Goda nyheter sedan 2002     Tisdag 24 maj 2022 kl 09:42Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > På två hjul på MC mässa i Göteborg
Bikermontern (Foto: Johan Nilsson)
 1 15322 106 1
Johan Nilsson
Online 08:10 04/02 2005  Modifierad 08:17 17/07 2010

Old articles  I helgen så avverkades MC och Cykel mässan PÅ Två Hjul på Svenska Mässan i Göteborg. En av Sveriges viktigaste och största mc-mässa och naturligtvis befann sig en motorcykel fantast som jag där. Mässan kan nog sammanfattas i Hojar av alla dess former och storlekar, mc-klubbar, halv nakna tjejer och Jesus.

Stora temat var nog att det blir mer och mer naket. Alltså nakna hojar utan kåpor. Men vist fanns det halvnakna tjejer där också. Lite småpatetiskt måste jag säga. Speciellt när de sitter på en hoj och man ser hur de håller i styret att de aldrig har kört hoj.

Nog med nerklankandet.

Hälsningar från Paris-Dakar
Det var en mycket trevlig mässa. På plats i Hondas monter fanns Bertil Marcusson från Gotland. En av de få svenskar som körde Paris-Dakar i år. Världens tuffaste rally, vilket märktes på att två av världens bästa mc åkare omkom. Bertil tog sig i mål med sin Honda XR 650 på en hedrande 35:e plats. Inte illa det av 230 startande MC och 104 som tog sig i mål. Han hade lite smått otur på vägen hem. Coolingen körde hojen hem från Dakar. I Marocko, på väg hem från tävlingen, så kändes hans ryggsäck lite lös och han tittade bak. Då stod det stora lågor upp. En kortslutning hade tänt eld på tanken där bak och ryggsäcken, hela ryggen på jackan samt halvvägs in på ryggplattan hade brunnit upp. Snacka om action. Men han hittade en ny tank och kunde fortsätta hem. Vi gratulerar Bertil Marcusson till 35:e platsen och lycka till i framtiden.

Svenska polishojen
I Hondas monter visades också en av två prototyper av den nya Svenska polis hojen. En Honda ST 1300 som eventuellt ska ersätta BMW K 1200RS som polisen använder nu. Nytt för de nya polishojarna är att de satsar på Diodljus som utrycknings ljus och Blå och Gul reflex istället för bara blå reflex. Anledningen är ökad synlighet och uppmärksamhet.

Hyosung - bra nykomling
Hyosung som är ett nytt märke bland de lite tyngre motorcyklar. De visad upp den nya GT 650 modellen, R som den kommer att heta i tillägg. Den kommer ut i vår eller höst. Enligt återförsäljarna här i Sverige så börjar den tillverkas först i höst och kommer ut till 2006, men både Finland och Tyskland har satt ut priser på både S och R versionen och en tysk försäljare uppger på sin site att leverans är beräknas i februari för S och mars för R. Märkligt. Det kan nog bli en trevlig Hoj. Skillnaden från vanliga GT 650 som kom förra året blir att den förses med halvkåpa på S och helkåpa på R. GT650 är en naken med en V-twin på 650cc och runt 79 hästar och har en torrvikt på 180kg.

Hyosyng i test
Jag testkörde den sommaren som gick och första tanken innan jag drog i väg var Koreansk billig skit. Men ack så fel jag hade. Det var en riktigt trevlig hoj. En glad överraskning. Vist känns den lite plastig på vissa saker, men den är ju trots allt 10 000 till 15 000kr billigare än konkurrenterna så som Suzuki. I Sverige ligger den på strax under 60 000kr och i Finland på ca €7990. R kommer nog att ligga på ca €8990 och S på ca €8650. Ni kan finna mer info på www.hyonet.fi där det även finns bilder på dem. En grymt prisvärd och trevlig hoj. Enligt rykten så ska det vara en Suzuki SV motor i den, vilket bådar för god kvalitet. Utseendemässigt så skulle man kunna tro att det är en vilken riskokare som helst.

Duken och Motorad
I KTM:s monter så kunde man hitta den nya Duken. Skillnaden mot gamla Duken är att den har fått en betydligt större motor och lite annan design. En 999cc på 120hk i stället för en 640cc på 54hk. Ska bli kul att testa den i sommar. De visade också upp en massa andra roliga hojar som Motorader och Adventure hojar. För er som undrar så är Motorad är en Enduro som de satt på landsvägs däck och bättre bromsar. En riktig bus hoj! Motorad är något som kommit stort i Sverige de senaste åren.

Go cart på vägen
Bland det roligaste jag hittade på mässan var nog en gatreggad Go-kart. Den heter F-kart eller Formula kart 100. Den har en 100cc motor på ca 8hk. Den ska typ göra runt 80km/h. Låter kanske inte mycket, men när man sitter där nere på backen och kör så är 80 grymt fort. Vikten är endast 95kg! Märkligt att man fått den reggad och får köra den på allmän väg. Den går under fyrhjulig motorcykel och får köras på både mc- och bilkörkort. Mer info och bilder på www.minibike.nu.

Viktigast var Biker Church
Det fanns en otrolig massa andra hojar och nyheter man skulle kunna skriva om men det finns tyvärr inte plats för det. Men den viktigaste montern på mässan som jag anser måste nämnas här tillhörde Biker Church. Biker Church är ett nätverk av de Kristna MC-klubbarna i Sverige och har även ett antal pastorer anslutna till sig och finns även i andra länder ute i Europa. Syftet med nätverket är att de ska vara ute på träffar och mässor för att samtala med folk och sprida budskapet om Jesus och visa på ett bättre alternativ än att leva som många gör. Inte genom att stå där med pekpinnar utan att finnas där som medmänniska. Biker Church är ingen Kyrka och har inga medlemmar som i en klubb. De som är med i just Biker Church är pastorer och sedan hjälper medlemmar från mc-klubbarna och örigt frivilliga kristna hoj åkare till vid mässor och träffar för att finnas till som samtalspartner. Ett redskap som Biker Church har är Biker Bibeln som de delar ut gratis. Den består i mitten av Nya Testamentet, Levande Bibelns version, och i början och slutet finns vittnesbörd av olika hoj åkare samt adresser till MC-pastorer och kristna MC-klubbar.
Mässan På Två Hjul besöktes av drygt 66 700 besökare och runt ca 3 400 biblar delades ut. Så det är en stor procent som valde att ta emot en bibel. Fler biblar hade kunnat delas ut men fler fanns inte. Biker Bibeln tryck inte bara ner i handen på folk som går förbi utan folk som vill ha får en. Målet är att få ett samtal med dem och de erbjuds då en bibel och många samtal blev det. Något som jag la märket till under tiden som jag stod där var vilken respekt Biker Church hade bland Bikers och andra inbitna hoj åkare. Vilket man inte möttes lika mycket av den ”vanlige svensken”. En bibel kostar runt 30 kronor att tillverka och finansieras av att folk och kyrkor ger bidrag till Biker Church. Som du förstår kostar det en hel del. Vill du veta mer om Biker Church eller ge ett bidrag, så kan du gå in på www.bikerchurch.nu.


Johan Nilsson Text & Foto (Johan finns också listad i "PERSON" i menyn till höger)
johan.e.nilsson[at)ebrevet.nu


linus
16:38 4.2.2005


Bättre än Teknikens Värld! Mycket intressant artikel! Tack!
Sök

Skriv sökordet i rutan
Arkiv
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén