Foto: Bengt Isaksson (frank.adahl.se)

Frank Ådahl om att göra musik

OLD ARTICLES. Frank Ådahl, svensk men född i Vasa, smällde igenom som solist med bandet Edin-Ådahl, som vann (över Carola(!) och Peter Jöback) Sveriges melodifestival 1990 med låten "Som en vind". Till Mickelsson.net berättar han om låtskrivarutbildningen på skolan Musikmakarna.

För de lite yngre måste nämnas att Frank spelade in svenskspråkiga Simba i Disneysuccén Lejonkungen där han också sjunger "Känn en doft av kärleken" ("Can you feel the Love"). Många är överens om att han har Sveriges bästa stämma.

Musikmakarna

Frank jobbar på Musikmakarna (http://www.musikmakarna.se), som har som mål att utveckla framtidens låtskrivare i såväl Sverige som övriga Europa. Med otaliga affärskontakter och fri tillgång till en egen studio får eleverna en bra möjlighet att förverkliga sina drömmar.

Mickelsson.net: Du är med i Musikmakarna, kan du ge några bra knep hur man kan kombinera låtskrivandet med en pressad deadline utan att själen i sången försvinner.

Frank: Formen popmusik är ju ingen hemlighet egentligen. Att låta själen komma i kläm på grund av en form tror jag inte är något stort problem. Deadlines är däremot en själsdödare av stora mått. Samtidigt måste jag nog erkänna att jag jobbar bättre under press än något annat.

Mickelsson.net: - Vem skulle du rekommendera att söka till skolan?

Frank: Låtskrivare, men inte musiker och artister. Förstå mej rätt; när det gäller låtskrivande så är det ju en helt egen kategori tycker jag. Att sitta för sig själv dag och natt och skriva låtar kräver ju en viss typ av människa. Det är ju inte glamoröst direkt

Mickelsson.net: Vad är inspiration, hur kan man få den på beställning?

Frank: Inspiration kommer om man är diciplinerad och jobbar på. Jag tror inte på att sitta och vänta i 10 år på en refrängidé.

Mickelsson.net: Gör ni också helt egna produktioner (CD:n)?

Frank: När det gäller Musikmakarna så är det ju en KY utbildning (kvalificerad yrkesutbildning). Vi kan inte bedriva kommersiell verksamhet inom ramarna för skolans budget. Eleverna på skolan har däremot direkt kontakt med

Förlag och skivbolag. Dom tecknar avtal sinsemellan.

Mickelsson.net: Vi har många duktiga finlandssvenska sångare men ingen bra manager. Var finns såna och hur skall man gå till väga?

Frank: Hultsfred och Kalmar utbildar numera blivande Managers. Detta är intressant att följa . Kan bli riktigt bra i framtiden.

Gud och musik

Mickelsson.net: Tror du det finns intresse för församlingar att grunda en slags musikmissionsfond där musikerna får lön för mödan?

Frank: Att församlingar skulle gå in och sponsra den kristna musikverksamheten är ingen dum tanke. Nu vet jag att församlingarna idag har en väldigt pressad verklighet.

Mickelsson.net: Hur viktigt är det att "Gud" och "Jesus" näms i sånger? De kristna blir väl lite besvikna om de göms, men hur tar de ickekristna ett "dolt" budskap, förblir det dolt eller kommer de på det?

Frank: Gör aldrig Gud mindre än vad Han är ! Om artisten eller låtskrivaren tycker att det är viktigt med tydlighet så ska man följa denna känsla. Om man inte vill vara tydlig så exkluderas man inte från Guds enorma plan för mänskligheten. Gud kan använda vilken bokstav som helst i alfabetet.

Slutord

Frank Ådahl har gjort en efterlängtad comeback med sin bror Simon år 2003 med skivan Roots (Skivan eller någon annan av de 9 utgivna CD:na kan beställas från http://CDON.com).

Frank Ådahl, är ett exempel på en artist som gett en hel del i form av musik, något som är så mycket mera värt en det som skivorna och kassetterna kostade. När musik inte bara förstärker minnena utan är själva minnet, då är den som bäst.

Läs mera på:

http://www.musikmakarna.se/

http://frank.adahl.se/

http://www.adahl.se/

Lista på skivor:

http://www.bluedesert.dk/edinadahl.html

Melodifestivalen 1990:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Melodifestivalen_1990