Goda nyheter sedan 2002     Fredag 7 oktober 2022 kl 15:33Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Spela mahjong
Stenarna samlade i serier
 1 11167 79 12
Christa
Online 23:20 10/01 2006  Modifierad 18:16 16/08 2010

Old articles  Mahjong är ett gammalt kinesiskt sällskapsspel. Det är spännande, estetiskt tilltalande och, åtminstone för den som tillämpar den regelrätta poängräkningen, minst sagt tankekrävande.

Mahjong har ibland kunnat påträffas i urusla Windows-versioner men blanda inte ihop dessa med det riktiga spelet.

Mahjong går ut på att samla olika serier (chow, par, pöng eller kong) av olika stenar (vindar, drakar, bambu, tecken och bollar) med mål att nå en mahjong.

Stenarna radas i en mur och spelarna (1-4 st) delas upp i de fyra olika väderstrecken.

Mahjong har otaliga regler och ett minst sagt komplicerat poängsystem, men kan också spelas i förenklade versioner. Varje hushåll brukar så småningom utveckla sina egna regelvarianter.

Jag har bara träffat på detta sällskapsspel i två andra finlandssvenska familjer än min egen. Finns det någon mickelsson.net-läsare som är bekant med spelet?


Tomas Lindén
01:32 17.1.2006


Mahjong är ett bra spel. Kolla inhttp://www.boardgamegeek.com för ännu fler toppenspel. Många spel har även blivit översatta av en väldigt bra spelbutik här i Helsingfors, www.lautapelit.fi . Om ni är spelsugna så hör av er, jag spelar mer än gärna! :-D
amanda
14:55 13.1.2006


Vi följer den poängräkning som följde med min svägerskas spel, inte den som följde med vårt eget. Det spelet hade dessutom olika poängräkning beroende på vilket språk du läste reglerna på. Det är konfunderande.

Hur som helst undrar jag om vi har ett vettigt poängsystem. Jag ligger nämligen ungefär 8000 poäng efter min man i det spel vi nu håller på med.
Christa
23:02 12.1.2006


Ojdå! Men man kan säkert spela bort hela sin förmögenhet på Afrikas stjärna också om man så vill. Jasså, för komplicerat för en vit? Det skulle vara roligt att spela med en gammal kines och se hur spelet egentligen skall spelas.
David
21:30 12.1.2006


Hmm.. Åtminstone i singapore är Mahjong ett populärt spel om pengar. Man kan spela det i flera dagar i sträck. Speciellt de gamla kinesiska gummarna och gubbarna kan sitta med sina "mahjong-khakis" och spela bort både hus och hem. Han dock aldrig prova på ett spel eftersom dom ansåg det vara för avancerat för att spelas av en angmo(vit)
Christa
16:53 12.1.2006


Jag trodde att vi spelade och räknade poäng rätt långt enligt regelhäftet som kom med, men när jag läste igenom det under jullovet kom jag fram till att vi ganska långt har utvecklat vår egen variant. Vi har inte så att man måste betala några poäng till varandra. Således hålls poängen väldigt låga. Östan får dubbla poäng och alla är östan en gång var.
Linnéa
13:57 12.1.2006


Vi använder det poängräkningssystem som följde med spelet (likadana brickor som på bilden), men det är ungefär samma regler som vi använde redan innan.
idaK
12:52 12.1.2006


..sku ännu tillägga, att ja gärna sku lära mej att räkna poängen.. o spela d igen..
idaK
12:50 12.1.2006


ja måst säga att ja har ingen aning om poängräkning. Eftersom jag är yngst har dom andra ansett att jag inte klarar av det o fixat det, så jag har aldrig fått chansen att lära mej... =(
Christa
22:12 11.1.2006


Hurra jag har kompisar här i världen! Får jag fråga vilken poängräkning ni använder?
amanda
17:53 11.1.2006


Bekant med spelet? Naturligtvis! Christa, ta med dig Linus till Åbo och så spelar vi Mah Jong!
ida
15:08 11.1.2006


äntligen!!! Familjen Karlsson har spelat mahjong en längre tid i Vasa, fast nu då bostadsorten pga studier bytt, har vi inte hunnit spela det på länge. Det ultimata är ju att spela med 4 och det behövs ganska mycket tid, så dessa två viktiga faktorer är svårkombinerade...

Hur som helst så tycker jag att alla borde testa på mahjong i alla fall nån gång i sitt liv. hur kul som helst!!
Linnéa
14:15 11.1.2006


Familjen Rynéus i Sverige har spelat spelet i flera decennier och Björn införde det i familjen Enström-Rynéus. Bland dem som vi har spelat det med fanns tre personer som spelat det förut.

Det finns som sagt många olika slags regler, men trevligt är det.
Sök

Skriv sökordet i rutan
Arkiv
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén