Jonas näpsar Linus

Ge ut misstänktas namn?

OLD ARTICLES. Jonah skickade in en artikel som en reaktion till att mickelsson.net publicerade namn på biltjuven och troligen också inbrottstjuven i en tidigare artikel. (LM)

Jag skriver detta eftersom jag hittade ett grovt brott mot lagen då jag surfade in på min favoritsida på Internet, dvs. mickelsson.net. Jag hoppas detta har rättats till nästa gång jag tar mig till sidan i fråga.

Om det har skett t.ex. en bilstöld och polisen har haffat en typ som man tror, eller t.o.m. vet att är skyldig, så berättar polisen detta för offret, dvs. ägaren till bilen. Polisen kan också nämna namnet på personen. Det som dock är att komma ihåg är, att förbrytaren endast är MISSTÄNKT ända tills domen faller. Detta gäller även om han skulle vara tagen på bar gärning!

Nu är det så, att en journalist absolut INTE får ge ut vare sig namn eller bild på denne förbrytare. Detta gäller alltså så länge som förbrytaren endast är misstänkt (m.a.o. tills en dom faller!). Det är fråga om ett integritetsskydd, det kan ju hända att personen får ett ofråntagbart dåligt rykte även om han endast var misstänkt. Han blir smutskastad och spottad på av media och publik, men så kan det visa sig att han egentligen var oskyldig! Det kan också hända, att han får ett skydd av domstolen som säger att hans namn eller bild inte får ges ut av säkerhetsskäl.

"Men jag såg ju i Iltalehti en gång", tänker du kanske. Ja, i Finland har vi t.ex. haft fall, där män går omkring och sprider HI-virus mer eller mindre medvetet (vem minns Steven Thomas?). Det är ett undantagsfall som nämns i lagen. Om förbrytaren är extra farlig och går lös får man ge ut namn och bild. Eller, som i de nämnda HIV-fallen, om det är viktigt att få reda på om fler människor har råkat ut för ett brott.

Detta var alltså en kort lektion i journalistik, integritet och lagenlighet. Tag vara på dessa få men absoluta goda råden!