Ödmjuk men glad och full av kreativitet (Foto: Manda)

Vicce piffar upp folkmusik

OLD ARTICLES. Vad sägs om traditionell svenskspråkig folkmusik till nya arrangemang? Ja om det ingår en proffsig sångerska och en skicklig gitarrist i receptet så tackar åtminstone jag ja!

Victoria Lindqvist och Lauri Schreck, i detta fall under duettnamnet Sepia, har alltså bandat in en sex låtar lång CD-skiva. Alla låtar är traditionella folksånger som Sepia har gjort egna arrangemang till.

Endel låtar är lugna medan andra är minst sagt dramatiska. De handlar om allt från jungfrun som gångar sig på högan berg och träffar vännen sin, till ett mord som har ägt rum i en rosengård. En njutning för örat är det hur som helst, Victorias sätt att sjunga sångerna är åtminstone enligt mig fantastiskt. Jag som har känt Vicke sedan lågstadiet kan intyga att hon alltid har haft mycket talang (min mamma kommer ännu nostalgiskt ihåg när Vicke hemma hos oss spelade långa fina pianostycken som hon själv hade komponerat) men sånglektionerna på Sibeliusakademin har inte gjort skada de heller. För något år sedan var hon också med i His Master's Noise, så ni som hörde henne då vet vad jag talar om.

Victoria studerar musikpedagogik på Sibeliusakademin, och också duettpartnern Lauri är på samma skola. Där höll de också en skivreleasekonsert för två veckor sedan, och nu är första upplagan av skivorna har redan slutsåld. Men fler skivor är på kommande, och nästa steg är att hålla konserter i USA. Så i december bär det av till New York!

Vickes och Lauris framgång är ett bra exempel på att när man är intresserad av någonting och verkligen jobbar målmedvetet så blir resultatet en succe. Man skall inte låta sig nedslås av avundsjuka kompisar, folk som inte vill tro på ens möjligheter för att de själv aldrig har åstadkommit något, misslyckanden och liknande. Använd dina gåvor så att de blir till glädje för andra!