Fina kloster, mc-knuttar, raggare, pingstvanner och fyllskallar - Pontus och Sebastian ute pa turne med Jesus

RESOR. Det är nu tolv dagar sedan Pontus och Sebastian lämnade Vasa på sina motorcyklar. Dessa dagar har varit fyllda med aktiviteter och fantastiska människomöten, möten på olika ställen och evangelisation bland motorcyklister och raggare. Mickelsson.net följer Ambassadörernas färd dag för dag.

Dag 1 - 25.6.2012


Pontus och Sebastian lämnar Vasa. Som tur valde de att åka en dag tidigare med tanke på att man hade lovat dåligt väder. Första etappen var inte så lång, de stannade och övernattade på Frank Mangs Center i Närpes. På vägen dit fick de åka 40 kilometer i ösregn och killarna var blöta då de kom fram. På Frank Mangs Center jobbade Pontus i mediastudion tillsammans med Kim Påfs. Tillsammans inledde de arbetet på det kommande tv-programmet "Life in Him" som kommer att börja sändas i höst.


Dag 2 - 26.6.2012


Efter att ha avnjutit lunch på Frank Mangs Center åkte Pontus och Sebastian via Lappfjärd för att motta Herrens välsignelse över deras färd av kyrkoherde Tom Ingvesgård. Från Lappfjärd åkte de små vägar via Sideby, Merikarvia, Ahlainen, Raumo och Nystad till hamnen i Åbo där de steg ombord på Viking Isabella till Stockholm i Sverige. Eftersom en av motorcyklarna hade släpvagn fick de betala extra och priset blev det samma som för en personbil fastän de fick parkera bland de andra motorcyklarna.


- Första gången jag blivit tvungen att betala extra, sade Pontus bittert.


Dag 3 - 27.6.2012


Färjan anlände till Stockholm väldigt tidigt och killarna var rätt trötta. Det hade varit svårt att sova ombord.


- Precis då jag hade somnat så börjar det smälla och bullra och då konstaterade jag att vi var på Åland, berättar Pontus.


Efter detta hade han svårt att somna om. I Stockholm åkte de till sin broder och vän Jari Niemi. Jari hade för en tid sedan varit med om en mycket svår mc-olycka. Han hade åkt av banan på Gotland med en hastighet av 150 km/h och Jari berättar att han var på andra sidan.


- Jag kände en söt smak i munnen och jag zoomades in till en plats där det var fullt med människor i vita kläder. Jag kände en stor frid och en obeskrivlig kärlek och helt plötsligt återvände jag till min kropp, berättar Jari tacksamt.


Pontus och Sebastian lyssnade med stort intresse på Jaris berättelse och de var glada över att se honom så pass frisk efter det han hade varit med om. Jari hade dock en punkterad lunga, skulderbladet hade varit i flera bitar, nyckelbenet var krossat och han hade brutit flera revben.


- Det är nog bara tack vare Jesus, Jari fortfarande lever, påpekar Pontus.


Från Stockholm åkte de längs små vägar till Nyköping där de vilade upp sig. På kvällen besökte de hamnen i Nyköping där det varje onsdag ordnas en raggarträff. Ett lämpligt ställe att evangelisera på.


Dag 4 - 28.6.2012


De vaknade rätt tidigt och hade sovit riktigt gott. De körde söderut emot Norrköping men på vägen såg Pontus en skylt till Kolmårdens djurpark och han fick ett infall att tillsammans med sin son åka och besöka denna. De kom fram, betalade inträdet och endast 200 meter efter porten hade de gått uppför en brant back då Pontus konstaterade att de nog måste gå hela vägen i och med att de redan betalt. På Kolmården gick de runt några timmar och tittade på djuren. Mickelsson.net frågade Pontus vad som var bäst med djurparken?


- Att det fanns en kyrka där, svarar Pontus. Vi besökte dem och träffade underbara människor som vi satt och samtalade med en god stund. Man får nya krafter då man får tala om Jesus, fortsätter Pontus.


Efter många tunga steg i djurparken åkte killarna vidare till Linköping där de checkade in hos Pastor Ulf Mannebäck där de skulle sova över. Trötta och belåtna gick de och lade sig för att ladda upp inför helgens mc-träff.


Dag 5 - 29.6.2012


Då var det dags för den årliga Church On Wheels träffen vid nya slottet i Bjärka-Säby. Det var fjärde året i rad som Pontus och Sebastian besökte träffen och de har alltid varit mycket nöjda. 


- Fin gemenskap, god mat och Jesus i centrum, säger Pontus då han beskriver träffen.


Innan de fick sina rum så vilade de sig i det gröna gräset en stund ända tills Ulf Mannebäck kom med ett förtroendefullt uppdrag åt dem. De skulle rensa jordgubbar. Senare under dagen kom Jukka Mäkikangas tillsammans med Lennart och Zet från Göteborg. De tillhör bandet Betels som är förknippat med Betelskeppet i Göteborg och under kvällen spelade de tillsammans med Pontus. En fin start på mc-träffen.


Dag 6 - 30.6.2012


Pontus vaknade i tid medan Sebastian sov länge. Det var frukost, morgonandakt och aktiviteter vid nya slottet. Två TV team hade dessutom kommit på plats för att göra reportage från händelsen, ett från den lokala tv-stationen och en annan från SVT.


På kvällen var det andakt inne i slottet där Pontus vittnade och bland besökarna fanns två läkare som vittnade om att det verkligen ÄR ett mirakel att Pontus lever idag. På kvällen blev det mera musik, vittnesbörd och Pastor Ulf predikade. En mycket lyckad träff tyckte arrangörerna och Pontus


Dag 7 - 1.7.2012


Pontus och Sebastian hade åkt in till Linköping redan på kvällen för att vara i stan från morgonen. Pontus vittnade och Ulf predikade på gudstjänsten i Pingstförsamlingen i Linköping. Därifrån åkte Pontus och Sebastian med Ulfs bil till den finska Pingstförsamlingen i Södertälje dit Pontus var inbjuden att tala och sjunga.


- En fantastisk dag och det är alltid lika uppmuntrande att träffa Pastor Mika Halkola i Pingstförsamlingen i Södertälje, säger Pontus. Han var ju en av de som kom och bad för mig på min dödsbädd och han vittnade om hur Gud hade helat honom. Detta gjorde nog att jag fick lite tro att Gud även skulle kunna hela mig.


Från Södertälje åkte de tillbaka till Linköping och hem till familjen Mannebäck.


Dag 8 - 2.7.2012


Denna måndag åkte Pontus och Sebastian bara ut för att åka på den fina vägarna i Öster Götland. De besökte bland annat Vreta Kloster som de tyckte var rätt intressant fastän det var rätt religiöst och sedan åt de glass vid Bergs slussar varefter de besökte ett båtmuseum halvvägs till Motala.


- En fin dag tillsammans med pojken, påpekar Pontus som också berättar att de fick vittna för en del människor lite här och där. 


En kvinna lär ha blivit sur då Pontus i klostret undrade om man talar i tungor där.


Dag 9 - 3.7.2012


Pontus och Sebastian åker till Söderköping för att träffa broder Tomas Bergdahl som Pontus haft kontakt med på internet sedan 2007. De hade aldrig träffats i verkligheten tidigare så man tyckte det var skäl att bryta bröd tillsammans, det blev dock pizzabröd. De hade en fin stund tillsammans varefter Pontus och Sebastian åkte ut till Bjärka-Säby för att spela och sjunga på ett motorcafe. Pontus fick denna kväll sitta och sjunga och vittna i en buske.


- Jag börjar bli van att sitta på helt skumma ställen, säger Pontus


Dag 10 - 4.7.2012


Ulf och Sebastian byter drev på Sebastians motorcykel direkt från morgonen varefter Pontus och Sebastian åker till Nyköping där de övernattar. De besöker åter en kväll raggarträffen och tusentals människor hade samlats i hamnen denna kväll.


- Verkade som om hela staden varit där, berättar Pontus


Dag 11 - 5.7.2012


Från Nyköping åker de via Flen till Västerås där de checkar in i den lokala Pingstkyrkan. Ulf Mannebäck fick ett rum i övre våningen och Pontus och Sebastian har en en ungdomssal för sig själva. Det är dags för Power Big Meet 2012 som är världens största "raggarträff". De installerar sig och åker runt och tittar på vad som sker i stan.


- Bedrövligt och sorgligt, säger Pontus. Så många människor som super och härjar och så många ungdomar som far illa. Det är verkligen ett påtagligt mörker i staden denna helg, kanske det är därför vi är här, säger Pontus.


Dag 12 - 6.7.2012


Genast från morgonen dyker Sören "Swede" Samuelson upp. Han och Pontus har haft kontakt via Facebook och Sören som bott 40 år i Californien är på besök i hemlandet. Han brummar in på sin stora HD och tillsammans åker de och äter lunch. Senare träffar Pontus en annan broder, Jonny Bojj som man verkligen kunde tro var en riktig broder till Pontus. Efter att en gemensam bild på dem lagts upp på Facebook började kommentarerna strömma in och många tyckte att de var "lika som bär". Någon skrev ZZ-Top.


På kvällen var det dags för crusing och närmare 20.000 bilar körde genom staden. Rutten gick förbi Pingstkyrkan där församlingen bjöd på kaffe och även serverade kaffe direkt till bilarna som körde runt, runt och runt. Pontus satt på en pall och spelade andliga låtar och ett gäng delade ut biblar och samtalade med människor.


- Det var en tuff kväll. Att sjunga andliga sånger i en sådan här mörk atmosfär är tyngre än att sitta på krogen och spela blues, säger Pontus som dock är vid gott mod.


- I kväll blir det mer folk och mer folk får höra namnet Jesus, det är ju därför vi är här avslutar Pontus.


Nu återstår endast en vecka av Pontus och Sebastians turné. Mickelsson.net återkommer vid ett senare tillfälle.