Furahakören (Foto: Sonja)

Furaha på Åland - sjöng med kör från Tanzania

OLD ARTICLES. Mickelsson.net har glädjen att kunna raportera från Åland, där Furaha-kören nyligen varit på turné. Läs Sonja Gustafssons reseskildring! (LM)

Tisdagen den 13.6 åkte några bilar iväg mot Gustavs i Åbo för att ta färjan över till Brändö. Furahakörens ålandsturné hade börjat. De två första dagarna bodde vi på Kumlinge där vi på onsdag kväll hade en konsert i kyrkan. Tidigt på torsdag morgon åkte vi iväg för att hinna till Kökar där vi åkte ut på en liten utfärd till ön Källskär. Efter det blev det övning och konsert i Kökar kyrka. Konserten var väldigt lyckad trots att det bara var sexton personer i publiken.

På fredagen åkte vi över med en färja från Kökar till Långnäs. Därifrån körde vi till Mariehamn och åt lunch på en pizzeria och sen hade vi lite fritid. På eftermiddagen anlände Viking Line till Mariehamn och då var vi där och tog emot Uinjilistikören och andra Missionsfestdeltagare med sång.

Uinjilistikören kommer från Moshi, Tanzania. När vi sjöng vid hamnen på swahili så sjöng de genast med. Det var så härligt att för första gången vi träffades i Finland få sjunga tillsammans. Efter välkomstsångerna bar det av till Missionsfesten som detta år ägde rum i Jomala församling

Missionsfestens tema detta år var: Hela människa. På fredagens välkomstsamling sjöng vi, Furahakören två sånger och Uinjilistikören som leds av Peter Mbaga sjöng några sånger. Men såklart var det förstås många hälsningstal också. Fredagen avslutades med en mässa i sommarkvällen. Det var en fin start på missionsfesten.

På lördagen övade vi och på eftermiddagen åkte vi med Uinjilisti på en liten utflykt till Kastelholm slott och efter vår lilla vandring där gick vi ner till stranden för att bara ta det lugnt, umgås och spela kubb. Och ska man tro vad de sa, vilket jag tycker man skall göra, så gillade de verkligen spelet . Ett spel de kan ta med sig hem till Tanzania. Före konserten på kvällen var det en Festsamling där det bl.a. visades upp Biskop Eriks livs historia i bilder och berättelser.I samband med berättelsen sjöng Uinjilistikören och Korallkören lämpliga sånger. Många glada skratt hördes i kyrkan. Efter det blev det då konsert. Tukutane! Vi möts! där både Furahakören och Uinjilistikören medverkade i.

Vi sjöng, de sjöng och sen sjöng vi också tillsammans. En sång vi lärde dem och en sång de lärde oss. Härlig är jorden sjöng de en vers på swahili och sen sjöng vi tre verser på svenska. När man hör deras sånger och ser deras rörelser som faktiskt inte var så svåra börjar man fundera varför finländare alltid är då stela. Före konserten var slut bestämde vi oss att ge vårt Kubbspel åt dem eftersom de tyckte om det. Så vi gav vårt spel åt dem och av dem fick vi en liten trumma. Ett fantastiskt slut på kvällen. Efter konserten följde vi med dem till hamnen.

På söndagen var det gudstjänst och efter det började Missionsfesten vara slut. Jakobstad fick Budkavlen detta år så jag hoppas vi ses där nästa år. Missionsfesten var åter igen en verkligt lyckad Missionsfest.

Uinjilistikören fortsätter sin turné här i Finland. Om ni får reda på att kören uppträder i dina hemknutar rekommenderar jag verkligen att du går på deras konsert.