Goda nyheter sedan 2002     Tisdag 19 januari 2021 kl 23:43Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Bli skribent | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Tidigt karriärval?
Tidigt karriärval???
 1 4084 37 7
jonas
Online 21:25 15/06 2005  Modifierad 21:28 14/08 2010

Old articles  Dels har människor klagat på att det är för tidigt att välja karriärbana vid sexton års ålder då man skall söka till en skola, dels satsar man redan vid låg ålder på att barnen skall bli t.ex. sportstjärnor.

Tillika som allt fler ungdomar vet allt mindre om hur de vill att deras framtid skall se ut, så finns det allt fler föräldrar som satsar stenhårt på sina barn. Häromdagen visades ett avsnitt av 'Dr. Phil' på TV, där en mamma hade satsat $10.000 för sin sons karriär, utan större framgångar. Sonen var väl knappt i skolålder. Också i sportsammanhang kan man se en trend där barnen väljs ut och uppfostras till ishockey- eller fotbollsstjärnor redan vid låg ålder. Storklubbar ute i världen kan reservera och ta in barn i fotbollsskolor för att göra dem till sina egna stjärnor.

Vad är då rätt, vad är fel? För att bli framgångsrik är det väl bra att börja som ung. Eller borde man vänta tills man säkert vet vad man själv vill, vilket kan betyda att man väntar livet ut i vissa fall. Vem skall bestämma hur ens framtid skall se ut? Är det föräldrarna, ishockeytränaren, studiehandledaren eller varje person skillt för sig? Vems råd bör man lyssna på, eller var bör man söka råd?


lotta m.
22:56 17.6.2005


jo, allt har sin tid. Kommer själv ihåg att efter tid av pianoövning som barn tröttnade jag ibland o ville sluta, men som tur var var det inte jag som fick bestämma när jag var så pass ung, och senare tyckte jag ju om det igen, så det vet jag, att om jag hade slutat redan då så hade jag ångrat mej. Sen när väl 9 år gått tyckte jag det var dags för mej att avsluta det klassiska delen av spelande. Det är ju helt jättebra att prova på andra instrument också! ;)
Christa
16:20 17.6.2005


Ja, det var först efter att jag spelat violin i 7-8 år som jag på riktigt började njuta av det! Varför? Då hade jag övat tillräckligt och blivit tillräckligt bra för att det skulle låta någorlunda trevligt :)
Oskar
14:17 17.6.2005


Jonas, jag tror du har precis rätt i att frågan egentligen är mest om att barnet måste själv vilja bli den som den håller på att göras till. Det måste finnas i en själv, och inte på utsidan.

En bra fråga är då hur mycket det är bra att "pusha" barn som inte vill t.ex. spela instrument eller fotboll. De flesta sådana grejer är ju sådana att man måste komma till en viss nivå innan det alls blir roligt. Sedan krävs också ibland mer karaktär att öva än ett barn har. Ska man bara låta det vara, eller hålla fast vid att en viss övning alltid är nödvändig?
jonas
15:00 16.6.2005


Frågan är ju om det är grabben själv som VILL åka go-kart, eller om det är föräldrarna som har en dröm om en formelstjärna i familjen. Ett dilemma i sig, om man vill att barnet skall bli sport-/musikstjärna så bör man börja tidigt, men då bör man väl se till att barnet själv gillar sin hobby!
linus
08:38 16.6.2005


Men vilken charmig liten Carola på bilden! "Vänj den unga vid den väg han skall vandra så han inte viker av den när han blir äldre". En grabb som inte får åka go-cart när han är liten blir osannolikt någon stjärna, samma gäller andra sporter och säkert gäller det musik också. Andreas och Nanna, t ex, har båda sjungit solo för publik redan när de hade korta små ben.
linus
23:44 15.6.2005


När det gäller ens framtid tycker jag man skall kolla med sin farbror ;) *fniss*
Veronica
22:41 15.6.2005


Jo, i regel ska man börja som ung för att bli framgångsrik. Men det är hemskt när föräldrar pressar barn till att bli framgångsrika och till att uppfylla deras drömmar. Att ha hobbyn ska vara roligt, inte prestationscentrerat.

Jag föreslår att man frågar Gud vad Han vill med ens liv. Att vara i Hans vilja, i Hans plan är nämligen den tryggaste platsen som finns. Gud ger nog också klara besked så att man inte behöver vänta livet ut. Han sätter det som är på Hans hjärta i våra hjärtan. Det som är på Hans hjärta är att Han vill använda oss till att vara Hans vittnen, till att visa på källan till glädje. När vi är i Hans vilja så får vi mycket glädje, gläder andra och gläder Gud. Vad är bättre, säg!? Livet är så spännande! Väntar bara på att Gud visar vad Han vill.
Sök

Skriv sökordet i rutan
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén