de mest varierande ställen i sällskap av sin GPS-apparat. Varför??? Jo, de har blivit bitna av geocaching-flugan!

Geocathing är en global sport som har skapats av GPS-användare (global positioning system) med sinne för äventyr. Man kan beskriva sporten som en skattjakt där man både får hitta och gömma skatter. Kort sagt går det ut på att en person gömmer en såkallad "cache": en vattentät burk med ett häfte och en penna (och ofta några andra saker) på ett fint eller intressant ställe. Sedan publicerar han/hon koordinaterna och eventuella tips på Internetsidan www.geocaching.com. Efter att de officiella kontrollanterna har kollat att koordinaterna stämmer så kan vem som helst ge sig i kast med att försöka hitta "skatten"!

När man har hittat den får man skriva sitt namn och kommentarer i häftet, och ifall där fanns saker så får man ta en grej och sätta dit något annat istället. Sedan gömmer man burken igen, känner sig stolt, åker hem, registrerar på websiten att man har hittat cachen och mailar gärna den som satt ut kontrollen så han/hon vet att den är i skick. Sedan är det bara att ta itu med en annan cache, kanske en av högre svårighetsnivå den här gången, eller själv åka ut och gömma en kontroll.

Gunilla och Patrik har hittat många cachen och själv gömt ut tre stycken i Uppsalatrakten. De har råkat ut för en hel del roliga strapatser på vägen, som senaste lördag. Då letade de efter en cache i mitten av en rondell i Sala, då polisen kom körande med blåljus påslagna… De frågade om de har gjort något olagligt, men polisen sa att de bara såg skumma ut som bökar omkring i en rondell en lördag kväll. De funderade på att berätta att de är kristna och på väg till Pingstkyrkan, hehe, men förklarade istället att de söker en burk som någon har gömt där. Polisen tyckte visst inte att de var mindre skumma för det, men till sist trodde han visst på att de varken var fulla eller höll på och leta efter knark som någon gömt där

Geocatching finns i över 200 länder (!) och t.ex. i Helsingfors är det ingen brist på kontroller. Läs mera på www.geocaching.com.