En analys av Lordis eurovisionsvinnarlåt

OLD ARTICLES. Hard rock Hallelujah: Hårdrock, prisa Gud. Vad annat är musiken till för? The saints are crippled On this sinners' night Lost are the lambs with no guiding light

Sant. Vad är helgon utan världens Ljus? Vad är ”de heliga” utan Frälsaren? Vad är vi kristna utan Jesus?

Jag vill här dra något av en paralell till depression som många kristna (såväl som ickekristna, borde säga ’som många mänskor’) lider av, ett tillstånd då man inte känner varken Gud eller mänskor och är villig att göra vad som helst för att få känna att man lever, inte bara är medveten om sin existens.

The walls come down like thunder

The rocks about to roll

It's The Arockalypse

Now bare your soul

Som ett uttryck för domedagen: jep, sant. Iof. kan vi inte dölja vår själ för Gud så den sista raden må vara lite onödig i sammanhanget...

All we need is lightning

With power and might

Striking down the prophets of false

As the moon is rising

Give us the sign

Now let us rise up in awe

"All we need is lightning" var den enda raden jag reagerade på. Fast den igen går att tolka som ett uttryck för att det inte är vår uppgift att bestraffa falska profeter - Gud sköter dömandet av mänskor, inte vi - och Gud sköter verkställandet av domen likaså.

Vad månen har med saken att göra vet jag inte, men om det med det kan menas att även fast det är mörkt finns något ljus utöver världsliga ”ljus”... Och visst, en bön om ett tecken är inte fel (Gideon, någon?). Det är bibliskt (så länge man inte försöker testa Gud).

Den sista raden (och lite av refrängen) påminner mig om en gammal Tourniquet-låt: ”Ready or Not”, om när Jesus kommer tillbaka. Vem har sagt att det är ett sött litet fromt tillfälle med stearinljus och rökelse... det är snarare Härligheten själv strålandes och dundrandes!

Rock 'n roll angels bring that Hard Rock Hallelujah

Demons and angels all in one have arrived

Rock 'n roll angels bring that Hard Rock Hallelujah

In God's creation supernatural high

Det är åtminstone inte ”The angels and devils meet at night – hallelujah. They dance, they caress each other holding on so tight” (Takes two to tango, om nån minns). Den finska översättningen av HRH! antydde av demoner och änglar samlas för att beskåda... jag antar att Jesu återkomst är en show värd att se. ;) Inget hädande hittills.

Den sista raden förstår jag mig (igen) inte på. Jag gissar att det har nåt med finsk engelska att göra. Supernaturally high skulle kunna fungera, som gör att raderna betyder att skapelsen - inte upphöjs - utan lyfts _fram_ inför Gud på den dagen.

The true believers

Thou shall be saved

Brothers and sisters keep strong in the faith

Indeed. Amen. Vad kan jag mera säga?

On the day of Rockoning

It's who dares, wins

You will see the jokers soon'll be the new kings

Liksom ”arockalypse” ett uttryck för Lordis humor. Ser nån varför de här raderna påminner mig om de bibelställen som kallar oss kristna för ”dåras för världen” och de som säger att vi ska bli ”kungar och präster” under kungars Kung och vår Överstepräst?

Wings on my back

I got horns on my head

My fangs are sharp

And my eyes are red

Not quite an angel

Or the one that fell (en del källor har glömt ’or’, men eurovision.tv verkar vara en pålitlig källa - de har den, och jag tyckte mig höra den också)

Now choose to join us or go straight to Hell

Wings on my back... Okej, hans vingar såg inte ut som klassiska änglavingar. Betyder det nånting hur de ser ut? Nattfjärilar och fladdermöss är också Guds skapelser, fast de varken är vita eller allmänt färggranna. Horn... Bockar får symbolisera helt vad de vill, för noshörning, triceratops, kor, renar symboliserar sällan samma sak i Bibeln. ;) Horn? So what?

Fangs.. Ja, han anspelar på klassiska demonbilder, men en demon är inte en fysisk varelse (spelar ingen roll vad WoW och/eller Buffy säger om den saken). Många djur inklusive hund och katt har rovdjurständer, och en del möss har röda ögon (liksom otaliga fotograf... fotografi-offer).

”Inte riktigt en ängel (i klassisk bemärkelse), eller Den som föll”. Ängel kommer från ordet aggelos som betyder (på latin eller grekiska, jag blandar så jag vågar inte säga) budbärare. (jfr. evangelium, det goda (eu-) budskapet).

Jag skriver om raden så här: Inte riktigt en budbärare eller Djävulen. Ingen är neutral, men trots deras image tycks budskapet ligga på rätt sida om den hårfina lilla gränsen mellan gott och ont. Folks skräck för fysiska ”demoner” gör mer skada än nytta oavsett sammanhang, så de är egentligen inte värre än vad vi ser i Sagan om Ringen-filmerna.

Det är kombinationen vi inte alltid förstår. Hur kan en ”demon” komma med ett sant budskap? Det finns två svar: 1) Lordi är ett maskerat skämt som kommer med ett sant budskap (om än väldigt diffust) (finns också kristna clowner (go Motzky!)), och 2) En dag kommer t.o.m. Djävulen själv att erkänna att Jesu är Herre.

Det här är inte musik jag skulle välja att lyssna på dagligen (se även Magnus argument om 1 Kor 8), men om jag ska vara ärlig finns det värre budskap i betydligt sötare förpackningar.