Fotograferat av för lång fotograf

Långa fotografer oidealiska

OLD ARTICLES. En del människor menar att man inte skall fotografera människor underifrån, men de vertiaklt begåvade fotgraferna har det motsatta problemet.

Om man skall fotografera en tillställning el.dyl. med en massa människor, då är det fördel Goliat då man ser över folkhopen. Däremot är det knepigt då man skall fotografera medmänniskor, vilka allt som oftast upplevs som dvärgar jämfört med en själv. Det leder vanligtvis till att bilden är tagen uppifrån, vilket bildtekniskt kan ses som att nedvärdera objektet. Som exempel kan man ta filmen 'Midnight Express', där huvudpersonen Billy i en scen filmas uppifån för att verka ynklig, medan tullmannen som Billy är rädd för är filmad nerifrån för att man skall tycka att han är stor och mäktig.

Okej, om man alltså håller kameran i fotografens höjd, så tittar objektet uppåt mot kameran.

Om fotografen därtill har så väldigt vackra ögon att objektet gärna tittar in i dem, så är problemet ännu betydligt större. Om man då håller kameran på objektets höjd, så tittar objektet uppåt - mot fotografens ögon!

Aldrig perfekt.

Slutsats.... ja, kanske att om du är lång så skall du tänka på om du hellre skulle vilja spela korgboll förrän du börjar fundera på karriär som fotograf.