Goda nyheter sedan 2002     Tisdag 11 maj 2021 kl 11:01Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Bli skribent | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Kristi blod tjockare än memma
En kyckling är mera lättsmält än offerlammet
Linus
 1 7251 42 5
Linus Mickelsson
Online 16:20 16/03 2005  Modifierad 08:17 17/07 2010

Old articles  Traditioner och symboler är som språk. De är inte viktiga i sig (utom för språkvetare och religiösa personer), men de kan i bästa fall förmedla ett budskap. För det krävs att någon tolka det.

Påsken kommer och traditionerna flammar upp. Tyvärr förstår inte alla meningen med symbolerna. Om vårt syfte är att förmedla information med symbolerna vore det bättre att antigen underivsa meningen med de olika symbolerna eller byta ut dem till något som redan förstås.

När man börjar vet alla vad de syftar på men med tiden kan innebörden byta. Till slut är det bara de som hela tiden har använt traditionerna som kommer ihåg vad de betydde.

I värsta fall går det så långt att t ex Kristi födelse symboliserar julgubben och paket och hans död symboliserar en tid med memma och kycklingar!

Det är såklart inte fel med traditioner eftersom de i sig själv är neutrala om de inte distraherar en att glömma det viktiga.

SVT räknar upp en del påsktraditioner här:
svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=1864&a=197075


linus
08:03 17.3.2005


Visst, det viktiga är bara att själva jubilaren inte hamnar bakom firandet. Men för dem som är mån om jubilaren händer det ju förstås inte!

De som annars heller inte bryr har antagligen större problem att ta itu med. ;)
Christa
07:36 17.3.2005


Tänkte att jag skulle ge exempel också gällande påsken:

-ev fasta (för att fokusera på de kommande händelserna, som iofs betyder lika mycket varje dag, men som man om man vill kan välja att fokusera lite extra på)
-stillhet på långfredagen
-big party på påsksöndagen

Vi firar ju också födelsedagar och årsdagar som speciella dagar, så jag förstår inte varför man skulle kunna lägga extra uppmärksamhet vid sådana årsdagar som Jesu död och uppståndelse!
Christa
07:32 17.3.2005


Hur är det med sådana traditioner och symboler som hjälper oss att fokusera på det som är viktigt då? Trots att det finns mycket dumma traditioner tycker jag inte att man behöver avfärda all tradition och symbolik som ngt dåligt! Symbolik kan vara vackert och betydelsefullt! Det menade du väl också Linus? :)
Christoffer
22:32 16.3.2005


Har hört att Finnair slutat servera memma eftersom vissa turister tyckte att det liknade - ja ni kan säkert gissa vad.
Casper
20:07 16.3.2005


Japp! t.ex. i den nyaste Kalle Anka tidningens påsk-test frågades vad man förknippar med påsken...alternativen var skollov,gula kycklingar eller påskpresenter.
Sök

Skriv sökordet i rutan
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén