Goda nyheter sedan 2002     Söndag 28 november 2021 kl 08:05Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Bli skribent | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Multinationella företag ofta bra
McDonalds är kvalité
Linus
 1 6827 46 25
Linus Mickelsson
Online 10:35 21/10 2003  Modifierad 08:17 17/07 2010

Old articles  Multinationella företag attackeras ofta med orsaken att de är just multitnationella. Det är inte fel av ett företag att finnas på många ställen i världen.

Fördelarna med multinationella företag är många.

Processerna och rutinerna är ofta väldefinierade och effektiva. Man vet hur man skall göra saker och kunderna vet vad de får. När någon väl kommit på ett lyckat koncept, varför inte använda det överallt i världen.

För konsumenternas del blir det en service-, produkt- och prisstandard.

Vidare har multitnationella företag möjlighet att framställa sina varor, t ex kläder och elektronik, i delar av världen där människor behöver arbeten som mest. Bra är det väl att den så kallade billiga arbetskraften får något jobb alls och inte behöver t ex prostituera sig.

Visst finns det ohälsosamma multinationella företag, som t ex Coca Cola, som skapat en positiv bild med enorm marknadsföring. Den rätta bilden av varan Coca Cola borde vara bruna tänder och något ohälsosamt, istället för de trimmade unga damerna med vitt leende. Det är inte att företaget är multinationellt som skall användas som argument utan att varan är dålig.


Eva
23:03 22.10.2003


Jag erkänner att jag inte är lika konsekvent när det gäller användning av te, kaffe och kakao som när det gäller att besöka mäccen 8eller i det här fallet att inte göra det). Ibland finns det inga alternativ som jag helst skulle se att det fanns ute i butikerna, men jag väljer ofta rättvisemärktaprodukter, eller ekologiska alternativ
Oskar
23:40 21.10.2003


Anders, jag tror att du är "onto something". När vi var i Tjeckien förra veckan träffade vi en amerikansk predikant gjorde ett väldigt stort intryck, åtminstone på mig, genom att tala väldigt direkt in i vår situation trots att vi aldrig träffats tidigare.

En sak han sade var att för europas kristna predikar han om och om igen om profetlärjungens änka i 2 Kungaboken 4. Ni vet berättelsen om oljan som inte tog slut. Tanken är alltså den att oljan fortsatte flöda så länge det fanns tomma kärl, men när alla tomma kärl var uppfyllda slutade den flöda.

Att ge mat åt människor är väl ganska mycket som att fylla "tomma kärl"?

Synpunkter?
Anders Olin
18:53 21.10.2003


Problemet med detta (om man nu kan kalla det ett problem) är väl att vi har blivit allt för egoistiska. Bibeln talar klart och tydligt att vi skall hjälpa dem som inte har det lika bra ställt som oss.
"ja, dela ditt bröd åt den hungrige skaffa de fattiga och hemlösa en boning, kläd den nakne var du än ser honom och drag dig inte undan för den som är ditt kött och blod.om du delar med dig åt den hungrige av det du har och mättar den som lider nöd, då skall ditt ljus gå upp i mörkret och din natt bli lik middagens ljus. " (Jes 58:7,10)

Det är något som borde vara naturligt för oss alla att inte bara tänka på att vi skall ha allt utan att vi kan dela med oss till dem som lider.
"Ty jag var hungrig och ni gav mig att äta. Jag var törstig och ni gav mig att dricka. Jag var främling och ni tog emot mig. " (Matt 25:35)
"Om någon har denna världens tillgångar och ser sin broder lida nöd men stänger sitt hjärta för honom, hur kan då Guds kärlek förbli i honom? " (1 Joh 3:17)

I vasa så finns det runt 20 församlingar och ändå besöker över 500 familjer ställen för att få gratis mat, så borde det inte vara, jag skäms över det.
David
16:58 21.10.2003


En liten kommentar till Linus påstående att köttet i finska mäkki hamburgare skulle vara enbart finska stämmer inte, de innehåller kött från finland, sverige och belgien.
linus
16:32 21.10.2003


Preach it!
Oskar
16:22 21.10.2003


I något skede tycks jag alltid börja predika, och nu tror jag det skedet är nått.

Angående kyrkans ansvarsvecka: "Problemet är att maten har blivit en handelsvara och att de fattiga inte har råd till mat."


Mat har alltid varit en handelsvara. Det gör människosamhällen robusta så att de klarar av lokala variationer i fruktbarhet. De som får bra skörd säljer åt dem som fick sämre.

"Ansvarsveckan påminner om varje människas rätt till mat."

Det där är en rättighet som jag inte skriver under. Visst står det i Bibeln att vi ska mätta de hungrande, men det är en helt annan sak.

Varför? I Bibeln uppmanas vi att mätta de hungrande. När vi gör det tar vi av det som vi äger och ger till någon som inte har, frivilligt. Om däremot alla har rätt till mat så kan de komma och kräva mat av mig. Om jag vägrar ge av min mat så kan de t.ex. ta den med våld eller slå ihjäl mig.

Hursomhelst lyckas vi effektivt få all godhet ur systemet genom rättighetstänkande. Visst vi kan introducera "alla människor har rätt att inte bli bestulna sin mat eller ihjälslagna", men då har vi skapat en situation där en som skänker mat inte gör det av kärlek till mottagaren, men mottagaren kan inte heller ta den med våld.

Nånting säger mig att rättighetstänkandet är lose-lose.

Äganderätt är mycket grundläggande och Gud respekterar den. Gör likaledes.
linus
16:15 21.10.2003


För att förtydliga, vi kan kanske inte så effektivt med bojkott hindra att skogarna förstörs, eftersom de säljs till högst bjudande.

Vi kan spara skogarna genom att köpa dem och låta dem vara.
jonah
16:09 21.10.2003


Jag brukade bojkotta skäggodling, men sedan blev jag för så lat och orkade inte raka mig tillräckligt ofta.. men en liten stubb är inte så miljöfarligt.
Oskar
16:05 21.10.2003


Jag personligen bojkottar nog kaffe-, kannabis- och opiumodlingar.

Kakao är tillsvidare OK :)
linus
16:02 21.10.2003


Eva, tack för det! Men det är mycket frågan om propaganda. T ex hamburgarna i Finland är finska.

Sen säljs ju regnskogar precis som arbetskraft till marknadspriser. Om inte man gör mat av dem så blir det väl kaffe-, kannabis-, opium- eller kakao-odlingar av dem. Det händer ju med mesta delen.

Bojkottar du också de produkterna då?
Eva
16:00 21.10.2003


Det fann en slogan bland jordbrukare nångång på 80 eller 90 talet, tänk globalt-handla lokalt. Den gäller fotfarande. Särskilt nu då det är ansvarsveckan, årets tema är för övrigt 'vems bröd äter vi?' Om någon vill veta mera kan man gå in på Kyrkans utlandshjälps hemsida om ansvarsveckan http://www.evl.fi/kua/svenska/ansvar2003...
Eva
15:56 21.10.2003


Jag har valt att inte äta mcDonaldsprodukter eftersom en del av deras policy går ut på att skövla regnskogar som är livsviktiga för jordens fortsatta fortlevnad och istället använder den som betesmark för korna. Om man nu nödvändigtvis skall skövla regnskogen så se nu till att odla något där som verkligen har någon betydelse för de människor som bor där. Säd, potatis eller vad det nu kan vara. Alltför många människor är inblandade i dessa multinationella företag som exploaterar odlingsmarken för grödor som befolkningen inte har någon nytta av att odla alls...och dessutom är det inte mycket de får betalt för att upplåta sina marker heller. DET är min orsak till Mäccen-bojkotten
ida
15:53 21.10.2003


den första lunchen jag åt i Venezuela va på Mc Donalds..
Anders Olin
15:01 21.10.2003


ööh, och McDonalds är ju världens mest hälsosamma matrestaurang också ;). Speciellt drycken.
Patte
14:32 21.10.2003


McDonalds är helt enkelt bäst.
Oskar
12:49 21.10.2003


Eccon, my main man, jag visste att du inte skulle göra mig besviken.

Ni kan ju utvidga McDonalds område genom att börja sälja den berömda tjeckiska osten ;)
Eccon
12:47 21.10.2003


Yeeaahhh McDonalds...How sweet it sounds...;-)
Oskar
12:42 21.10.2003


Vilken sorts barnarbete är det frågan om? Det att barn arbetar och får lön är väl inte fel i sig, det har förekommit i urminnes tider. Vi bara inbillar oss att man av någon orsak skulle vara tvungen att gå i skola i halva sitt liv för att alls kunna tillföra något värde.

Däremot om det är slavarbete så är det mycket illa.
Oskar
12:39 21.10.2003


Jag tycker hellre man ska bojkotta företag som är "onda". Monopolställning är mycket illa, men man behöver inte vara i monopolställning för att göra dumheter. Jag håller nog med att multinationella företag inte är "onda" för att de är multinationella.

Jag vill främst få fram att man måste förstå att storföretagen inte kan väntas ta hand om oss. De söker sina egna vinningar, och i regel är små företag bättre än stora för de har mindre makt och måste därför betjäna sina kunder bättre.
linus
12:38 21.10.2003


Barnarbete löses inte med att sluta ge barn arbete. Om inte de jobbar åt H&M måste de prostituera sig.
tine*
12:36 21.10.2003


Ikea lär inte mera använda sig av barnarbete. Däremot gör H&M det...
linus
12:34 21.10.2003


Monopol skall inte förväxlas med multinationell. Monopol är oftast destruktivt för marknaden.

Ett bra argument är att bojkotta företag i monopolställning.
Oskar
12:23 21.10.2003


I have a statement that I just gots to say: Coca-Cola ain't evil =)

Nä men seriöst, så är väl Coca-Colas dålighet en mycket subjektiv fråga. Klart att om man dricker litervis om dagen så är det knappast särskilt bra. Men samma kan sägas om McFeasten på bilden. T.o.m. Leafs Xylitoltuggumin kan vid överdriven konsumption ha laxerande inverkan (eller så står det på paketet, jag har inte lyckats äta så mycket tuggummi ännu).

Det mer reella problemet angående multinationella företag är det som Googles slogan "Don't be evil" är en motreaktion på.

Multinationella företag har pengar och kan inte regleras av enskilda stater förutom inom den statens gränser. Detta ger företagen en märklig maktposition. De kan skapa en image genom skicklig marknadsföring. De kan använda sin dominans till att forcera mindre konkurrenter till ruinens brant (t.ex. Microsoft är en stor mästare på detta, men det gäller också t.ex. IBM m.fl.). De kan även lobba igenom lagstiftning som stöder deras egen marknadsdominans (Disney).

Sedan är positionen med arbetskraft var som helst i världen i sig inte illa. Jag tycker åtminstone inte att företag som ersätter västerländska programmerare med billigare arbetskraft t.ex. i Indien är omoraliska. Detta kommer visserligen att påverka vårt eget ekonomiska välstånd, men det är väl mer något vi har en något vi förtjänar. Däremot att använda sig av barnarbete (Ikea) eller slavarbete (Chiquita) är knappast något som kan anses särskilt bra.
linus
12:22 21.10.2003


Artikeln försökte uppmana "principbojkottare" att omvärdera.
Eva
11:43 21.10.2003


Det må då vara hur bra som helst men min bojkott står fast
Sök

Skriv sökordet i rutan
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén