Pontus fiskar mellan Replot och Björköby

Att fiska är billigare än att dricka brännvin! - Pontus och Sebastian hittade ännu ett gemensamt intresse

FRITID. Pontus och Sebastian har längre inte bara Jesus och motorcyklar gemensamt utan denna sommar har de även återupptagit fiskeintresset. Mickelsson.net har fått en rapport om deras fiskeresor.

Pontus och Sebastian, far och son har sedan Pontus kommit till tro haft Jesus gemensamt. En kort tid efter Pontus livsförvandling ville även Sebastian ha Jesus och han gjorde sitt beslut i Kvevlax Missionskyrka 2007, kort efter Pontus dop. Sedan 2008 har de kört hoj tillsammans och i år har de hittat ännu något gemensamt, intresset för att fiska.

- Då jag var ung, innan jag började dricka och allt det där fiskade jag hela tiden. Jag cyklade från Vasa till Iskmo med kastspöt fastspänt på cykeln och jag fick alltid fisk, berättar Pontus.

Senare kom alkoholen in i Pontus liv och fiskeintresset avtog. Alltsom alkoholen tog över livet så blev problemen också större men Pontus drogs ändå alltid ut emot vattnet.

- Alltid då jag mådde dåligt ville jag åka till stranden och bara sitta där och titta på vattnet, det var lugnande och gav mig frid, berättar Pontus. Det hände att jag ibland fiskade men mycket sällan, tillägger han.

Nu i sommar, speciellt denna vecka då Pontus har varit hemma har han tillsammans med Sebastian varit ute och fiskat så gott som varje kväll. Redaktionen försökte fråga Pontus om hur mycket fisk de har fått?

- Jag vill inte avslöja så mycket om fångsten. Bäst är att berätta det "face to face" så man får visa med händerna hur stora fiskarna är, skrattar Pontus men är allvarlig i rösten.

- Nej, vi har inte fått så mycket fisk berättar Sebastian. En kväll fick pappa en fisk som han inte visste vad den var men efter att han lagt ut en bild på Facebook blev han upplyst om att det var en id och inte en silvergädda, fortsätter Sebastian.

Helst fiskar de gädda och några sådana har de också hunnit dra upp i år. Mickelsson.net frågade hur de tillreder fisken?

- Ifall det är en fin fisk så gör vi file´r och steker dem i smör och kryddar med salt och citronpeppar, säger Pontus. Nu har det dock släppt tillbaka de flesta och största fiskarna, tillägger han. Det bästa av allt är dock att man får vara ute i friska luften, vid havet. Vi har fått se hur vackert Gud målar på himlen och jag älskar verkligen vår unika skärgård, fortsätter Pontus. Egentligen är det mer värt att bara sitta och se på Guds konstverk, naturen än att få fisk, och så är det ju betydligt billigare att fiska än att dricka brännvin, avslutar han.

Mickelsson.net frågade Sebastian hur de kom på att börja fiska igen?

- Nå, jag åkte ut och fiskade med några kompisar och då jag berättade det för pappa så ville han genast hänga på. Han talar dock så mycket så inte kan jag ju ta med honom då jag åker med kompisarna så vi åker tillsammans senare på kvällarna, skrattar Sebastian.

Iden som först troddes vara en silvergädda
Pontus i sin favoritposition
Ibland kan draget fastna i el-ledningar
Ett av sunden i Iskmo
Pontus drar upp en gädda
En lycklig gädda som fick simma igen
En Guds målning
Sebastian sitter på en sten i Köklot och fiskar
En Guds målning
Pontus fiskar i Köklot
En Guds målning
En Guds målning