Goda nyheter sedan 2002     Tisdag 14 juli 2020 kl 17:24Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Bli skribent | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > En analys av Lordis eurovisionsvinnarlåt
 0 9039 27 52
Ad
Online 13:15 21/05 2006  Modifierad 08:17 17/07 2010

Old articles  Hard rock Hallelujah: Hårdrock, prisa Gud. Vad annat är musiken till för? The saints are crippled On this sinners' night Lost are the lambs with no guiding light

Sant. Vad är helgon utan världens Ljus? Vad är ”de heliga” utan Frälsaren? Vad är vi kristna utan Jesus?

Jag vill här dra något av en paralell till depression som många kristna (såväl som ickekristna, borde säga ’som många mänskor’) lider av, ett tillstånd då man inte känner varken Gud eller mänskor och är villig att göra vad som helst för att få känna att man lever, inte bara är medveten om sin existens.

The walls come down like thunder
The rocks about to roll
It's The Arockalypse
Now bare your soul

Som ett uttryck för domedagen: jep, sant. Iof. kan vi inte dölja vår själ för Gud så den sista raden må vara lite onödig i sammanhanget...

All we need is lightning
With power and might
Striking down the prophets of false
As the moon is rising
Give us the sign
Now let us rise up in awe

"All we need is lightning" var den enda raden jag reagerade på. Fast den igen går att tolka som ett uttryck för att det inte är vår uppgift att bestraffa falska profeter - Gud sköter dömandet av mänskor, inte vi - och Gud sköter verkställandet av domen likaså.

Vad månen har med saken att göra vet jag inte, men om det med det kan menas att även fast det är mörkt finns något ljus utöver världsliga ”ljus”... Och visst, en bön om ett tecken är inte fel (Gideon, någon?). Det är bibliskt (så länge man inte försöker testa Gud).

Den sista raden (och lite av refrängen) påminner mig om en gammal Tourniquet-låt: ”Ready or Not”, om när Jesus kommer tillbaka. Vem har sagt att det är ett sött litet fromt tillfälle med stearinljus och rökelse... det är snarare Härligheten själv strålandes och dundrandes!

Rock 'n roll angels bring that Hard Rock Hallelujah
Demons and angels all in one have arrived
Rock 'n roll angels bring that Hard Rock Hallelujah
In God's creation supernatural high

Det är åtminstone inte ”The angels and devils meet at night – hallelujah. They dance, they caress each other holding on so tight” (Takes two to tango, om nån minns). Den finska översättningen av HRH! antydde av demoner och änglar samlas för att beskåda... jag antar att Jesu återkomst är en show värd att se. ;) Inget hädande hittills.

Den sista raden förstår jag mig (igen) inte på. Jag gissar att det har nåt med finsk engelska att göra. Supernaturally high skulle kunna fungera, som gör att raderna betyder att skapelsen - inte upphöjs - utan lyfts _fram_ inför Gud på den dagen.

The true believers
Thou shall be saved
Brothers and sisters keep strong in the faith

Indeed. Amen. Vad kan jag mera säga?

On the day of Rockoning
It's who dares, wins
You will see the jokers soon'll be the new kings

Liksom ”arockalypse” ett uttryck för Lordis humor. Ser nån varför de här raderna påminner mig om de bibelställen som kallar oss kristna för ”dåras för världen” och de som säger att vi ska bli ”kungar och präster” under kungars Kung och vår Överstepräst?

Wings on my back
I got horns on my head
My fangs are sharp
And my eyes are red
Not quite an angel
Or the one that fell (en del källor har glömt ’or’, men eurovision.tv verkar vara en pålitlig källa - de har den, och jag tyckte mig höra den också)
Now choose to join us or go straight to Hell

Wings on my back... Okej, hans vingar såg inte ut som klassiska änglavingar. Betyder det nånting hur de ser ut? Nattfjärilar och fladdermöss är också Guds skapelser, fast de varken är vita eller allmänt färggranna. Horn... Bockar får symbolisera helt vad de vill, för noshörning, triceratops, kor, renar symboliserar sällan samma sak i Bibeln. ;) Horn? So what?

Fangs.. Ja, han anspelar på klassiska demonbilder, men en demon är inte en fysisk varelse (spelar ingen roll vad WoW och/eller Buffy säger om den saken). Många djur inklusive hund och katt har rovdjurständer, och en del möss har röda ögon (liksom otaliga fotograf... fotografi-offer).

”Inte riktigt en ängel (i klassisk bemärkelse), eller Den som föll”. Ängel kommer från ordet aggelos som betyder (på latin eller grekiska, jag blandar så jag vågar inte säga) budbärare. (jfr. evangelium, det goda (eu-) budskapet).

Jag skriver om raden så här: Inte riktigt en budbärare eller Djävulen. Ingen är neutral, men trots deras image tycks budskapet ligga på rätt sida om den hårfina lilla gränsen mellan gott och ont. Folks skräck för fysiska ”demoner” gör mer skada än nytta oavsett sammanhang, så de är egentligen inte värre än vad vi ser i Sagan om Ringen-filmerna.

Det är kombinationen vi inte alltid förstår. Hur kan en ”demon” komma med ett sant budskap? Det finns två svar: 1) Lordi är ett maskerat skämt som kommer med ett sant budskap (om än väldigt diffust) (finns också kristna clowner (go Motzky!)), och 2) En dag kommer t.o.m. Djävulen själv att erkänna att Jesu är Herre.

Det här är inte musik jag skulle välja att lyssna på dagligen (se även Magnus argument om 1 Kor 8), men om jag ska vara ärlig finns det värre budskap i betydligt sötare förpackningar.


Emily
01:12 31.7.2006


Jag kan inte begripa att någon kristen verkligen får Lordis budskap till gott. Då menar jag inte enbart EUC låten utan hela deras budskap. Utstyrsel, texter och musik. Jag skulle inte kalla deras budskap som jämngrått utan som svart! Att Lordi i sin show vänder kors upp och ner....och landets president berömmer rockbandet...man reser statyer till bandets ära och döper torg till rockbandets ära... Jaa, vart är värden på väg?? I nån tidning stod det (kommer inte ihåg vilken) att Finlands 40 åriga förbannelse har vänt Jag skulle vilja skriva om rubriken till att Finlands 40 åriga välsignelse är slut!! Tyvärr är inte Lordis show ens budskap i värsta laget...det finns värre...och detta skall kallas skoj och finsk humor. Kan någon vänligen meddela mig när jag ska börja skratta!! Kanske borde jag ha gjort det när dom kastade en docka på scen eller när eld flög ur huvet på det, mitt framför alla åskådare i Helsingfors...obs där fanns barn som såg på showen!! För min del säger jag stopp för sånt här! Kors upp och ner är för mig att häda Gud!
lorduke
20:28 28.5.2006


lordis an a best veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrryyyyyyyyyyyyyyyyyyy bbbbbbbbbbbbbbbbbbeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeessssssssssssssssssstttttttttttttt
*anonym person lämnar ett meddelande*
20:53 27.5.2006


http://www.victoryzine.com/corner.html
Ad G
20:05 27.5.2006


Homosex är förbjudet i Bibeln, om inte annat så genom att äktenskapet instiftades för att kvinnan skulle komplettera mannen (och tvärtom), och sex utanför den bibliska definitionen av äktenskap är synd.

Jag ahr svårt att tro att Kroatiens bidrag anspelade på äktenskaplig sex, så den uppmuntrade till äktenskapsbrott.

Lordi anspelar med sitt utseende på monster i allmänhet, och gör därmed samma synd eller "synd" som de som spelar orcher eller klingoner eller andra monster... eller de som spelar djävulen i drama: det är en roll. Av frukten känner vi trädet.

M.a.o. om Lordi öppnar för dialog mellan mänskor, dialog om andliga ting är det bra. Om de ökar intresset för satanism och djävulsdyrkan och annan andeverksamhet av antikristlig natur är det inte bra. Om Lordi gör att kyrkor accepterar mänskor från en annan kultur/subkultur: hårdrockarna; är det bra. Om Lordi gör att kyrkor blir desto mer skräckslagna för allt och alla som har med den musiksmaken att göra (och/eller skräck/monsterfilmer) är det dåligt - men inte pga Lordi.

Så om jag går omkring med taggiga kläder och taggig mask, syndar jag? Om jag spelar hård rock eller hårdrock, syndar jag? Om jag har andligt laddade (om än intetsägande) texter, syndar jag?

Varför är det genast synd- och förbjudet-förklarat så snart nån gör alla tre samtidigt?

Vad gör monsteranspelningarna som är lika eller mer skadligt än sexanspelningarna?
freppi
08:59 27.5.2006


Janå jag ser inte homosex som något uppbyggande utan det är en sjuk farsot som far genom världen som en löpeld. Dylikt är det med häftiga lordi som anspelar på demoner och monster, eller någon brud från croatsien som står halvnaken och vickar på rumpan men en fånig låt.
Ad G
23:24 25.5.2006


Till svars till antydan av en eventuellt överdriven dissektion av sången: Min analys plockar isär låtens text för att se om det finns _nåt_ som är direkt hädande, och inget hittades. Alltså är består deras 'hädande', som folk reagerat på, i att de inte ser religiöst korrekta ut och spelar en musikstil som många associerar med anti-kristliga attityder.
Petter N
15:42 25.5.2006


Vill säga ett par ord om att skriva låttexter. En färdig låttext består av en liten gnutta sanning (någonting som du upplever som viktigt just då du skriver texten), poesi (fina ord, kanske bara där för att brodera o snirkla till eller för att få det att rimma) och sist och slutligen skräp, throwaway, för att fylla ut.
Därför anser jag att man ska vara försiktig med att analysera sönder texter, att försöka hitta mål och mening i varje rad. Det är trots allt fråga om underhållning.
Sedan är det en annan sak att det är upp till den enskilde åhöraren att tolka texten, och vi har alla rätt att göra vår egen tolkning. Då låtskrivaren eller artisten ger ut sin låt kan denne inte bestämma hur publiken väljer att tolka låten. Så vi ska visst få tolka texter, och det är dessutom intressant att fundera på vad en låtskrivare har gått igenom då han/hon skrivit en låt. Men ta i inte i för hårt då ni tolkar!
Ad G
23:48 24.5.2006


Ch slår spiken i huvudet... nej, tvärtom menar jag. Jag tycker att vi samlar ihop en klubb på två-tre hundra, tar på oss omänskliga masker av alla de slag, och annars lever våra liv som vanligt. Ju groteskare desto bättre, för vi borde ha samma rätt att gå på gator och uppträda i media som homosexuella. Båda upprör, så varför favorisera synd över ett för_skräck_ligt skämt?

Alexander... enligt min definition kräver en _bra_ låt ett _bra_ budskap. En hörvärd låt kan vara hur stil som helst, men betyder det att den låten är _bra_ för mig att ta in? Knappast. Men tro inte att jag lyckas vara så musikpurist som jag tror dig tro mig vara. Man ska för den delen inte leva utanför världen bara för att man inte ska leva _av_ världen.

och killroy... det finns flera olika slags flugor. Du vet, de runt halsen, de i soppan... :P Vilken menar du Linus skulle ha?
Ch
15:03 24.5.2006


Men just det, homosexualitet och sex väcker inte lika starka känslor som några fantasimonster hos kristna...
Ch
15:03 24.5.2006


Freppi, om du inte ser Lordi som nåt uppbyggande, så kan du knappast se homosexuella som det heller. Enligt bibeln är homosexualitet synd.
erkki esimerkki
14:35 24.5.2006


jag va faktiskt lite ut å segla med min fråga där...så kan det gå
freppi
14:13 24.5.2006


Det är nog skillnad på att acceptera Lordi och deras budskap eller att acceptera en som kör på fel sida av vägen.
Ch
14:04 24.5.2006


Homosexuella får gärna ställä upp för mig. Men om man inte kan tillåta/acceptera Lordi ska man inte heller acceptera homosexuella. Tycker jag. Fast jag gillar Lordi så fritt fram för vemsohelst att ställa upp.
annika f
13:32 24.5.2006


Ibland får jag en känsla av att vissa verkligen anstränger sig för att missförstå andras kommentarer...
erkki esimerkki
13:11 24.5.2006


ch: så homosexuella ska inte få ställa upp då alltså.
killroy
12:04 24.5.2006


Då tycker jag att ni ska rösta på bastugänget nästa år som kommer att ställa upp med enbart stringsimbyxor och solisten är ingen mindre än Linus och vi hårdrockar med fluga .
Ch
11:52 24.5.2006


Sex säljer, det kommer vi inte ifrån. Säkert även nästa år. Men antagligen blir det fler "udda" bidrag tack vare Lordis framgång. Hårdrock definitivt!
linus
11:33 24.5.2006


Jag vill ju inte att det skall se ut som en Idolsuttagning. Kanske jag borde iklä mig en mask av något slag och skrika eller rappa så att ingen kan kritisera sångrösten. Med pyroeffekter kunde man dra uppmärksamheten bort från min tvivelaktiga koreografi. Tyvärr har jag en känsla av att någon annan hann före :|

Vad tror ni blir nästa stora grej?
Ch
11:18 24.5.2006


Linus, du har nog ännu kvar dina chanser! Men vilken sorts show hade du tänkt ställa upp med? Du liknar ju lite Conan O´Brian till sett och utseende så kanske något i den stilen??? :;D
Alexander
11:06 24.5.2006


"Per definition innehåller en bra låt ett bra budskap." Hmm. Ad G, per vems definition innehåller en bra låt ett bra budskap? Det är inte så att jag nödvändigtvis inte håller med dig, men faktum är att det finns mycket bra låtar utan något "budskap".
linus
10:20 24.5.2006


CH, jag har nån gång bitit i nån filt ... Inte försvinner väl mina eurovisionsmöjligheter för det ;)
Ch
10:14 24.5.2006


och kan man inte acceptera Lordi tycker jag inte man ska acceptera de som kör på fel sida av vägen heller...eller de som biter i täcket. Eller ridarna kring den bruna bordet... nu blir jag nog censurerad igen...
Ch
10:13 24.5.2006


krysta inte för hårt bara! Du vet ju att du lätt får hemoroider! ;)

Erkki, inget annat fel än att han är bög.
erkki esimerkki
10:08 24.5.2006


Ch!! Vad är det för fel på en bög med vita vingar nu då! Det är väl precis lika bra som en Ch i vita vingar...
killroy
10:00 24.5.2006


CH nästa år ska vi pressa fram ett radikalt kristet budskap i melodifestivalen , och då menar jag verkligen att vi ska pressa och krysta fram det.
Ad G
22:03 23.5.2006


Jag har svårt att tro att nåt bidrag i ESC lyckas köra igenom ett budskap utan en låt. Av nåt slag. En bra låt innehåller ett bra budskap, annars är den inte bra. Må vara att den är snygg, tuff, radikal, väl sjungen, väl komponerad (etc), men är den _bra_ för oss för det? Per definition innehåller en bra låt ett bra budskap.

Och bland kristen musik finns mängder mängder _bra_ låtar (som inte bara är bra för oss utan också musikaliskt hörvärda), och knappast är vår kreativitet slut ännu.
Ch
15:07 23.5.2006


man behöver inte vara tyst, det var inte det jag menade. Men man behöver inte pressa fram ett radikalt kristet bidrag bara för sakens skull. Annan sak om nån råkar komma på en bra låt som samtidigt har ett bra budskap!
linus
14:16 23.5.2006


Ch, en sak är att truga, en annan sak är varför man skulle vara tyst om det bästa som hänt en och meningen med livet?
Ch
13:54 23.5.2006


ESC är inget kristet evanemang. Det är inget självändamål att bidra med en radikalt kristen sång. Man behöver inte truga in Gud överallt, det går nog att göra saker utan att tänka på Honom hela tiden också. Hoppas det blir ett lika uppseendeväckande bidrag från Finland nästa år igen! Kanske inte lika som Lordi men nåt motsvarande. Allt är iaf bättre än en bög med vita vingar...
killroy
13:13 23.5.2006


Kära adg för en gångs skull så tror jag att alla e överens .
Nästa år ska vi ha ett radikalt kristet bidrag.
Ad G
12:50 23.5.2006


Sant Lukke, vi lyssnar på för mycket hundskit. (sammanfattat sagt)

Men om man tar den som en protest mot sexualiseringen av ESC var den värd att vinna. Om man tröttnat på sliskig slemmig söt-pop och ballader var den värd sin vinst.

