Goda nyheter sedan 2002     Måndag 25 januari 2021 kl 05:11Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Bli skribent | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Google rör om!
 1 4206 29 13
jonas
Online 22:50 18/04 2004  Modifierad 21:16 15/08 2010

Old articles  Google planerar lansera ny e-mailservice. Microsoft och Yahoo är upprörda över finansieringspolicyn!

Google, som på nolltid hoppade upp till att bli en av de populäraste sökmaskinerna på nätet, planerar att börja erbjuda sina kunder nya e-mailkonton. Grundfunktionen är likadan som hos t.ex. Hotmail eller Yahoo, men det är de små detaljerna som upprör.

Hos Hotmail får du 2 megabyte gratis utrymme för din e-post, Yahoo erbjuder upp till 6 megabyte. Googles nya Gmail ger dig en mångdubbel storlek på inkorgen, hela 1000 megabyte! Man menar att kunden aldrig skall behöva tömma sin inkorg utan alltid kunna hitta det där mailet som man fick för länge sedan, naturligtvis med hjälp av den nya sökfunktionen som medkommer.

Ja, och...? Det är väl helt okej?
För att kunna erbjuda detta behöver Google fyrk. För detta har man tagit fram en ny metod, som alltså Hotmail och Yahoo är arga på. Reklam har funnits på nätet sedan urminnes tider, reklam styrd av cookies har funnits länge, men Google vill visa dig reklam baserat på vad du skriver. Om du t.ex. berättar för din kompis att du vill köpa en ny bil, så skall du få en reklam av en bilbutik nära dig. Specialdesignad reklam just för dig!

OK eller omoraliskt? En maskin som kollar vad du skriver och evntuellt lyckas ge dig just den information du behöver. Människor är ofta skeptiska till allt där någon eller något tar reda på vad man skriver, men det är ju inte precis chefen som läser dina mail, utan en dator nånstans långt borta i ett fjärran land. Tar fördelarna (enorm inkorg, fin e-mailsökfunktion) ut nackdelarna? Servicen är ännu i teststadie, tiden får utvisa vad Google själv kommer fram till... och kanske senare även vad kunderna tycker.


jonas
13:58 15.6.2004


Yahoo tycks ha gått till motattack. Inboxen har stigit från 6Mb till 100Mb, och man kan tydligen skicka filer på 10Mb nuförtiden... coolt!
jonas
09:34 26.4.2004


Men... men...http://www.spoonmusic.net/
???
Oskar
09:17 22.4.2004


Because there is no spoon?
jonas
15:53 21.4.2004


Man skulle ju kunna ta sig en funderare varför a cappellagruppen heter just Fork... Några kommentarer? Oskar?
Oskar
10:05 20.4.2004


C'mon *jag*, om vi är tråkiga, posta själv något intressant :)
Oskar
10:04 20.4.2004


Det där illustrerar nackdelen med att använda google som ordbok, om alla andra stavar fel så gör man det också.

Sedan kan man ju fundera hur viktigt det är att stava som någon auktoritet säger man ska, medan alla andra stavar annorlunda. Brukar inte människor bli helt hysteriska om de i misstag gör annorlunda än 'alla andra' ™?
*jag*
09:13 20.4.2004


GÄÄÄÄÄÄSP!!!!
jonas
07:30 20.4.2004


Google failed me!! Jag skrev "a capella" eftersom 220.000 svar på Google betyder att det måste vara rätt! :-)
Jag testade aldrig "a cappella", vilket jag nu såg att gav 330.000 svar...
Men, husomhelst: "Two words, two P's, two L's"
mathias
00:20 20.4.2004


Som relativt aktiv a cappella-sångare har jag stött på det här problemet många gånger. Och nu en gång för alla måste jag poängtera att a cappella heter just "a cappella", dvs med två p, två l, mellanrum mellan orden och inga accenter. Så =). Sehttp://www.singers.com/a-cappella.html för en noggrannare diskussion gällande stavningsalternativen (som är nog så många).
jonas
18:34 19.4.2004


Fork är bra... á capella gruppen.
Oskar
14:23 19.4.2004


På engelska åtminstone "googling", jo. Men man måste ta i beaktande att engelska är ett underligt språk på det sättet att många ord är både substantiv och verb t.ex.
"a can" - "to can, canned"
"a fork" - "to fork, forked"
"a cut" - "to cut, cut, cut"
"a show" - "to show, showed"

På svenska är därför "googla" mer uppseendeväckande :)

Remember children: Verbing weirds the language!
jonas
13:40 19.4.2004


Att 'googla' lär vara ett allmänt godkänt ord, även om jag själv endast har stött på det i mindre seriösa texter.
Oskar
09:41 19.4.2004


De flesta datanördar har en lite svag punkt för google. Orsaken till att google blev populär så snabbt var att deras innovativa PageRank-teknologi plötsligt gjorde att man fick vettiga resultat från en sökmaskin utan övermänsklig ansträngning. När de sedan utvidgade sitt index till ett av den tidens största (och körde förbi t.ex. altavista och alltheweb) fanns det längre ingen orsak att använda dessa betydligt sämre sökmaskiner.

Google har alltid haft som officiell politik "Don't be evil", d.v.s. att inte missbruka sin ställning, att inte ha tonvis med reklam i sina resultat, där man kan köpa en plats åt sig. Finansieringen sker främst genom de sponsrade länkarna (som alltså inte är bland sökresultaten utan i högra kanten), och genom att licensera sin sökteknik till andra.

Visst låter Gmail väldigt privatlivsinträngande, men också väldigt innovativt. Vem har inte sökt efter "det där mailet om nånting där vi sa tiden för nånting annat"? Reklam på basen av vad man skriver är ju i sig också helt sakligt, så länge denna information inte används till annat (det är ju lite som att skriva in sökord i en sökmaskin, eller hur?). Vad informationen används till är ju förstås okänt, men samma gäller ju också hotmail och yahoo. Dina mail finns på deras servers, och det är inget du kan göra för att hindra dem att använda dem.

Amazon.com har också nyligen startat en ny sökmaskin a9.com, som använder google som underliggande teknik.
Sök

Skriv sökordet i rutan
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén