Goda nyheter sedan 2002     Måndag 18 januari 2021 kl 21:45Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Bli skribent | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Men männen då?!
Kvinnor blir allt stelare mot män
 1 2986 32 7
Tine Romberg
Online 14:40 23/04 2004  Modifierad 20:42 15/08 2010

Old articles  Är männen överflödiga när man lyckades få fram avkommma av två hon-möss? Tine varnar i denna artikel för attityder som får männen att mista sin uppgift. (LM)

Efter en tankeväckande upptäckt är jag tvungen att skriva några rader. Japanska och koreanska forskare (forskningen publicerad i senaste numret av Nature) har nämligen lyckats få fram jungfrufödelse bland däggdjur, d v s mössen i fråga har två mammor. Därmed dras den drastiska slutsatsen att männen i framtiden kommer att vara överflödiga och behövs inte i reproduktionen…

Okej, det här är ju nu frågan om forskning, där man lyckats efter 500 embryoförsök och forskningsobjekten är möss. Men, ohjälpligt får jag en känsla av att detta är ytterligare ett steg i fel riktning, på många sätt. För det första så leker människan Gud och sysslar med sånt som inte tillhör henne. Men hos mig väckte det främst följande tankar:

Kvinnan i dagens samhälle får allt större plats, vilket är helt bra. Kvinnan och mannen, tycker jag, skall stå jämlika sida vid sida, och århundraden av delvist kvinnligt förtryck är äntligen förbi. Dock finns det en ordning, en gudomlig ordning, som inte bör rubbas för att familjerna och samhället skall må bra. Gud skapade mannen först (I Mos. 1: 26 framåt), har satt honom som huvud över familjen och denna plats och auktoritet är skapad just för mannen. Inte för kvinnan. Därmed säger jag inte att kvinnan är mindre smart, eller inte skulle klara av det eller nåt sånt. Det finns många ensamstående kvinnor som gör ett fantastiskt jobb och dem lyfter jag på hatten för. Men det är som om kvinnan i dagens samhälle tar över mannens roll. Detta har debatterats och männen idag säger sig vara förvirrade och vet inte vad de riktigt skall vara. Vilket är helt förståeligt. Här tror jag kvinnan har en viktig uppgift i att stöda mannen och uppmuntra honom att vara det han är skapad till: huvudet. Hon kan istället vara kronan som pryder hans huvud. 

Jag kunde fortsätta skriva om detta länge och mycket, men tror att jag försöker hålla det kort ;) Det finns otaliga synvinklar och fakta om detta. Jag hoppas dock att jag kunde förmedla en tanke som är viktig att fundera på om vi vill att männen och familjerna skall må bra. Jag vill dra en lans för männen, uppmuntra dem att vara det Gud har skapat dem till. Gud skapade dem först, de står högst på den gudomliga ordningen och skall vara de underbara varelser de är! (När kommer den internationella mändagen att instiftas?!)


jill
12:46 26.4.2004


Veronica har ju nog en poäng med att mannen inte är fullkomlig, men jag tror ändå man ska underordna sig (det är ju lätt att säga som singel). Det handlar ju inte om att helt automatiskt lyda, det är ju klart att man kan diskutera saken om man inte har samma åsikt och det kan hjälpa den ena att komma till insikt om att den andra har någorlunda rätt. Men om man inte kan komma till samma slutsats ska väl kvinnan underordna sig och be till Gud om vishet för mannen och tålamod och vishet för sig själv. Om mannens åsikter däremot går helt mot vad Bibeln lär är det ju lite annat, då skulle jag nog lyda Gud mer än människor. Jag kommer bara ihåg en bitter gammal dam som jag talade med, hon hade inte kunnat gå in i det hon upplevde att Gud kallade henne till för att hennes man vägrade, och nu när han är död orkar hon inte längre försöka... Jag vill inte hamna i den situationen så jag kommer nog att diskutera igenom kallelser och sånt innan bröllopet.
JFK
00:35 26.4.2004


Angående "Jesus och Paulus var aldrig gifta", så menas det (Ref. Hendrin?) att Paulus inte kunde ha blivit farisé (Apg 23:6) om han inte hade varit gift. Dessutom hade han antagligen inte kunnat säga så mycket om det, utan att själv ha haft egna erfarenheter att utgå ifrån. Korrigera mig om nå'n har annan info.
Christoffer
12:45 24.4.2004


Det stämmer, Veronique. Jag har också dignat under de krav Paulus ställer på oss män. Det är sannerligen inte lätt att vara man!

Låt mig förklara: är jag mycket hänsynsfull mot min kvinna o låter henne ta plats kan hon lätt tycka att jag blir för mesig.

Är jag initiativrik och tar ledningen kan hon klaga över att jag inte ger henne tillräckligt med utrymme eller att jag kör över henne. Kvinnor idag är mycket självmedvetna o reagerar lätt på sådant. (Sara [inte Wallin, utan den andra Sara!] kallade Abraham, sin man, för herre. Skulle ngn kvinna idag göra det? Och vad skulle vi män göra om ngn kvinna kallade oss så? Kanske skulle vi bli förfärade.)

Hurudana ska vi alltså vara? Och var finns förebilderna? Visst är det ju Jesus som ska vara förebilden, men han o Paulus var aldrig gifta.

Jag var en gång på ett singelseminarium för kristna. Vi diskuterade frågan om sällskapande med kristna contra sällskapande med icke-troende. En kvinna, troligen över 30 i ålder, steg upp o sa sig ha haft svårt att hitta lämpliga män i kristna kretsar. Orsaken hon nämnde var att de män hon träffat varit så mesiga. Det gjorde ont att höra detta, men jag hade inget att säga till mitt försvar.

Säkert ville hon inte dra alla män över en kam, men hon menade väl att hon mött för många sådana som kanske var osäkra på vad de skulle vara o därför verkade diffusa.
Veronica
23:10 23.4.2004


Ja, nog är den lite otrolig denna utveckling inom forskningen! I en tidning konstaterade man att nu är då männen överflödiga. Men, jag anser att Gud alltid vet vad Han gör och skulle därför inte ha skapat mannen om inte mannen har en funktion här på jorden.

Men vad menar kristna med att mannen och kvinnan är jämlika men att mannen ändå är kvinnans överhuvud? Att vi är lika värdefulla, javisst, men vad menar Paulus med det han skriver i Efesiebr.5:23-24:"Ty en man är sin hustrus huvud, liksom Kristus är församlingens huvud - han som är Frälsare för sin kropp. Som församlingen underordnar sig Kristus, skall hustrun i allt underordna sig sin man."

Jag undrar. Herren är ju fullkomlig i allt, vet alltid vad som är bäst. Men mannen, som är en människa är ju inte fullkomlig, kan inte alltid ha rätt. Därför tycker jag att kvinnan också bör pröva det mannen vill lära, inför Gud.

Vers 25: "Ni män, älska era hustrur, så som Kristus har älskat församlingen och offrat sig för den,"

En ganska "hurja" uppmaning! Inte kan en människa älska med den kärlek Jesus älskar men vi kan ju be att vi blir mer och mer lik Honom och ha Honom som förebild.

I väntan på en intressant diskussion!
Christoffer
17:20 23.4.2004


Tack för dina tankar, Tine. Det är nog bara i kristna kretsar som en kvinna vågar dra en lans för männen. Skulle du sända denna skrivelse till Studentbladet, skulle du få en massa arga feminister över dig.

Det stämmer. De starka o trygga männen finns ofta inte i Europa, utan snarare utanför. Männen (men inte alla, ju!) i Europa vet inte vad manlighet är o känner sig osäkra på vad som väntas av dem.

Endel kvinnor tycks anse att de vill ha mjukismän, men sedan när mannen blivit så mjuk att han inte längre vet vad han vill eller inte vågar föra fram sin åsikt, kan kvinnan köra med honom hur hon vill. Ett sådant förhållande kan hållas igång, men brukar vara dödsdömt. En kvinna som har en man som är "bara" snäll o trevlig brukar inte orka med honom länge.

Jag har hört en sak: om en kvinna märker att hon kan köra med sin snälle man hur hon vill, brukar hennes beundran för honom rasa. Detta är inte min tes, utan kom så vitt jag minns från filmregissör John Ford. Hade han månne rätt?
Sara W-N
16:09 23.4.2004


Så sant så sant!
Jag håller fullständigt med! Ibland kan jag tycka att det blir för mycket -"kvinna kvinna" och att det ger en negativ attityd bland många. Det blir feministiskt och ett steg i fel riktning. Heja männen, huvudet upp och fötterna ner :)
Oskar
15:26 23.4.2004


Jag tror hela denna frågan är toppen av isberget på långt gången individualism. Detta har lett till att allt ledarskap och all auktoritet underminerats, så också mannens.

Om vi vill medverka detta behöver vi utöva och underordna oss ledarskap och auktoritet.
Sök

Skriv sökordet i rutan
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén