Kulturkrock i OS-staden

OLD ARTICLES. Mikael Andersen, en av Yles favoritkumpaner, har skickat sin första rapport från OS-staden Turin! Hör och häpna! (LM)

Här kommer några funderingar om OS i Turin såhär efter några dagars vistelse här.

- Eftersom ja bor på tredje våningen är det ju helt logiskt att ja ska trycka på nummer 4 i hissen för att komma till tredje våningen.

- Alla avbrytare på väggen fungerar tvärtom.

- Det att Italienarna säger ”JA” åt dig betyder bara att de vill bli av me dig så snabbt som möjligt. Inte att de fixar de du bett dem göra.

- Median hamnar alltid till det lokala ”Tattarmossen” (ett industriområde i norra Helsingfors). Alltså så långt som möjligt från all ära och reda. Det här är ändå lite bättre än i Aten. Men min balkongsvy är en fin översikt över en stor grop och några maskiner som bullrar. Nästan som i Aten…

- Ingen ”selfservice laundry” Ett litet utdrag ur prislistan. T-skjorta 3€, kalsonger 3€, sockor 2€, byxor 6€, shorts 5€, slips 4€…. Blir ju billigare att gå till H&M å köpa nya när de gamla e smutsiga…

Ett plus måste ja ge. Byggarbetena börjar först kl 8.30. Dessutom är morgonmålet snäppet bättre än i Aten, men igen har priserna höjts på alla drycker och tävlingsprylar. 25 euro för en vanlig T-skorta med OS-logon på.

Trafikkulturen e ju sen en helt annan sak. Att köra här kräver en hel del nerver. Men, om man blinkar så ger de faktiskt plats. Kör man enligt trafikflödet så går det som smort. I Finland sku man bli kallad trafikdåre, men här måst man köra som en dåre för att hänga med. Få se hur jag klarar av att köra i Finland efter att ha gasat på här i en månad. Jag kommer säkert att få massor med trafikböter med mera.

Men annars så e de ganska lugnt här. Bara Italienarna sku få allt färdigt byggt först så sku tävlingarna kunna börja… ;)

Jag återkommer med flera rapporter bara tävlingarna börjar.