Goda nyheter sedan 2002     Lördag 28 januari 2023 kl 08:31Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Da Vinci-koden
Boken innehåller inte mycket av vikt
 1 3713 42 6
Christa
Online 09:40 25/11 2004  Modifierad 08:17 17/07 2010

Old articles  I domkyrkans krypta hölls på onsdagskvällen en paneldiskussion om Dan Browns bok "Da Vinci"-koden. Intresset var stort organisatörerna var mycket nöjda när kryptat fylldes med intresserade människor och extra stolar fick bäras in.

Boken kommer med häftiga påståenden så som att Jesus och Maria från Magdalena skulle ha varit gifta och att de verkliga evangelierna skulle ha blivit åsidosatta och ersatta av de fyra 'falska' som idag finns i NT.

I paneldiskussionen deltog bland annat en evangelieforskare och en religionsvetare från Helsingfors Universitet. De konstaterade att det som boken stakar ut som fakta är ytterst tvivelaktigt och att författaren har blandat 'omtyckta' missförstånd med sin egen fantasi för att få fram effekter.

"Da Vinci-koden" är alltså en helt fiktiv bok. Som intresse kan nämnas att en av författarens inspirationskällor har varit förfalskade dokument om en grupp framstående män som Da Vinci och Isac Newton som sägs ska ha känt till fakta om Jesus som kyrkan försökt undanhålla. Enligt boken skulle Maria Magdalena sitta på Jesu högra sida i Da Vincis målning 'nattvarden'.

På frågan varför boken haft sån enorm framgång i Europa svarade panelen att Europa är en slags gråzon gällande andlighet och att spiritualitet intresserar trots att fasta värden och tillhörighet inte gör det. En annan förklaring kan vara att boken helt enkelt upplevs vara spännnande fiktion. Viktigast när man läser bokenär att man kommer ihåg just detta - att boken är fiktion.


L
12:05 30.11.2004


...och min...
Christoffer
14:40 27.11.2004


19 böcker i kö att läsa, det börjar likna min situation
Christa
18:16 26.11.2004


Det kan bra vara att det är bra fiktion, boken lär ska poängsättas högre än medeltalet i kategorin "spännings-romaner".
Oskar
12:35 26.11.2004


Jag vet inte om jag förstår det hela fel nu, men jag blev just mer intresserad av boken :)

De är bara det att jag redan har 19 böcker i kö att läsas...

Det är förstås en klassiskt populär sysselsättning bland intellektuella att tala illa om kristendomen, så den effekten är så förutsägbar att den är helt ointressant. Det som intresserar mig mer är varför s.k. vanligt folk är intresserade. Är det bara bra fiction, eller vad är grejen?

Om jag beskriver hur jag upplever det andliga klimatet i Finland, jämfört med t.ex. Israel, så är det så att i Finland är det t.o.m. svårt att som kristen tro att Gud skulle ingripa i historien, medan man kan läsa om det på vägskyltarna och i landskapet i Israel. Den kristenhet vi har avspeglar tyvärr kraftigt denna anda. Vi tror att Gud kan, men vi förväntar oss inte att han skulle...
mikie
21:42 25.11.2004


right on Christoffer.
Christoffer
10:32 25.11.2004


Eller kanske har populariteten ngt att göra med det som Bibeln säger om örontasslare, som berättar för folket det de vill höra och som kliar dem i öronen.

Jag trodde förresten mycket länge att det ord som här användes var öronTRASSlare.
Sök

Skriv sökordet i rutan
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén