En gata i Nykarleby

Döbelns gränd med Juthbacka teater

OLD ARTICLES. För ynkliga 15 euro var det möjligt att köpa in sig till ett stycke österbottnisk skådespelartradition. Mickelsson.net besökte teatern i Nykarleby för att se Robert Åsbackas Döbelns gränd.

Föreställningen var mycket populär då många av de tiotals föreställningarna var slutsålda.

Det som skildrades i teatersalongen ägde i romanen rum bara några kvarter ifrån salongen. Med videoeffekter, äkta dialekter, en riktig truck och andra fina rekvisitan skapades en verklighetstrogen stämning.

Dessvärre var verkligheten en skildring av alkoholsmuggling, rattfylleri, tobak, kvinnovåld, svordomar, svek. Dessbättre fanns det också utrymme för omvändelse, humor, romantik och kultur.

Den rödaste tråden var Balders väg från spritsmugglarmedhjälpare till ordentlig medborgare. Skådespelets tyngd låg i den kulturella skildringen.

Föreställningen var sevärd, speciellt för de lokala invånarna, för vad som egentligen sades under föreställningen höljdes i dialektens dimmiga kärr.

Inkki Sandvik skötte sin krävande roll och ser fram emot nya potentiella utmaningar.

Döbelns gränd hade sin sista föreställning på fredagen. Då hade servitrisen i dramat överraskat och serverat riktig mat istället för brödbitar!

Andra kulturcentrum i österbottern är Vridin i Närpes, där skådespel framförs med dialekt.