Nästa år: åtminstone ett bidrag med ett klart och radikalt kristet budskap, tack!
William
01:34 23.5.2006


Hm.. lite väl ambitiös analys vill jag påstå.. Alltså - låten är ju helt enkelt en hyllning till Hårdrock och till Lordi själva!!
Lukke
23:43 22.5.2006


med jämngrått menade jag inte att det inte skulle häda men att det inte hädar mera än det mesta som kablas ut i tv.. Vi som kristna borde nog vara mer kritiska till hurdan musik vi pumpar in i våra hjärnor.. lordis musik är inte från Gud alltså är den från djävulen.. eller hur? så som mr.Vargis (eller va nu den roliga indiska typen som va på action nu hette) sa:
det är ingen skillnad hur lite hundskit man sätter mellan brödet, smörgåsen är ändå förstörd..

nu ska ja inte kommentera mera på fallet lordi för jag hamnar så off topic
Ad G
22:12 22.5.2006


Jag hittade mer demoni i Sillanpääs bidrags text häromåret. Folk ser tydligen till utseendet betydligt mer än vi vill erkänna.

Emil, jag menade aldrig att texten är kristen, snarare att det är, som vadeLukkesomsade, jämngrått. Den hädar inte, eller säger nåt direkt emot Bibeln. Men den bygger inte heller upp.
Anders Olin
18:25 22.5.2006


Jocke summerar detta bra.

Vill dock tillägga att jag inte anser att Lordis text är något speciellt seriöst. Jag har nog sett mera skrämmande texter, men jag tror det är mera det att då de ser "så hemska ut" som de gör, börjar folk plötsligt rota i deras texter i hitta alla möjliga onda ting. Jag undrar om det hade varit samma uppståndelse om Jari Sillaanpää hade sjungt samma visa, uppbackad av mjukare toner och "klarare" sång?
Jocke Grönroos
18:12 22.5.2006


Ta inte Lordis texter så personliga...

Det enda vi kan göra angående den här Lordi=satanist debatten är att ta det som Mr Lordi själv har sagt. De är inte satanister alltså, det finns en del kristna i gruppen och en del ateister, men ingen satanist!
aa..:)..
17:51 22.5.2006


int tror ja då att Lordi tänkt..på fladdermusvingar, bockar, lejontänder..eller albino popon när han skrev denhär sången..:)..
Emil
17:34 22.5.2006


Tills artisterna själva gör ett uttalande kan jag inte säga annat än att sånganalysen verkar lite väl förkristligad. Jag själv tror knappast att Lordi skulle klämma in en massa vaga budskap som bara såna som har kunskap om kristen tro skulle uppfatta.

Det hade varit intressant om någon kunde tolka några andra av Lordis texter, t.ex. "My Heaven is Your Hell" eller dessa guldkorn:

"Hail to the creeps - HAIL!
thunder unleashed - HAIL!
no beasts so fierce" (taget från Bring It On)

För övrigt finns texterna påhttp://metal-archives.com/band.php?id=29... för dem som är intresserade.
Lukke
16:39 22.5.2006


har inget nytt att komma med men jag tycker att bidraget är lika ljummet som alla andra(no för att ja inte kollat igenom alla texter, kanske någon hade nåt som kom från Gud (: ). Jag tycker vi ska lära oss att inte döma ngn pga utseendet.. jag tycker så som mattias kommenterade på den förra lordi artickeln.. att vi ska be för dom.. Metal och hårdrock tycks ju tas emot i europa så det är väl den bästa evangelisations metoden.. Men för att få ut ett budskap måste folk veta va d e frågan om och inget sånhärnt "so-so" flum som alla bara irriterar sig på.. snärta texter och finurliga rader som får en att tänka är det inget fel på sålänge man vet vad det är frågan om.. andligt sett känner iaf jag att lordis bidrag e ganska jämngrått så som det mesta som kablas ut i tv..
revdaniel.org
14:11 22.5.2006


Lordi bilder-->

http://nrk.no/underholdning/alltid_moro/...

=)
JJ Lehto
13:41 22.5.2006


Så sant, så sant, om man sjunger Devil is a loser och till och med fortsätter att han är ens bitch, så kan inte gruppen vara djävulsdyrkare.
Alex
11:08 22.5.2006


Var och en kan ju själv lyssna till den helige Ande och få reda på vad som e okej att lyssna på, så de e ganska onödigt att diskutera ihjäl sig...

Men, ja...ner med hornskräcken! :D Det som man nu säger att "ser ut som demoner" är bara katolsk mytologi, precis som Dantes helvete, och har ingenting med verkligheten att göra.
linus
10:15 22.5.2006


... fortsättningen på "Devil is a loser" går "and he's my bitch".
Ang. Lordi
10:13 22.5.2006


De har också en låt där de sjunger "Devil is the looser"...
Ad G
22:26 21.5.2006


Jag vet mängder kristna som går och nynnar/sjunger/lyssnar på "världsliga" sånger. När ett bänd ärligen avslöjar sin inspiration (som btw är skräck, inte demoni i sig) slår folk äntligen larm om _den_ musikens och artistens påverkan... men tänker vi på vad annat vi lyssnar på? Tänker vi på allt annat vi tar in eller tror vi fienden bara verkar genom maskerade rockare?

Min analys gäller Lordis framträdande i ESC, inte bändet i sig, de får de mer insatta i hevikulturen avgöra.
Totta
22:15 21.5.2006


En intressant analys! Verkligen. Men nämnas bör ju att Lordi i sina övriga texter inkluderar fraser som t.ex. "Entrancing lungle evil rammin' in the voodoo we exorcise your angels cast the hellbeast into you." (vi driver ut änglarna som finns i dig och kastar in odjuret från helvetet) Hmm.
...
17:07 21.5.2006


o VAD har lordi som påstår att de sku ha nån me djävulsdyrkan att göra?? undrar bara så där annors....
Rasse
16:58 21.5.2006


Folk blir knappast så lätt djävulsdyrkare av att se (fula) monster som Lordi, men vad börjar röra sig i unga killars fantasi av att se halvnakna tjejer hoppa omkring på scen?... DET däremot diskuterar ingen!!
Gå in påhttp://www.victoryzine.com/corner.html och läs och begrunda lite mera.
Piis and luv!
Ad G
16:48 21.5.2006


Grubblaren... tack för månkommentaren, den fanns i arkivet men glömdes bort när jag skrev.

Akta er, mänskor, för att ta Thomas varning om urspårade kristna/kyrkliga ledare till överdrift. Ja, de finns, men kolla upp vad de tycker om Jesus. Det är så vi kollar upp anden bakom folk och budskap. Mickelsson.net ska ju göra det med mr. Lordi.

Men ja, ner med hornskräcken. Ingen rädd är för make-up här...
Jeij!!!!
16:26 21.5.2006


Och FINLAND vann!!!! Otroligt! Lordi tog hela Europa med storm. Heija!
Thomas
15:14 21.5.2006


Jag hoppas de överkänsliga kristnas närmast sjukliga rädsla för demoner har lugnats.I stället för att skrika av rädsla inför monsterhumor kan ni koncentrera er på att bekämpa den fiende som kan anta skepnad av en ljusets ängel.

Minns att Satan kan komma i skepnad av både pastor,präst och profet.Alla monster har inte horn på huvudet.
Grubblaren
14:48 21.5.2006


"As the moon is rising
Give us the sign
Now let us rise up in awe"

Ad hade inte tolkat månen till något speciellt, men jag kom bara att tänka på att det ju står i Bibeln om att då Jesus kommer tillbaka skall månen bli blodsröd. Det är kanske främst det jag associerar textsnutten med månen till..!
Sök

Skriv sökordet i rutan
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén