Goda nyheter sedan 2002     Lördag 28 januari 2023 kl 08:01Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Inblick i en media- studerandes vardag: bildanalys
Foto:"Chryssa Panoussiadou, PANOS"
 1 6153 40 8
Janne Sivonen
Online 14:30 18/11 2004  Modifierad 08:17 17/07 2010

Old articles  Det är inte alltid lätt att studera; ibland råkar man ut för uppgifter som man inte har en aning om hur de ska genomföras eller vilka krav det finns, även om det borde vara helt klart...

Så gick det för mig, Janne, en starckars första-års-medianom-studerande. Efter att glatt ignorerat min lärares anvisningar och förklaringar om bildanalys och samtidigt surfat typ på mickelsson.net fick jag framför mig följande uppgift;

problem
"Leta reda på en nyhetsbild som är knuten till den muslimska kulturen och analysera bildens visuella egenskaper (balans, rytm, dynamik). Vilken är den grundläggande känsla som med hjälp av dessa grepp väcks hos tittaren?
Efter att i flera timmar svettats vid min iskalla dator på vår vind kom jag fram till en lösning. *pust*

lösning
På bilden finns en palestinsk man som står och ser mot kameran bortvänd från en rökstaty med tjock, svart rök. I bakgrunden ser man en stad med höghus. Bakom mannen finns bilar parkerade längs med en väg som går mot rökstatyn.

Den svarta röken och mycket ljusa himlen utgör en skarp kontrast. I nedre vänstra hörnet finns också en mörkare yta som tillsammans med röken lägger tyngdpunkten på bilden till vänster. Den diagonala linjen som utgörs av bilarna och vägen går från högra nedre hörnet möt rökstatyn skapar en känlsa av rörelse mot röken. Samtidigt finns det en rörelse bort från röken, som mannens kroppsspråk visar.Vägen ger också känslan av en tredje dimension och djup i bilden. Den diagonala karaktären hos linjen ger ökar också på dramatiken.

Den grundläggande känslan man får av bilden är sorg och bitterhet. Den palestinska mannens ögon och kroppsspråk är det mest talande i bilden. Han ser rakt in i bilden med en bekymrad, eventyellt arg min. Hans händer i kors. Han har också vänt ryggen mot röken, dvs det som har hänt, för att visa att han inte accepterar det. Dramatiken bygger just på den häftiga diagonala rörelsen.
Det finns också en uppenbar konflikt i bilden. Balansen mellan det ljusa och det mörka vittnar om att det mörka vill ”sluka” det ljusa, också om det tar mindre utrymme i bilden. Det svarta, onda, finns till vänster och det ljusa, det goda, människan, finns till höger.

Den ursprungliga bilden finns i addressen:
news.bbc.co.uk/1/shared/spl/hi/picture_gallery/ 04/middle_east_palestinians_grieve/html/1.stm


linus
16:43 19.11.2004


Jag tycker bildens komposition är väldigt orolig. Killen borde vara på andra sidan!?!
Mathias
12:41 19.11.2004


Uppgiften verkar ju vara hur intressant som helst, varför tycka synd om Janne? Han berättade att han till och med får läsa Roland Barthes, strukturalisternas nr. 1! Det är ju toppen!
Christoffer
10:31 19.11.2004


Här är vad som händer på bilden: mannen sitter i bilkö på väg till jobbet p g a busstrejker. Någon bakom honom är indian och bränner upp bildäck för att kunna sända rökmeddelanden till sin hustru: "Jag blir försenad Stop Kön går inte framåt Stop
medianom98
09:25 19.11.2004


I feel sorry for you, Janne! Been there done that! ;)
Mannen på bilden
23:07 18.11.2004


Joo säääkert! som om int ja sku märka om en bil bakom mig brinner!!½
Mathias
22:28 18.11.2004


Ett tillägg till den grundliga anslysen: rent tematiskt läser jag in ett huvuddrag av aningen pragmatiskt avståndstagande.

Dramatisk bild, och faktiskt ett bra val för en dylik uppgift.
linus
21:01 18.11.2004


Dylika svarta moln brukar komma från gummidäck som bränns i arabiska protester. Killen på bilden är också arab, kanske det var han själv som antände?
Oskar
17:37 18.11.2004


Vet inget om bildanalys, men kunde man inte också tolka bilden som så att det rycker i bakgrunden och mannen står där med armarna i kors utan att bry sig? Eller eventuellt nog bryr sig, men inte skulle vilja se detta och därför ignorerar det?
Sök

Skriv sökordet i rutan
Arkiv
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén