Gud älskar dig

OLD ARTICLES. Ja, det är sant Gud älskar dig. Det är sant eftersom Guds Ord i Bibeln säger så, och det är också sant eftersom miljoner kristna som lever nära Herren Gud kan vittna om att Gud verkligen älskar människan.

Kanske att du inte har någon i hela världen som älskar dig, eller att du har många som säger sig älska dig, men deras ”kärlek” är mänskligt bristfällig, ytlig eller fyllt av villkor och förutsättningar, ja, då skall du veta att Gud älskar dig, dessutom med en kärlek som är den ursprungliga och verkliga kärleken.

Bibeln säger i 1 Joh.4:16 att ”Gud är kärlek”, d v s ett av Guds egenskaper och karaktärsdrag eller personlighetsdrag är kärlek. Gud är förutom kärlek också t ex Helig, Rättfärdig, Sanningens och Rättens grundval, Han är Allsmäktig, Allvetande och Skaparen av Himmel och jord, inkl. allt däri.

Och hur är denna Guds kärlek då?

”Kärleken är tålig och mild. Kärleken avundas inte, den skryter inte, den är inte uppblåst, den uppför sig inte illa, den söker inte sitt, den brusar inte upp, den tillräknar inte det onda. Den gläder sig inte över orättfärdigheten, men har sin glädje i sanningen.Den fördrar allting, den tror allting, den hoppas allting, den uthärdar allting. Kärleken upphör aldrig”, 1 Kor.13:4-8. Detta är verklig kärlek, den ursprungliga från Gud.

För att ytterligare beskriva Guds kärlek och dess skillnad i jämförelse med mänsklig kärlek, låt oss se vad som står i följande Skriftställe, Luk.6:27-29, 31: ”Älska era fiender och gör gott mot dem som hatar er. Välsigna dem som förbannar er och be för dem som förorättar er. Om någon slår dig på den ena kinden, så vänd också den andra kinden till…Allt ni vill att människor skall göra er, det skall ni göra dem”.

Guds kärlek är ren och verklig, och inte utifrån de egna behoven som mänsklig kärlek är, d v s den mänskliga ”kärleken” som är mer eller mindre egoistiskt inspirerad och driven av en mängd villkor och förutsättningar. Men Gud älskar dig lika mycket vare sig du visar upp den bästa eller sämsta sidan av dig, vare sig du visar upp dina förtjänster och förmågor eller fel och brister. Och Gud slutar inte att älska dig, Guds kärlek till dig är evigt och oföränderligt. Om du låter en människa sluta dig i sina armar och så betyga sin kärlek till dig så vet du att det kommer andra dagar och tider då denna människa visar dig allt annat än kärlek. Faktum är att ingen människa kan mätta någon annan människas kärleksbehov, det kan endast Gud göra.

Det är viktigt för dig att veta att Gud verkligen älskar dig eftersom vi som människor är skapade till att både ta emot och ge kärlek. Vi är skapade till att ta emot Guds kärlek och vi är skapade till att älska Gud, och därtill också tillbe, ära och upphöja Gud. Själva Gudstillbedjan är en del av vår kärlek till Gud, och tillbedjan är självklar eftersom Gud är just Gud och som sådan någon som skall tillbedjas. Tillbedjan är ett djupt rotad mänskligt behov och egenskap, vi är helt enkelt skapade för att älska Gud även genom tillbedjan av Honom. Efter människans uppror gentemot Gud Skaparen i Syndafallet så har människan försökt ersätta tillbedjansbehovet med att tillbe, ära och upphöja människan självt, det är här egoism och själviskhet kommer in, likaså idoldyrkan av t ex pop och idrottsstjärnor, eller dyrkan av pengar, makt och världslig framgång, en del går in i avgudadyrkan då de tillber något annat än den ende sanne Guden, men i sig är all tillbedjan utöver sann Gudstillbedjan avgudadyrkan. Och all denna ”avgudadyrkan” fyller förstås inte det inre behovet av att älska och tillbe Gud, och allt detta kan inte heller mätta människans grundläggande behov av att uppleva sig älskad av Gud, det är därför människor som lever sina liv utan Gud älskandes och tillbedjandes något annat än Gud aldrig kommer ifrån den inre tomheten och bristen, och de lyckas aldrig uppnå verkligt välmående.

Men de goda nyheterna är alltså att Gud älskar dig. Hur kan du vara säker på detta tänker du kanske? Svar: Joh.3:16:”Ty så älskade Gud världen att Han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på Honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv”. Och i Rom.5:8 står det: ”Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog i vårt ställe, medan vi ännu var syndare”. Vidare står det i 1 Joh.4:10 såhär: ”Kärleken består inte i att vi har älskat Gud utan i att Han har älskat oss och sänt sin Son till försoning för våra synder”.

Det faktum att Gud offrade sig själv i Jesus Kristus, att Han själv led och dog för dig och mig på Golgata Kors är största tänkbara bevis för Guds kärlek till just dig. Priset Jesus fick betala var oerhört stort, kanske att du sett filmatiseringen ”The Passion of The Christ” och du kan förstå lite av allt det Jesus gick igenom för din och min skull. Och anledningen till att Jesus led och dog för människan var att människan är fången i synd och ondska, och att Jesu Frälsningsverk på Korset räddade människan från följden av sitt tillstånd, en konsekvens som utan Jesus och Hans Frälsning innebär evig förtappelse. För den människa som accepterar och tar emot Jesus och Frälsningen så innebär det nya livet med Gud inte bara att denna människa får komma in i sitt rätta element och funktion av att uppleva sig älskad av Gud och att själv älska och tillbe Gud, utan Frälsningen innebär också för den frälsta människan att denne alltså blir räddad från evigt fördärv. i Joh.15:13 står det: ”Ingen har större kärlek än att han ger sitt liv för sina vänner”. Gud såg att människan var på väg mot totalt fördärv, vilket resulterade i att Jesus gav sitt liv för oss, eftersom Gud älskar oss. Sedan så är det ju upp till varje människa att acceptera och ta emot det Gud gjort i och genom Jesus Kristus, Gud kan alltså inte tvinga någon att ta emot räddningen och hjälpen.

Låt oss ytterligare se på hurdan Guds kärlek är, vi har beskrivit en hel del om det ovan, men låt oss se hur den har yttrat sig gentemot oss på ett mycket konkret sätt, vi läser Luk.23:34 ”Men Jesus sade: Fader, förlåt dem, ty de vet inte vad de gör”. Jesus har här strax före detta Skriftställe blivit piskad till oigenkännlighet, slagen, spottad på, hånad in i det sista, Han får sina händer och fötter genomborrade av spikar och hängs upp på ett Kors , och vad kommer ut ur Herrens mun, vad säger Jesus, ja, just det: ”Fader, förlåt dem, ty de vet inte vad de gör”. Mänsklig kärlek kan aldrig ens komma i närheten av Guds kärlek, det är liksom inte ens i samma kategori. Och det är med denna kärlek du blir älskad av Gud min vän.

Sedan så är inte Guds kärlek någon sorts ”gränslös” kärlek i den betydelsen att Guds kärlek skulle acceptera eller tillämpa det som är synd, det som är orättfärdigt, fel och av ondo. Synd och ondska är motsatser till vad Gud är eftersom Gud är Helig, Rättfärdig, Sanning, Gud är Ren och Fullkomlig. Synd och ondska som dessutom bryter ner, förstör och åsamkar lidande varhelst det dyker upp. Guds kärlek är av dessa anledningar helt oförenligt med synd och ondska. Guds kärlek sätter också upp gränser för att bevara och beskydda människan från synden och ondskan, det är därför Bibeln också är en livets instruktionsbok där det står vad som är gott och vad som är ont, vad man skall undvika för att det ska gå väl och vad man bör göra för att livets skall fungera. Som ett exempel är att föräldrarna skall lära sina barn gränser, att onda gärningar ger dåliga konsekvenser medan det goda och rätta ger välmående. Lär man inte sina barn att inte överskrida gränserna för det onda så undervisar Bibeln faktiskt att man då hatar sitt barn; Detta eftersom barnet går in på en upprorisk väg, en olydnadens väg som föder lidande för barnet självt i vuxenlivet. Och då upproriskheten på olydnadens väg också yttrar sig i ett uppror, olydnad gentemot Gud så kan följden bli (om människan inte omvänder sig och blir Frälst genom tro på Jesus) att den människan hamnar i den eviga förtappelsen.

Guds kärlek är alltså också att hjälpa människan (alla människor oavsett ålder) att hålla sig inom gränserna för det goda, att inte överskrida gränserna för det onda. Jesus säger också såhär i Joh.Upp.3:19: ”Alla som Jag älskar tillrättavisar och tuktar Jag. Var därför ivrig och Omvänd dig”. Och vad händer när du Omvänder dig? Jo, i

1 Joh.1:9 står det:”Om vi bekänner våra synder, är Han trofast och rättfärdig, så att Han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet”. Jesus led och dog just för att våra synder skulle bli sonade, Han tog straffet för dig och mig. När du tar emot Jesus och Hans Frälsningsverk på Korset i tro och omvändelse så tar du emot den stora och fullständiga förlåtelsen över all synd, fel och ondska du någonsin gjort dig skyldig till i ditt liv. Om du skulle råka synda som Frälst och Jesu efterföljare så kan du alltjämt bekänna din synd och vända om, varefter som Guds Ord sade du blir förlåten och fri från synden. En viktig del av Guds kärlek är alltså Förlåtelsen. Som Ordet säger i Luk.7:47 ”Hon har fått förlåtelse för sina många synder. Det är därför hon visar så stor kärlek. Men den som har fått litet förlåtet älskar litet”. Detta är antagligen en av orsakerna till varför många nyfrälsta är så störtförälskade och ”tokkära” i Herren Jesus, de är så nära upplevelsen av hur de blivit förlåtna så mycket (många ”gammelfrälsta” behöver komma ihåg och återuppliva glädjen och tacksamheten över syndernas förlåtelse).

Guds kärlek är alltså ren och fullkomlig, i sanning och rättfärdighet, Guds kärlek är barmhärtig och förlåtande, Guds kärlek är alltid utgivande och sinar aldrig, det tar aldrig slut. Gud älskar dig, ta emot denna kärlek. Hur frågar du? Men det är enkelt; Som ofrälst behöver du ta emot Jesus och Frälsningen för att kunna uppleva Guds kärlek, Gud älskar dig allaredan lika mycket som vilken annan frälst eller ofrälst människa, men du kan inte uppleva, erfara denna kärlek förrän du tagit emot Gud i ditt liv, vilket alltså sker genom tro på Jesus Kristus och Hans Frälsningsverk. För dig som allaredan Frälst så behöver du bara öppna ditt hjärta för Jesus och i Tro ta emot, omvända dig från eventuella hinder (om du har sådant) såsom synd, världslighet, bristande överlåtelse eller likgiltighet. Herren är trofast, Han tar emot alla som kommer till Honom. Gud omsluter dig i Sin kärleksfulla famn, det är som att äntligen få komma ”hem”, Jesus älskar dig, längtar och väntar på dig, att du skall öppna ditt hjärta för Honom. Amen