Goda nyheter sedan 2002     Tisdag 19 januari 2021 kl 22:23Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Bli skribent | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > I en egen konstnärlig värld
 1 2894 23 5
Maria Lankoski
Online 09:20 13/06 2005  Modifierad 19:09 14/08 2010

Old articles  Det var intressant att se att ämnet konst blev ett diskussionsämne, jag skrev ju lite om mitt konstnärsskap tidigare, att det skulle vara trevligt med tankeutbyte med andra kristna konstnärer.

Konst verkar vara litet främmande och konstigt enligt endel, är inte musik lika konstigt? Det verkar som om musik skulle vara en integrerad viktig del av kristna sammanhang vilket konst däremot inte är ännu. Vad kan det bero på? För mig var konsten som den gåva eller talent som Gud gett mig som jag hade fått i uppgift att använda för att den ska bära frukt till Guds ära. Men valet och insikten var inte lätt och självklar, det verkade som förståelsen för detta område inte fanns i de kristna sammanhang som jag växt upp i. Konsten är för mig ett kommunikationsmedel genom vilket jag kan berätta om min tro, vittna, eller glädja mig åt Guds underbara skapelse och göra min tolkning av den. Om den får abstrakta konstiga former så beror det troligen på att man som konstnär ofta utvecklar sitt bildspråk till symboler och ett visuellt bildspråk. Ingen betraktare behöver ju tycka om mitt bildspråk, men jag har rätt att göra det på mitt personliga sätt, precis som en del sjunger på sitt personliga sätt och hittar sin stil. Varje åskådare tolkar på sitt sätt liksom jag uttrycker mig på mitt sätt beroende av erfarenheter, smak, stil och vad jag vill förmedla. Min önskan är att mina bilder skall beröra åskådarens inre precis som tanken bakom bilden har berört mig, men upplevelsen kan ju aldrig vara densamma eftersom alla är olika personliga individer.
Det här var några tankar i förbifarten av ett målande redskap i Guds skaparhand.


Maria Lankoski
16:30 14.6.2005


Ni har rätt att musiken når en hel del fler människor med ett klart och tydligt budskap, men det betyder inte att konsten är ämnad för konstiga - konstnärliga typer d.v.s. publiken. Och det handlar inte om att man är i en egen liten konstnärlig värld bara för att man är konstnär. Man är ganska mycket en iakttagare och försöker gå på djupet av dethär med att vara människa, på samma gång som man är en aktiv deltagare. Jag har ganska mycket funderat på dethär med "möten" med sig själv, Gud och andra, livet här och nu med Gud som ju består av relationer, och det lever man minsann inte isolerat, avskilt, utan i ständig växelverkan.
Jesus undervisade via bildspråk i många sammanhang, liknelser som fick symbolisera andliga sanningar, likaså kan en bild säga mera än tusen ord! Alla kristna behöver vi ju stanna upp och meditera, reflektera och kommunicera med Gud och framförallt lyssna, det är en väsentlig bit av konstnärsskapet, tankarna blir bilder, visioner, speciellt hos människor med visuell läggning. Tack och lov att Gud är en mångsidig tusenkonstnär, den störste av alla!
andreas
18:22 13.6.2005


I tindningen jag översätter, Hangö Udds Nyheter, var det för två veckor sedan en artikel om en konstnärinna i Hangö som sade att grannen gör blommorna (hon bodde bredvid en kyrka) medan hon bara målar av dem. Hennes utställningar med motiv från naturen, i synnerhet blommor, har den effekten enligt artikeln att människor blir uppmuntrade och får nytt hopp. Jag har hört att det skall vara konst- och musikdagar i Andreaskyrkan i höst med temat Ordet som helar. Roligt att bildkonsten blir uppmärksammad!
Oskar
17:39 13.6.2005


Jag tror att en stor orsak till varför musik har en mer central roll i kristna sammanhang är att det är lätt att "göra musik" (i praktiken sjunga) tillsammans.

Det är inte så lätt att i grupp hänge sig åt bildkonst.
melii
14:58 13.6.2005


intressant det här! Jag tror det här med musiken har större roll därför att det når ut till fler människor. De flesta lyssnar på musik och därför behövs det massor med kristna musiker som kan dona kristen musik och massor med mänskor hör den, berörs och kommer till tro. Med konst är det inte på samma sätt. Det är inte alls lika många som intresserar sig för bilder på ett sådant sätt att de ser budskapet och tankarna bakom eller ens orkar skapa sig en uppfattning om bilden. Därför tror jag inte det finns lika mycket konstnärer heller-detta gör ju inte konsten mindre viktig utan bara inte lika synlig kanske. Men Gud räknar ju inte hur många människor man fått leda till tro, han vill ha lärljungar som går den väg han har bestämt. För någon innebär det att hålla konserter för tusentals mänskor där många kommer till tro för andra att måla en vacker tavla, vilket kan vara det enda sättet att nå en konstnärssjäl någonstans. Allting en liten liten lika viktig del av Guds stora. Viktigast är väl trots allt att inte se ner på sin egen kallelse, att inte jämföra sig med andra utan tro på att Gud vet vad han håller på med när han kallar en till att göra det mest förunderliga saker :) aldrig känner man större tillfredsställelse än då man känner att man är precis där Gud vill ha en!
Mirjam
13:06 13.6.2005


Jag har funderat på samma sak, varför konst inte används och uppskattas på samma sätt som musik i kristna sammanhang. Jag tror det handlar om det att musiken har ett färdigt koncept: vi sjunger om och till Jesus. Man vet vad det handlar om. Ingen går och ändrar orden i en sång sådärbara, och vi vet hur sångerna går eller åtminstone vad som borde ingå i dem. Med konst är det inte så. Konstnärten är den som bestämmer hur han målar eller skapar, inte formerna eller församlingen eller någon bibeltext, och förutom bilder av bibelberättelser eller så, så finns det ingen som riktigt vet hur modern, kristen konst ska se ut. Därför är det främmande.
Sök

Skriv sökordet i rutan
Arkiv
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén