En helt vanlig byggställning

Fota i mörkret - Fototips

KONST. Nattfotograferingen har viktiga fördelar. Dels är största delen av dygnet är mörkt den här årstiden och en annan viktig fördel är att resultatet kan bli överraskande trevligt.

Med rätt inställningar i kameran har man nämligen möjlighet att fånga mera ljus än ögat kan urskilja. När man väl kommit ut gäller det att kompromissa. Så högt ISO-tal att man ser nåt i bilden, men så lågt ISO-tal att inte bruset förstör ljuset, hehe.

Har man ett vidvinkelobjektiv någonstans omkring 17-28mm kan man skruva ner slutartiden till en 1/20 sekund och bländartalet gärna till så lågt som möjligt. Stå riktigt stadigt, håll andan och ta två-tre bilder i serie.

Bäst blir det förstås att sätta kameran på ett stadigt underlag, t ex ett stativ och isåfall kan man ha lång slutartid och få med bilarnas ljus som långa linjer över bilden.

Om man väljer att fota med RAW-filinställning kan man dessutom justera ljuset på datorn efteråt utan lika mycket kvalitétsförluster som om man använder JPG.

Utanför Filadelfiakyrkan. En bra tidpunkt för mörkerfotografering är också när inte himlen har blivit helt svart. I stan blir det ju dessutom aldrig helt mörkt.