Goda nyheter sedan 2002     Fredag 7 oktober 2022 kl 15:46Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Demokratins missfoster
Linus röst blev inte hörd
Linus
 1 7611 71 6
Linus Mickelsson
Online 08:40 27/01 2006  Modifierad 01:54 15/08 2010

Old articles  Demokratin, förespråkad av USA, EU och den övriga "fria världen", har igen visat att den inte garanterar varken fred eller frihet. Igår fick terroristorganisationen Hamas majoritet i det Palestinska parlamentet - nästan helt demokratiskt!

Bara nästan helt demokratiskt därför att demokrati kräver fri press, men pressen är väl inte helt inte fri i Palestina. Men finns det fri press och vems åsikter reflekterar pressen?

Hamas skall ha samlat åt sig en hel del"proteströster, eftersom korrumperade oppositionen inte lyckats med något större. Det var möjligen proteströster som banade väg för Adolf "Führer" Hitler när han demokratiskt blev invald. Som andra skräckexempel kan nämnas att år 1994 kom Lukasjenko i Vitryssland till makten via demokrati och Haider fick många väljare i Österrike.

Hamas erkänner inte Israel och har som mål att tillintetgöra den. Många Palestinier tror på Hamas, att det är Israels fel, samma missbedömning som bland annat det tyska folket gjorde.

Demokratin i antikens Grekland, då när man diskuterade olika frågor tillsammans på en kulle skulle göra gott. Det är inte rätt för en som blivit vald för sitt svar på t ex Natofrågan att också svara på andra frågor.

Någon kanske argumenterar att folket inte är kompetent nog att fatta beslut i svåra frågor, men då skall folket inte ha mandat att fatta beslut i den ännu större frågan: Att välja en människa att svara för sina tusentals olika värderingar.

I praktiken är det säkert svårt att ordna, men direkta röstningar många gånger i året över internet skulle säkert blåsa nytt hopp i demokratin. Då skulle vi vara tillbaka där antikens Greker började, fast på internet. Onda människor fattar onda beslut, ondskan är som vanligt grundorsaken till att inte heller demokratin fungerar.

Inget jobb sköts med röstande, det är bara byråkrati! Försök under tiden göra något! Nokia behövde inte folkets röster (såklart till att använda telefonerna) för att göra något stort. Bli inte modfälld utan gå och gör det du skall göra.


Christoffer
17:57 31.1.2006


Hörde just att en finländare blivit förhörd på ett flygfält i Israel. Orsak: poliserna trodde han hade kontakter till Hamas eftersom de läste fel texten på hans tröja. De trodde att där stod Suomen hamas-lääkäriliitto.
Veronica
21:38 27.1.2006


Visst är det härligt att veta att den slutliga bestämmelsen för Jerusalem är att bli huvudstaden i Guds rike på jorden!

Sakarja 14:10-11:

” Men staden skall vara upphöjd och förbli på sin plats , från Benjaminsporten till den plats där den förra porten stod, till Hörnporten, och från Hananeltornet till de kungliga vinpressarna. Folket skall bo där i ro och aldrig mer lämnas till undergång. Jerusalem skall bo i trygghet . ”

Jesaja 33:20 säger, ” Se på Sion, våra högtiders stad! Dina ögon skall skåda Jerusalem, en säker boning, ett tält som inte flyttas bort. Dess tältpinnar skall aldrig ryckas upp, och av dess tältlinor skall ingen enda brista . ”
Veronica
21:28 27.1.2006


NU behöver Israel förbön! På grund av en kraftig stroke, togs Ariel Sharon åt sidan från sin post som premiärminister i Israel. Trots hans farliga politik under de senaste åren, har förmodligen ingen annan israelisk ledare gjort mer än Sharon för att outröttligt försvara den judiska staten. Han riskerade sitt liv för Israel på slagfältet åtskilliga gånger ända sedan han var tonåring, han stred i alla de större krigen. Vi måste be för efterträdaren som ska väljas av israels folk i det val som är utsatt till den 28 mars!

Israel är i ett mycket känsligt läge nu i år, med ett kärnvapenhot från Iran. Terrorgrupperna ligger i sina positioner, redo att slå till i ännu ett dödligare terrorkrig, både från norr (Hezbollah), från söder (Al Queida i Sinai), från öster (Judeen och Samarien) såväl som från väster (Gaza). Syrien har massförstörelsevapen och stödjer och dirigerar terrorgrupperna. Även Egypten samarbetar mer eller mindre med dem.
KusinX
19:05 27.1.2006


Suomalainen sananlasku sanoo:"Joukossa tyhmyys tiivistyy"
Valter
17:17 27.1.2006


Bra skrivet Linus! Det är helt sant att det finns en massa halvdemokratier på en vid skala i världen. En av dessa outvecklade demokratier är Palestina.

En viktig sak vi måste komma ihåg är ändå att vi måste låta den existerande demokratin verka, m.a.o. måste vi acceptera att folket brukar sin makt då vi gett makten åt folket. Omvärlden måste utgå från det valresultat som föreligger, inte det man önskat sig. Hamas är på många sätt en skrämmande organisation, men den måste ges en chans att verka som regeringsparti (även om utsikterna ser mörka ut).

Detta alltså inte som kritik till din fina artikel, utan som komplement och funderingar kring ämnet. En annan viktig poäng som kommer upp är också den att vi måste värna om vår egen demokrati. Nya innovationer med vitaliserande effekt är mer än välkomna. Kanske är internet den kanal som kan föra besluten närmare den vanliga människan?
Maria
09:49 27.1.2006


"Bli inte modfälld utan gå och gör det du skall göra." Yes. Amen. :)
Sök

Skriv sökordet i rutan
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén